AKP'NİN ÖĞRETMEN KIYIMI YARGIDAN DÖNDÜ

29 Ağustos 2015 13:48
Okunma
1074
AKPNİN ÖĞRETMEN KIYIMI YARGIDAN DÖNDÜ


 

100bine yakın okul yöneticisinin hukuksuz şekilde görevden alınmasına Danıştay durdedi. Davayı açan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, mahkemekararının uygulanması için her türlü mücadelenin verileceğini belirtti.


Millî EğitimBakanlığının aynı kurumda 4 yıl görev yapmış okul müdürlerinin görevdenalınması ile ilgili uygulaması yargıdan döndü. Türk Eğitim-Sen, AKP iktidarıtarafından hukuksuz şekilde görevden alınan 100 bine yakın okul yöneticisiadına Danıştaya açtığı iptal davasını kazandı.

Davayı karara bağlayanDanıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, eksik düzenleme gerekçesiyle "MEB'eBağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik"inbazı maddelerinin yürütmesini durdurdu.

İlçe millî eğitim müdürüve şube müdürleri, 4 yılını dolduran okul yöneticileriyle sadece bir günçalışsa bile onlar hakkında değerlendirme yapabiliyordu. Danıştay, bu şekildeyapılan işlemlerin iptal edilmesi yönünde karar verdi. Böylece görevden alınanokul müdürlerinin göreve iadesinin yolu açılmış oldu. Danıştay İdari DavaDaireleri Kurulunca söz konusu Yönetmelik’in bazı maddelerine ilişkin verileniptal kararı, görevde olan yaklaşık 10 bin müdür ve 40 bin müdür yardımcısı ilegörevden alınan müdür ve müdür yardımcılarını ilgilendiriyor.

Danıştay İdari DavaDaireleri Kurulunun kararları nihai özellik taşıyor ve 100 bine yakın okulyöneticisinin görevlerine iade edilmesi gerekiyor. MEB, kararı 1 ay içindeuygulamak zorunda.

 

KONCUK:YARGI KARARI BİR AN ÖNCE UYGULANMALI

Türkiye Kamu-SenKonfederasyonu ve Türk Eğitim - Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kararla ilgiliolarak dergimize yaptığı açıklamada, yargı kararının derhâl yerine getirilmesigerektiğini belirterek "Bu iktidar bunu uygulamaktan kaçamaz. Kaçan bununaltında kalır. Zaten AKP iktidarının oyunun düşme nedenlerinden biri MEB baştaolmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında yaptığı yandaş kayırmalardı. Bu kararuygulanmaz ise sendika olarak her türlü tepkiyi meşru göreceğiz." dedi.

Koncuk, yargı kararınınMEB'e tebliğ edildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

         “Karara istinaden sendikamız tarafındanokul yöneticilerinin göreve döndürülmesi için MEB'e resmî başvuruda bulunuldu.Başvuru yazısında daha önce usule uygun olmayan komisyon üyelerinindeğerlendirmesiyle görevden alınan okul müdürleri ile müdür yardımcıları vemüdür başyardımcılarının yargı kararı gereği göreve döndürülmesi istendi.Ayrıca bu konuda, dava açsın veya açmasın, tüm yöneticilerimiz tarafındanvaliliklere verilmesi gereken dilekçeler de hazırlanmış olupturkegitimsen.org.tradresinde yayınlanmaktadır. Tüm yöneticilerimizin bu dilekçeleri kurumlarınavermesi önemlidir. Bu dilekçelere, verilecek cevaba göre yeni davalar açmak dagerekebilecektir. MEB yargı kararını uygularsa problem yoktur. Uygulamaması hâlinde,bütün mağdur yöneticilerimiz bu dilekçeler doğrultusunda ileride davalar açacakve yargı kararının uygulanmadığını ifade edeceklerdir. Yargı kararınıuygulamayan bütün vali ve yöneticilerle ilgili suç duyurularındabulunulacaktır. Dilerim ki MEB bu konuda yeni karmaşaya fırsat vermeden yargıkararının gereğini yerine getirir. Aksi takdirde oluşacak yeni kaos vekarmaşanın sebebi biz olmayacağız. Bu işin peşini bırakma niyetinde olmadığımızıda dünya âlem iyi bilmelidir.”

 

MEB’DE BÜYÜK HATADAN DÖNÜLDÜ

MillîEğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmenler için rotasyon için uygulama kararındanvazgeçildiğini açıkladı.

                      Avcı, AnayasaMahkemesinin dershanelerle ilgili iptal kararını göz önüne aldıklarınıbelirterek "Ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenleme ile giderilebileceğikanaatine vardık. Bunu da sektör temsilcileriyle görüşerek oluşturduk. Yönetmeliğimiziyayımlayacağız." dedi.

                  Bakan Nabi Avcı, rotasyonunkaldırılması için ise "Konuyu Sayın Başbakanımıza da arz ettim. Onun datavsiyeleri doğrultusunda, Bakanlığımızda da yaptığımız istişare görüşmelerisonucunda rotasyonun uygulanmamasına karar verildi." diye konuştu.

                Avcı'nın eğitimde 15 yılınıdolduran öğretmenlere yönelik rotasyona kararının uygulanmayacağını söylemesiüzerine Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, "Bizegöre büyük bir hatadan dönüldü. Bu konuda talepleri değerlendiren Sayın NabiAvcı'ya teşekkür ediyorum." açıklamasını yaptı.

                  “Millî Eğitim Bakanlığının rotasyonkonusunda ısrar etmesi durumunda yaklaşık 5 bin öğretmenin resen ve tercihleridışında başka okullara gideceğini belirten Koncuk, “Bu durumu göz önüne alanMEB ve Sayın Nabi Avcı rotasyonu iptal etmiş ve doğru bir kararvermiştir." ifadelerini kullandı.

İsmail Koncuk, bundansonra yapılması gerekenleri ise şöyle ifade etti:

“MEB,hemen 2. il içi ve 2. iller arası tayin istekleri için harekete geçmelidir.Bunda da Sayın Nabi Avcı'nın aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyorum."