KUŞLUKTA YAZARLAR ÇANAKKALE’Yİ KONUŞTU

04 Mayıs 2015 19:02
Okunma
1613
KUŞLUKTA YAZARLAR ÇANAKKALEYİ KONUŞTU


  Atalay YAĞMUR

  Türk Ocakları Genel Merkezinde faaliyetlerini sürdüren Kuşlukta Yazarlar Topluluğu 18 Mart 2015 tarihli Toplantısında rutin faaliyetlerine ara vererek Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını konuştu.
  Toplantıya Kuşlukta Yazarlar Topluluğu üyelerinden Hüseyin Özbay, Osman Çeviksoy, Arslan Küçükyıldız, Dursun Kuveloğlu, Nazmi Şimşek, Hatice Yalçın, Hasan Basri Şenel, Ş. Adnan Şenel, Prof. Dr. İshak Özkan, İsmet Bora Binatlı, Ülkü Taşlıova, Hakkı Suat Yılmazer, Kâmuran Özaktürk, Fatma Koç Özkul, Fusun Menşure Oral ve Atalay Yağmur katıldılar.
  Toplantı, oturum başkanı Osman Çeviksoy’un açış konuşmasıyla başladı. Çeviksoy, Anadolu’dan sökülüp atılmak istenen bir milletin Kurtuluş Savaşı’nı kazanışında Çanakkale’de elde edilen zaferin mayasının bulunduğunu kaydetti.
  Daha sonra topluluk üyelerinden Prof. Dr. İshak Özkan söz alarak özellikle Çanakkale Savaşlarının sonuçlarına dair tespitlerini anlattı. Özkan konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Birinci Dünya Savaşı 28 Temmuz 1914’te başladı. 11 Kasım 1918’de sona erdi. Dört yıl üç ay on üç gün sürdü. Savaşa yedi imparatorluk (Osmanlı, Rus, Avusturya-Macaristan, Almanya İngiltere ve Fransa) ve çok sayıda devlet (İtalya, İspanya, Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, ABD vs.) katıldı. Sonuçta dört imparatorluk çöktü. (Osmanlı, Çarlık Rusya’sı, Avusturya-Macaristan, Almanya) Üç İmparatorluk üç farklı rejime dönüştü: Almanya’da nazizm, Rusya’da komünizm, Anadolu’da Türkiye Cumhuriyeti. Birinci Dünya Savaşı dört yıl sürmesine rağmen, Çanakkale Savaşları on ay kadar (Şubat 1915-Aralık 1915) sürmüştür. 18 Mart en ağır saldırının olduğu ve zaferin kazanıldığı gündür. Bu savaşların kendisi mucizedir. Her noktada onlarca mucize gerçekleşmiştir. Çanakkale Savaşları, Anadolu Türklüğünün birinci Kurtuluş Savaşı ve zaferidir. Çanakkale Savaşları kazanılmasaydı, Anadolu Türklüğü beş yönden sarılarak yok edilirdi.”
Dursun Kuveloğlu da Çanakkale’de savaşın kumandasının Liman von Sanders’de olduğunu ve bu savaşa Almanların katkılarının unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özbay ise Çanakkale’nin edebiyatımızda yeterince işlenmediğini, çocuklarımıza tarihin gerektiği şekilde öğretilmediğini vurgulayarak eğitim sistemimiz ve tarih ilişkisini “ Okullarda tarih öldürülüyor.” veciz sözü ile anlattı.
Şair İsmet Bora Binatlı ise Çanakkale için yazdığı şiiri okudu.