CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU: “17-25 YOLSUZLUĞU TÜRKİYE'Yİ DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIDI”

06 Nisan 2015 12:05
Okunma
921
CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU: “17-25 YOLSUZLUĞU TÜRKİYEYİ DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIDI”

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, etkinliklerine katıldığı Türkiye Genç İşadamları Derneğiyle (TÜGİAD) Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezinde (GÜSAM), 17-25 Aralık ve 14 Aralık Operasyonları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
TÜGİAD'ın toplantısında yaptığı konuşmada "Sermayenin özgürce çalışabileceği alanı yaratabilirseniz Türkiye büyür." diyen Kılıçdaroğlu, basını özgür olmayan bir ülkenin halkının da özgür olamayacağını vurguladı.
Kılıçdaroğlu, "Sabah sabah kapınız çalınacak, alınıp götürüleceksiniz, polis marifetiyle ifadeniz alınacak. Neden böyle bir şey yapılıyor? Hukuk evrenseldir. 17 Aralık Operasyonlarından hemen sonra yasa değişiyor. 'Somut delile dayalı' hukuk gidiyor, ‘makul şüpheye dayalı hukuk’ getiriliyor. Kişiye, duruma, inanca, kimliğe göre hukuk olmaz. Din ne aldatmak için vardır ne de aldanmak için vardır." dedi.
Kılıçdaroğlu, GÜSAM'ın toplantısında yaptığı konuşmada da yolsuzluk konusunda duyarlı olan bir toplumun geleceğe umutla bakan bir toplum olduğunu belirtti.
Adaletin farklı bir kavram olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Adalet insanın vicdanıdır. Bugün 7 milyar insan BM'ye kayıtlı 193 ülkede yaşıyor. Her devletin ortak amacı dünyada saygınlığı, itibarı olan bir devleti tanıtmaktır. Yolsuzluğa bulaşan ve halkının parasını nerelere harcadığının hesabını veremeyen bir devlette adalet de yoktur, özgürlük de yoktur; o devlet ve o halk tehdit altında demektir. Tarih bize gösteriyor ki nerede yolsuzluğa bulaşmış bir hükûmet varsa önce otoriterleşir, sonra diktatörleşir." diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu, 17-25 Aralık yolsuzluğunun Türkiye'yi dünyanın gündemine taşıdığını belirterek "Bir gerçeği bütün dünya gördü. Bizde gördük. Hükûmet bir devleti nasıl soyar? Bunun çok ağır faturasını Türkiye ödedi. Ödemeye de devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, son 7 yılda yolsuzluk konusunda en büyük üç artışın yaşandığı ülkeden birisinin Türkiye olduğunu, Türkiye'yi Tanzanya ve Uganda'nın takip ettiğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, OECD'nin Türkiye hakkında şu ana kadar yayımladığı en ağır yolsuzluk raporunu yayınladığını ve raporda Türkiye'deki yolsuzlukların çok ciddi endişeye yol açtığının ifade edildiğini bildirdi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yolsuzluklar, bu yasaklar, bu yoksulluklar elbet bir gün bitecektir. Bunun mücadelesini toplum olarak birlikte yapmak zorundayız. Sorun üreten, kendisi sorun olan devasa bir hükûmet var karşımızda. Kendisi sorun olan bir hükûmet sorunları çözemez. Sorunları çözemeyen bir hükûmet sorunların yumağı hâline gelir. Bugün AK Parti Türkiye'nin ekonomik büyümesinin, bereketinin önündeki en büyük engeldir. Biz yatırımın kaçtığı, işçinin köle düzeninde çalıştığı Türkiye istemiyoruz. Biz hukuka saygı duyulan bir Türkiye istiyoruz. Biz hesap verebilen bir kamu yönetimi istiyoruz. Biz hâkimlerin, savcıların sürülmediği; avukatların adliye koridorlarında darp edilmediği bir Türkiye istiyoruz. Üreten büyüyen kalkınan bir Türkiye istiyoruz."