ATALAY’DAN ŞAŞIRTAN İDDİA: MÜLTECİLERLE HALK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR MEVZİİ”

03 Ocak 2015 18:08
Okunma
1024
ATALAYDAN ŞAŞIRTAN İDDİA: MÜLTECİLERLE HALK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR MEVZİİ”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Türkiye’de barınan Suriyelimültecilerle ilgili Ankara’da düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Toplantıda Türkiye’de barınan Suriyeliler hakkında bilgi verenAtalay, mültecilerin yaşadığı kentlerde son günlerde meydana gelen kavgalara dadeğindi.

Yaşanan olayları kitlelere mal etmenin yanlış olacağını iddia edenBeşir Atalay, Suriyeli mültecilerle halk arasındaki çatışmaların mevzii olduğunuileri sürdü.

 

“YAŞANAN OLAYLARI KİTLELERE MALETMEK YANLIŞ”

Atalay, Suriyeli mültecilerin yaşadıkları bölgelerde çıkanolaylara karışması konusunda şunları söyledi:

"Göç alan bölgelerde yaşanan bazı adli olaylar, ayrımcı birbakış açısı ile bazen büyütülebilmekte ve zaman zaman şiddet olayları dayaşanmaktadır. Milletimiz doğrusu iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Basın vekamuoyuna yansıyan olaylar şu anda mevzi olaylardır. Suriyeli sığınmacıkardeşlerimiz de hem sabırlı hem de doğrusu çok uyumludur."

 

Beşir Atalay’ın açıklamaları, son günlerde mültecilerin yaşadığıbölgelerde giderek artan çatışma ve asayiş olaylarının hükûmetçe küçümsendiğive göz ardı edildiği kaygılarına yol açtı.

Toplumsal olaylarla ilgili uzmanlar, sivil toplum örgütleri vesiyasi çevrelerce yapılan uyarılara rağmen hükûmetten gelen bu aşırı serinkanlıyorum, halkla mülteciler arasındaki gerginliğin yeni hadiselere zeminhazırlayacağına dair endişeleri attırdı.

 

“TÜRKİYE 3 BUÇUK MİLYAR DOLARHARCAMA YAPTI”

Türkiye’de 1 milyon 360 bin Suriyelinin barındığını belirtenAtalay, "Bugün itibariyle yaklaşık 220 bin kişi, kamplarımızdabarınmaktadır. 22 kampımız vardır. Bunlardan bir kısmı çadır bir kısmıkonteyner kenttir. Nüfusu 35 bini bulan kampımız vardır. Şu andakitespitlerimize göre, 1 milyon 140 bin civarında Suriyeli ise kamplar dışındayaşamlarını sürdürmektedir." açıklamasında bulundu.

Atalay, "Suriyeli sığınmacılar için şu ana kadar BM’ninteknik yardım, insani yardım kriterlerine göre Türkiye 3 buçuk milyar dolarharcama yapmıştır. STK’lar 635 milyon dolar harcama yapmıştır. Bizeuluslararası yardım olarak BM’nin kuruluşları veya ikili bazı ülkelerden 233milyon dolar destek gelmiştir." dedi.

Atalay, sayılarda görülen artışın farklı birtakım toplumsaldinamikleri beraberinde getirdiğini vurgulayarak Suriyelilerin sabırlı veuyumlu olduklarını söyledi.

 

“5 MİLYON 400 BİN SURİYELİ TEDAVİGÖRDÜ”

Türkiye'nin 10 ilinde 22 geçici barınma merkezi olduğunu belirten Atalay,"Şu anda 10 ilde 22 geçici barınma merkezimiz vardır. Kamplarımızda, 69bin öğrenci eğitim görmektedir. Suriyeli öğrencilerin sene kaybı olmasın diyeMillî Eğitim Bakanlığımızın koordinasyonunda çok büyük bir çalışmayürütülmektedir. Bu şimdi kamp dışındakilere yaygınlaştırılacaktır." diyekonuştu.

Beşir Atalay, şu ana kadar Türkiye’de 5 milyon 400 bin Suriyelinintedavi gördüğünü duyurdu.

Atalay, "Sağlık Bakanlığımız büyük bir çalışma yürütüyor.Türkiye’nin neresinde olursa olsun Suriyeli sığınmacı bir devlet hastanesinebaşvurduğu zaman ücretsiz olarak tedavisi yapılmakta. Hastane tedavi masrafıAFAD tarafından karşılanmaktadır." açıklamasında bulundu.