“AK SARAY”IN MALİYETİ DUDAK UÇUKLATIYOR

10 Ocak 2015 10:39
Okunma
1124
“AK SARAY”IN MALİYETİ DUDAK UÇUKLATIYOR


Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapılan “Ak Saray” ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin inşaatına devam ettiği “Ankapark” la ilgili Anayasa Mahkemesine açılan davanın sonucu beklenirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker çiftlikle ilgili ilginç bir iddiada bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini cevaplayan Mehdi Eker, AOÇ arazisinde 1983 yılından bu yana hiçbir değişiklik olmadığını, yeni yapılan Ak Saray binasının da söz konusu arazi içerisinde yer almadığını ileri sürdü.
Eker, AOÇ mülkiyetindeki arazi varlığının yaklaşık 33 bin 256 dekar olduğunu belirterek çiftliğin kuruluş yıllarında ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verildiğini, 1938 yılına kadar 3 bin 310 dekar alanın ağaçlandırıldığını bildirdi.
Eker’in verdiği bilgiye göre 1925 ile 2002 yılları arasında da yaklaşık 4 bin 500 dekar, 2002’den sonra ise 18 bin 500 dekar alan ağaçlandırıldı. Bu son ağaçlandırma kapsamında da 2. 2 milyon ağaç dikildi.
AOÇ'ye yönelik yeni projeyi de açıklayan Eker, ağaçlandırılan alanların ileride park ve piknik yapılacak mesire yerlerine dönüştürüleceğini belirtti.
Mehdi Eker, AOÇ arazisi ile ilgili belediyelerin imar planı sonucu ihtilaflı durumlar oluştuğunu da bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2002 yılında 945 dekarlık ihtilaflı alan varken son 11 yılda yapılan girişimlerle ihtilaflı arazi miktarının 9. 4 kat azaltılarak 2013 yılında 101 dekara düşürüldüğünü açıkladı.
AOÇ arazilerinin 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı ilan edildiklerini kaydeden Eker, arazinin genelini kapsayacak şekilde SİT alanı değişikliği yapılmadığını öne sürdü.
 
“AK SARAY”IN MALİYETİ 1. 5 MİLYAR TL
AOÇ'nin içerisinde yapılan Ak Saray'ın maliyeti dudak uçuklatacak rakamlara ulaştı.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de konuyu TBMM gündemine taşıyarak ödenekten ayrılan para miktarını sordu.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Dibek’in sorularına yerleşkenin açılışına 1 ay kala cevap verdi.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, yalnızca yerleşke özelindeki rakamları değil, genel kamu harcamalarına değinse de önceki yıllara ait ödenek rakamlarıyla yapılan karşılaştırma çarpıcı tabloyu gözler önüne serdi.
Kalkınma Bakanlığının kamu yatırımlarını hızlandırma amacıyla kullandığı ödenekten son üç yılda “saray”ın inşaatına aktarılan kaynağın 1. 5 milyar lirayı aştığı ortaya çıktı.