“BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’Yİ DÜNYADAN KOPARIR”

04 Mayıs 2015 17:59
Okunma
1107
 “BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYEYİ DÜNYADAN KOPARIR”


Akademisyenlerdenortak bildiri:

 “BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’Yİ DÜNYADANKOPARIR”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi ile yatıp başkanlık sistemi ile kalkmaya devam ederken üniversite çevrelerinden isyan sesleri yükselmeye başladı.
Tayyip Erdoğan’ın güdümünde yürütülen kişiye özel başkanlık sistemi dayatmasına karşı çıkan akademisyenler, “Anayasa ve demokratik süreçlere saygı!” çağrısında bulundu.
Aralarında Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. İlter Turan ve Prof. Dr. Mustafa Erdoğan’ın da bulunduğu 30 akademisyen, Anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili bir metin kaleme aldı. Metinde, başkanlık sisteminin kişiye özel olduğu ve bunun rejim değişikliği anlamına geldiği belirtildi.
Başkanlık sisteminin Türkiye’yi dünyadan koparacağı vurgulanan metinde, “Cumhurbaşkanının güdümünde, Anayasa dışı yollarla ve devletin olanakları kullanılarak yürütülen kişiye özgü başkanlık rejimi çalışmaları demokratik usullere aykırıdır. Akademisyen, hukukçu ve yurttaş kimliğimizle bu dayatmayı kabul etmiyoruz.” denildi.
 Metinde demokrasi açığının kapatılması için yeni düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulanırken, sorunlara Türkiye’ye özgü deneyimler ve çağdaş demokrasilerin çözüm biçimleri ışığında çözüm bulunması gerektiği belirtildi.
Son dönemlerde, Anayasa raporları ve önerileri ile kayda değer çalışmalar gerçekleştirdiği hatırlatılan metinde, öncelikli olarak yapılması gerekenin, erkler ayrılığı çerçevesinde parlamentonun etkinliğinin artırılması ve yargı bağımsızlığının sağlanması olduğu vurgulandı.
Çok yönlü denge ve denetim düzeneğine de işaret edilen metinde şu ifadelere yer verildi: “Cumhurbaşkanı güdümünde yürütüldüğü görülen ve kişiye özgü bir başkanlık rejiminin inşasına dayalı çalışmalar, izlenen usul ve hedef bakımından demokratik usullere yabancı olmakla kalmayıp Anayasa dışıdır. Türkiye, yeni bir rejim dayatmasıyla karşı karşıyadır. Türkiye’nin Osmanlıdaki parlamenter deneyimle birlikte yüz yılı aşkın süredir denediği parlamenter rejimi işler kılma yerine, herhangi bir ilke tartışması yapılmasına olanak tanınmaksızın, yeni bir rejim dayatması karşısında bulunuyoruz. Bunun, Anayasa dışı yollarla ve devletin bütün olanakları kullanılarak yapılmaya çalışılması, hukuken kabul edilemez. Bu süreçte, kimi akademisyenlerin Anayasa hukuku ve siyaset bilimi verilerini çarpıtarak kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapması esef vericidir.”
Metinde ayrıca; kişiye özgü bir rejim kurmanın, iktisadi ve sosyal alanda da olumsuz sonuçlar meydana gelmesine yol açacağı uyarısında bulunuldu.