ANKET ŞİRKETLERİ YİNE YANILDI

24 Temmuz 2015 13:02
Okunma
1177
ANKET ŞİRKETLERİ YİNE YANILDI

ANKET ŞİRKETLERİ YİNE YANILDI
 
   7 Haziran Seçimleri öncesi yapılan anketlerin ciddi araştırmalara dayanmadığı, kamuoyunu yönlendirme ve referans oluşturma amacı taşıdığı, manipülasyon yapıldığı ortaya çıktı.
  Seçim sonuçları belli olduğunda, anketlerin büyük ölçüde gerçeği yansıtmadığı görüldü. Belli başlı anket şirketleri içerisinde Konda Araştırma Şirketi hariç diğer araştırma şirketlerince yapılan seçim anketlerinde büyük sapmaların olduğu tespit edildi. Konda'nın ise seçim sonuçlarını çok küçük sapmalarla doğru tahmin ettiği dikkati çekti.
  Konda'nın patronu Tarhan Erdem, seçimden bir süre önce yaptığı değerlendirmede "7 Haziran'da AKP'ye ciddi bir ders verilecek." diyerek, bu duruma gelinmesini “üç beş kişinin iktidar” endişesine bağladı. Erdem, şu tespitlerde bulundu:
  "2015 seçiminde önemli bir krize gidiyor Türkiye. İktidar çoğunluğunu almış olsalar dahi az bir ekseriyetle alacaklar. 276, 290, 300 de olsa aynı şey. Düşününüz ki yüce divan oylamasında en az 45 fire vardı. Bu demek ki gelecek aritmetik zor bir aritmetiktir. Bana göre geçtiğimiz Kasım ayında bu karar verilmişti. O karar nedir; HDP. Halk ne yapacak, bu kararı bir partiye oy vererek gösterecek, mesaj taşıyıcı oy verilen bir parti olacak. O parti hangi parti olacak? Halk şunu gördü, CHP veya MHP’nin oyunu yüzde iki üç arttırarak bu dersi veremez, ama HDP’yi barajı geçirirse 50 milletvekili fark eder ve barajı geçirmek için de dört puan kâfidir. Bunu halk gördü ve Kasım-Aralık ayında bu karar verildi. HDP bence barajı geçecek ama burada HDP seçilmeyecek, Ak Parti cezalandırılacak. Çünkü bunun başka yolu yok. Türkiye rahatlayacak, göreceğiz."
  En son yayımladığı ankette AKP'nin %40,5, CHP'nin % 28,7, MHP'nin %14,4, HDP'nin %11,5 oranında oy alacağını açıklayan Konda; YSK tarafından açıklanan kesin sonuçlara göre, diğer araştırma şirketleri içerisinde en yakın tahmini yapan şirket oldu.