MODERN RUS ÇARLIĞININ SIRP AŞKI

24 Temmuz 2015 13:54
Okunma
1130
MODERN RUS ÇARLIĞININ SIRP AŞKI


 
İngiltere'nin; Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi Karar Tasarısı, Rusya tarafından veto edildi.
Oylamada 15 üyeden 10'u tasarı lehinde; Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullandı. Konseyin daimi üyelerinden Rusya'nın veto etmesi yüzünden tasarı reddedildi. Böylece Srebrenitsa'da işlenen suçların BM Güvenlik Konseyinde de soykırım olarak nitelendirilmesi engellenmiş oldu.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, oylamadan önce yaptığı açıklamada, tasarının Bosna Savaşı’nda işlenen suçlardan sadece birini öne çıkardığını ve dengesiz bir metin olduğunu öne sürdü. Churkin; tasarının oylamaya sunulmamasını, aksi hâlde veto edeceklerini söyledi.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise oylamadan önce yaptığı açıklamada, tasarının Srebrenitsa kurbanlarının ailelerine karşı bir sorumluluk olduğunu ve metinde, savaşta işlenen bütün suçlara atıf yapıldığını kaydetti.
Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Srebrenitsa'da işlenen suçları soykırım olarak nitelendirmişti.
 
SIRPLAR TASARININ REDDİNİ İSTEMİŞTİ
Sırbistan ve Bosnalı Sırplar hem BM Güvenlik Konseyi üyelerine hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdikleri mektuplarda tasarıya karşı görüş bildirmişler ve kabul edilmesi hâlinde uzlaşıya zarar vereceğini savunmuşlardı.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de BM Güvenlik Konseyi dönem Başkanı Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen'e gönderdiği mesajda, tasarının Bosna Hersek'in istikrarına zarar verebileceği iddialarını reddetmişti. İzzetbegoviç, "Hakikat ve adalet, barışın ve istikrarın düşmanı değildir. Aksine onlar, barışın ve istikrarın sağlayıcılarıdır." ifadesini kullanmıştı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da yaptığı konuşmada, masum sivilleri korumak için kurulan BM'nin Srebrenitsa'da sorumluluğunu yerine getiremediğini kaydederek "BM Genel Sekreterliği, BM Güvenlik Konseyi ve üye ülkeler bu utancı paylaşıyor." demişti.