BATILI GÖZLEMCİLERE GÖRE 1 KASIM SEÇİMLERİ ADİL VE ŞEFFAF DEĞİL

09 Aralık 2015 10:39
Okunma
1019
BATILI GÖZLEMCİLERE GÖRE 1 KASIM SEÇİMLERİ ADİL VE ŞEFFAF DEĞİL

 
 
1 Kasım Seçimlerini izlemek üzere Türkiye’nin davet ettiği Batılı gözlemciler, seçim sürecinde medyaya baskının ve şiddetin egemen olduğunu belirtti.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) adına Türkiye’deki seçimleri takip eden Andreas Gross, seçimlerin “adil olmadığını” vurgulayarak korkunun serbest tercihi önlediğini söyledi.
AKPM gözlemci heyetinin başkanı Andreas Gross, “Benim açımdan bu süreç özgürdü ama adil değildi. Bu yüzden de sonuçlara gölge düşmüş durumda.” dedi.
Gross, “Çok fazla şiddet ve korku vardı. Korku demokrasinin düşmanıdır, serbest tercihin düşmanıdır. Bu yüzden sonuçlara gölge düşmüş durumda. Cumhurbaşkanın daha kapsayıcı olması hayati önem taşıyor. Son 5 ayda bölünenler tekrar birleşmeli. Militanca değil, akıllı bir şekilde yapmalı bunu Türkiye.” diye konuştu.
AGİT Parlamenter Asamblesi Başkanı Margareta Cederfelt de “Seçim adil miydi?” sorusuna, “Vatandaşların yaşadığı şiddetin seçim üzerinde anlamlı bir etkisi vardı güneydoğuda. Adayların kampanyalarını özgür şekilde yapmalarını engelledi. Anlamlı sayıda sandığın yeri değiştirildi. Bu bile seçim sürecinde güvenliğin ne kadar etkili olduğunu gösterir.” ifadesini kullandı.
Bu arada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile AKPM’den oluşan gözlemciler heyetinin seçimlere dair ilk raporu yayımlandı.
Raporda; başta baraj, TRT, YSK kararlarının yargıya açık olmaması, devlet olanaklarının kullanılması, seçim barajı gibi önceki seçimlerde de tekrarlanan tespitlerin yanı sıra şu değerlendirmeler yer aldı:
"- Gazetecilere karşı ceza soruşturmalarının sayısı ve medya kanallarının kapanması seçmenin farklı görüşlere erişimini azaltmıştır.
- AGİT’e, bazı siyasi güçlere oy vermeleri için seçmenlere gözdağı verildiği ve baskı yapıldığı bilgileri ulaşmıştır."