Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kurban kesmenin bir enstrüman değil, bir ibadet olduğunu belirterek bu ibadetin İslami ve insani kurallara göre yapılması gerektiğini vurguladı.
Türk Kızılay'ının 2014 Yılı Kurban Kampanyası hakkında dergimizin sorularını cevaplayan Akar, bu yılki kampanyanın sloganını "Kurban Bereketi Yıl Boyu Sürsün" olarak belirlediklerini söyledi.
Türk Kızılay'ının 2007 yılından beri vekâleten kurban kesim kampanyası düzenlediğini hatırlatan Akar, kampanya ilgili şu bilgileri verdi:
"Halkımıza bu vesileyle hizmet etmeye çalışıyoruz. Neden bu kampanyayı başlatıyoruz öncelikle onu açıklamak istiyorum. Bir ibadet olan kurban kesimini İslami ve insani kurallara göre yapmamız gerekiyor. Ama zamanımızın gelişen şartları çerçevesinde bu ibadetimizi çok rahatça, İslami ve insani kurallara göre yapamadığımızı biliyoruz. Bu itibarla Türk Kızılay’ı, modern çağımızın sorunu özellikle kentsel alanlarda yerleşmiş olan vatandaşlarımızın kurban kesimine yardımcı olmak, amacına ve kurallarına uygun, insani ve İslami esaslara uygun olarak kurban kesimleri yapılması için halkına önderlik ve rehberlik olma yolunu seçmiştir. Türk Kızılay'ının vekaletle kurban kesim kampanyasında iki tane argüman var: Bir tanesi kurallara uygun, diğeri de amacına uygun kurban kesimi."
Ahmet Lütfi Akar, "Kurban kesildiği zaman bir takım İslami kurallara riayet edilmeli, kurbanın üzerine Allah'ın adı anılmalı ve dini gerekler yerine getirilmelidir." dedi.
KIZILAY'DAN 11 AYRI ÜLKEDE KURBAN KESİMİ
Vekâletle kurban kesim kampanyasında yurt içi için kurban kesim vekâlet ücretinin 650, yurt dışı için ise 350 TL olduğunu açıklayan Genel Başkan Akar, yurt dışı yardımlarla ilgili de bilgi verdi.
Somali'ye 100 triyon lira nakdî, 75 trilyon liralık da aynî bağış yapıldığını bildiren Akar, yurt dışı yardımlarla ilgili şunları söyledi:
"Artık Somalili insanlar açlık çekmiyor, bebekler açlıktan ölmüyor. 30 bin kişinin barındığı bir çadır kent ve mobilya üreten fabrika kurduk. Hizmete açılan okulların dışında inşaatı süren okullar var. Türk Kızılay’ı 146 yıllık müesseseleşmiş bir kurumdur. İcraat ve faaliyetlerinde belirli esasları asla ihmal etmez, her zaman hesap verir, şeffaf bir şekilde davranmak suretiyle bunu gerçekleştirir. Bütün harcamalarımız hem devletin hem de kamuoyunun denetimi altında devam etmektedir. Yurt dışında 11 ayrı ülkede kesim yapıyoruz. Bu ülkeler Pakistan, Somali, Etiyopya, Bangladeş, Filistin, Irak, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Makedonya ve Bulgaristan. Buralarda hijyenik olarak kurban kesimlerini tercih ettik. Bu ülkeler belirlenirken, bölgedeki ihtiyaç durumu göz önünde bulunduruldu. Bu ülkelerdeki kesim ve dağıtım kapasiteleri göz önünde bulundurularak yurtdışı kesim 11.00 hisse ile sınırlandırıldı."
KUTU HABER
...........
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ:
“KURBAN, İNSANI ALLAH'A YAKLAŞTIRIR”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kurban ibadetinin insanı Allah'a yaklaştırdığını belirterek "Rabbinden uzaklaşan kendisinden de uzaklaşıyor. Rabbinden uzaklaşan kardeşlerinden de uzaklaşıyor. Kardeşlerinden uzaklaşan yeryüzünde fitne, fesat, zulüm meydana getiriyor." dedi.
Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) Kocatepe Konferans Salonu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV tarafından bu yıl gerçekleştirilecek "vekâlet yoluyla kurban kesimi"ne ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Dünyanın dört bir yanında bağışçılardan alınan vekâletler yoluyla uzun yıllardır kurban kesen vakıf, şu ana kadar 558 bin 588 hisse kurbanın kesim ve dağıtımını yaptı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, burada yaptığı konuşmada, kurban ibadetinin İslamiyet için önemine de değinerek kurban kesmenin hem kul ile Allah arasındaki mesafeleri giderdiğini hem de toplumsal dayanışma ve birliği sağladığını ifade etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV, 63 ülke ve 531 bölgede, Türkiye'de ise 145 farklı merkezde vekâlet yoluyla kurban kesimi gerçekleştirecek. Ayrıca bu yıl 150 bin hisse kurbanın, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması da hedefleniyor.