“AKP KERKÜK’Ü KURBAN VERDİ”

10 Ocak 2015 11:08
Okunma
1209
“AKP KERKÜKÜ KURBAN VERDİ”

 
  
CHP’nin Kerkük ve Türkmenlerle ilgili hazırladığı raporda, mezhepçi bir politika yürüten AKP’nin petrol çıkınca yüzünü Erbil’e dönerek Kerkük’ü kurban verdiği belirtildi.

Aralarında milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu kalabalık bir CHP heyeti, Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Kerkük’ü ziyaret etti. Ziyaretin ardından hazırlanan raporda, Kerkük’teki yaşam şartlarını ortaya koyan bir rapor hazırlandı.
Raporda, eğitim ve sağlık gibi en temel ihtiyaçların yetersizliğinden etnik sıkıntıya ve petrole kadar pek çok noktaya dikkat çekildi.
Türkmenlerle ilgili politikası sebebiyle AKP’ye yönelik sert eleştirilerde bulunulan raporda, petrol çıkınca yüzünü Erbil’e dönen AKP’nin, Kerkük’ü kurban verdiği belirtildi.
Raporda, mezhepçi bir politika yürüten AKP’nin Türkmenleri görmezden geldiği kaydedilerek “Türkmenler arasında okuyan, doktor ve mühendis olan çok fazla… Ancak Türkmen kimlikleriyle devlet içinde bir yerlere gelmeleri mümkün olmuyor. Erbil’deki Türkmenler kendini Iraklı olarak tanıtıyor.” denildi.
Heyetin halkla yaptığı görüşmeler sırasında aldığı şu notlar ise kan dondurdu:
“Kerkük’ün %20’si IŞİD’in elinde. IŞİD tarafından Beşir köyünde katledilen 40 kişinin cenazesi sokak ortasında bırakıldı. Birçok kız çocuğu IŞİD tarafından tecavüz edildikten sonra kesildi ve idam edildi. Bu kız çocuklarından bazılarının anneleri de kaçırıldı. IŞİD saldırdığı bölgelerde Türkmen kadınları kaçırdı. Bizlerin aşiret yapısı bulunduğu için, gelenek göreneklerimiz sebebiyle bu urumun bilinmesi ayıp olduğu için duyurmadık.”
Raporda, Türkmenlerin yalnız bırakıldığına işaret edilerek asimile olma tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları ifade edildi.
Tuzhurmatu’ya 1 kilometre mesafede IŞİD ile savaşın devam ettiği kaydedilen raporda, Kerkük’teki bütün devlet kurumlarının yüksek beton bariyerlerle çevrili olduğu, silahlı birlikler tarafından korunduğu anlatıldı.