KAÇAK SARAY TOPLUMDA KABUL GÖRMEDİ

04 Mayıs 2015 18:56
Okunma
1204
KAÇAK SARAY TOPLUMDA KABUL GÖRMEDİ

 
Aktif Felsefe Derneğince düzenlenen "Müzecilik" konulu panelde konuşan Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Dr. Şeniz Atik, AOÇ arazisine yapılan Ak Saray’ın toplumda kabul görmediğini belirtti. Tekeli, Ak Saray’ın toplumda kabul görmesini sağlamak amacıyla "Çankaya Köşkü'nün müze yapılacağı" fikrinin oraya atıldığını söyledi.
 
Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine milyarlarca dolar harcanarak yapılan ve hemen her gün hakkında yeni bir iddia medyaya yansıyan Kaçak Saray’ın, toplum tarafından benimsenmediği bildirildi.
Aktif Felsefe Derneğince düzenlenen "Müzecilik" konulu panelde konuşan Prof. Dr. İlhan Tekeli Tekeli, Ak Saray’ın toplumda kabul görmesini sağlamak amacıyla "Çankaya Köşkü'nün müze yapılacağı" fikrinin oraya atıldığını ifade etti.
Tekeli, şunları kaydetti:
"Çankaya Köşkü'nün tahrip edilmesi tepki çekince, işin içinden sıyrılmak amacıyla 'Burayı müze yapalım.' diyerek işin içinden sıyrılmak istediler. Bu tuhaf bir durum... Ak Saray'ı toplumda kabul ettirebilmek için böyle bir söylem geliştirdiler. Çünkü Ak Saray toplumda kabul edilmedi. Ak Saray’ın yapılması demek, Ankara'nın semboller sisteminin değiştirilmesi demektir. O değiştirmenin bir adımı olarak bunu yaptılar. Bunu bir üst kademeden birinin verdiği kararlarla oldubitti hâline getirmezsiniz.
Günümüz toplumunda kararlar alınmadan önce müzakere edilmelidir. Eğer demokrasi varsa tabii. Demokrasi böyle bir şeydir. Bir kentin sembolik ögesini yok etmek ufak tefek bir olay değildir. Son derece ciddi bir olaydır. Çankaya Köşkü'nden cumhurbaşkanlığının sembolü söküldü ve yere atıldı. Esas mesele budur. Kurtuluş Savaşı'nın simgesi olan Ankara'daki semboller sisteminin tahrip edilip edilmemesi ile karşı karşıya bulunuyoruz."
Dr. Şeniz Atik de Türkiye'de bir dönemi kapatabilmek için Ak Saray'ın yapıldığını ve Çankaya Köşkü'nün de müze yapılacağı söyleminin ortaya atıldığını bildirdi.
Atik, şu görüşlere yer verdi:
"Çankaya Köşkü'nü Kurtuluş Savaşı ile birlikte düşünmeliyiz. Ankara'da fidanlığın kurulması Çankaya'nın seçilmesi ile ilgilidir. Bütün Ankara'nın gelişme aksı, tarihî merkezinden oraya doğru şekilleniyor. Ankara’nın Temmuz 1932 yılında kabul edilen Jansen Planı’nı da onun etrafında oluşuyor. Bu aksı değiştirip toplumda bu sembolik noktayı tartışmalı bir şekilde başka bir yere aksettirdiğiniz zaman bu semboller sistemini tahrip etmiş oluyorsunuz. Çankaya Köşkü, Cumhuriyet’in kuruluşu ile ilgili temel bir yapı özelliğine sahip. Şimdiye kadar bunun tescilinin yasal olarak yapılmış olması gerekirdi. Nasıl ki Dolmabahçe Sarayı tescilli ise nasıl ki eski eserler tescilli ise Cumhuriyet’in kuruluşu ile ilgili olan Çankaya Köşkü'nün de yasal olarak tescilinin yapılması gerekirdi. Çankaya Köşkü Cumhuriyet’in bir belgesi ve kimliğidir."