TÜRK SİYASETİ “BABA”SIZ KALDI

24 Temmuz 2015 14:03
Okunma
1537
TÜRK SİYASETİ “BABA”SIZ KALDI


 
   Türk siyasetinin efsanevi isimleri birer birer aramızdan ayrıldılar… Siyasi hayatımızda silinmez izler bırakan eski koalisyon ortakları Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan’dan sonra, Süleyman Demirel de beka âlemine göçtü.
Türk siyasetinin 50 yılına damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015 gecesi saat 02.05’te Ankara’da yaşamını yitirdi.  
Acı haberin alınmasıyla sabah saatlerinde Güven Hastanesi, daha sonra da Demirel'in Güniz Sokak'taki konutu ziyaretçi akınına uğradı. Eve Demirel'in etrafı gül yapraklarıyla süslenmiş büyük bir portresi konuldu. Portrenin üzerinde Demirel'le özdeşleşen fötr "şapka" da yer aldı.
Demirel'in hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye genelinde 3 günlük yas ilan edildi. Yurt dışındaki temsilciliklerde taziye defteri açıldı.
Demirel'in naaşı, 20 Haziran Cumartesi günü TBMM'de düzenlenen devlet törenin ardından Güniz Sokak'taki evine getirildi. Kocatepe Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazından sonra uçakla memleketi Isparta'ya götürülerek doğduğu İslamköy’de toprağa verildi.
     Süleyman Demirel; Türkiye’nin geleceğine yön veren büyük hamlelerin başlatılmasına ve önemli projelerin hayata geçirilmesine öncülük etti. 91 yıllık ömrünün politikaya ayırdığı fırtınalı 50 yılında, bir siyasetçinin başına gelebilecek acı tatlı sayısız olayı yaşadı.
Bir zamanlar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde verdiği hizmetler sayesinde “barajlar kralı” lakabıyla ünlenen Demirel, Adalet Partisi çatısı altında politikaya atıldıktan sonra yeni mesleğinde de maharetini sergiledi.
Süleyman Demirel, politikaya 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi olarak başladı. 1964 yılında AP genel başkanlığına seçildi. 1965 Genel Seçimlerinde AP’yi tek başına iktidara taşıyarak birinci Demirel hükûmetini kurdu. Daha sonraki yıllarda koalisyon ortaklıkları, muhalefet liderliği, siyasi yasaklılık yaşadı. Darbeler, muhtıralar ve seçim yenilgileri gördü. Siyasi hayatını, "6 kere gittim, 7 kere geldim." diye özetledi.
Süleyman Demirel; AP’nin, 27 Mayıs 1960 Darbesi’yle iktidardan indirilen Demokrat Parti’nin siyasi mirasını devraldığını her vesileyle gösterdi. Bir askerî darbeden sonra iktidara gelen Süleyman Demirel, yine bir askerî darbeyle hem iktidardan hem politik hayattan gitti. Ancak yeniden politikaya dönmesini bildi.
Türk siyasi hayatında, eksileri ve artılarıyla birlikte herkese nasip olmayacak bir yer edinen Demirel, siyasi yasaklılar arasına girdiği 12 Eylül 1980 Askerî Darbesi’nden sonra sembol hâline gelen fötr şapkası ve "baba" unvanıyla ölümsüzleşti.
Efsane sanatçılarımızdan Cem Karaca; bir şarkısında, 12 Eylül Darbesi’nin lideri Kenan Evren’e Demirel’in dönüşüyle ilgili şu sözlerle dokundurmuştu:
“N'aber netekim, gene geldi şapka rap rap!”
Süleyman Demirel, 12 Eylül sonrasında siyasi hayatımıza dönmekle kalmadı, 17 Nisan 1993’te Turgut Özal’ın ölümü üzerine 17 Mayıs 1993’te cumhurbaşkanı seçildi.
Süleyman Demirel,  politik edebiyatımıza "Yollar yürümekle aşınmaz.", "Siyasette 24 saat uzun bir süredir.", “Dün dündür, bugün bugündür.", "Benzin vardı da biz mi içtik?” gibi unutulmaz sözler kazandırdı.
 
 
 
 
    DEMİREL, TANITKAN’IN KİTABINA ÖNSÖZ YAZDI   
Merhum Süleyman Demirel, şimdiye kadar birçok fotoğraf sergisi açan ve ödül alan gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Recep Peker Tanıtkan'ın 1971'den 1998'a kadar cumhurbaşkanları ve başbakanların fotoğraflarından oluşan "1971'den 1998'e" isimli kitaba önsöz yazdı.
    Tanıtkan'ın kitabında albümünde Atatürk ve Cemal Gürsel hariç; Celal Bayar, İsmet İnönü, Fahri Korutürk, Cevdet Sunay, Kenan Evren, Turgut Sunalp, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alpaslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Murat Karayalçın, Erdal İnönü, Deniz Baykal ve Murat Karayalçın'la ilgili şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış tarihi fotoğraflar yer alıyor. Kitapta Merhum Başbuğ Alpaslan Türkeş'in de birbirinden ilginç birçok fotoğrafı bulunuyor.
    Demirel, eserin ön sözünde şu ifadelere yer verdi:
"Değerli gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Recep Peker Tanıtkan, 30 Kasım 2005 tarihinde bir fotoğraf sergisi açmaktadır. Bu sergide, 1971'den 1978'e kadar görev yapmış cumhurbaşkanları, başbakanlar ve parti liderleri yer almaktadır. Sayın Recep Peker Tanıtkan, fotoğraf dalında 5'i Dünya ve Avrupa birinciliği olmak üzere 70 birincilik ödülünün sahibidir. Bu değerli sanatçımızın, Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutacak olan bu sergide sergileyeceği fotoğrafların, pek çok kişinin dikkatini çekeceğinden eminim. Sayın Recep Peker Tanıtkan'ı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum."