SADUN KÖPRÜLÜ SONSUZLUĞA UĞURLANDI

17 Eylül 2014 11:36
Okunma
1247
SADUN KÖPRÜLÜ SONSUZLUĞA UĞURLANDI

 
 
Irak Türklüğünün sembol isimlerinden Sadun Köprülü, 21 Temmuz 2014 günü Ankara’da geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti.
Sadun Köprülü için Kocatepe Camii'nde düzenlenen cenaze törenine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ile milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törene katılan vatandaşlar “Kerkük Türk’tür, Türk kalacak.” diye slogan attılar.
Köprülü'nün naaşı, cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.
 
 
SADUN KÖPRÜLÜ KİMDİR?
 
Sadun Köprülü, 1957 yılında Kerkük’e bağlı Altunköprü ilçesinde doğdu. İlkokulu Kerkük’te, ortaokulu Bağdat’ta, liseyi Kerkük’te ve yükseköğrenimini de Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı.
Okuldan mezun olduktan bir hafta sonra, “Benim şeref madalyam.” diye tanımladığı Türkçülük, Türkmen ve Kerkük millî davalarından dolayı haksız yere hüküm giydi. 17 yıl Ebu Garip Hapishanesinde mahkûm kaldı. Burada geçirdiği 17 yılda büyük sıkıntı, eziyet ve vahşice işkencelere katlanmak zorunda kaldı; tırnakları dahi söküldü.
Bu onun ilk mahkûmiyeti değildi. 1967 yılında henüz 10 yaşında iken bir Irak ziyareti esnasında Süleyman Demirel’i “Ağam Süleyman, Paşam Süleyman” türküsüyle ve “Yaşasın Türkiye!” sloganlarıyla karşılaması yüzünden 8 ay tutuklu kaldı. Aynı olaydan ötürü bütün aile fertlerine işkence edildi.
1973 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün Irak’ı ziyareti sonrasında Sadun Köprülü yine hapishaneyi boyladı. Çünkü İstiklal Marşı’mızı okumuş yine “Yaşasın Türkiye!” diye bağırmıştı. Köprülü, 6 ay tutuklu kalıp çocuk yaşta büyük işkencelere uğratılmıştı.
Sadun Köprülü, BM ve insan hakları kuruluşlarının çabalarıyla 1996 yılında özgürlüğüne kavuştu.
Saddam rejimi onu öldürmek için çeşitli suikast girişimlerinde bulundu. Bu yüzden BM aracılığıyla ABD’ye gönderildi. Orada kaldığı 6 yıl boyunca çeşitli kurslara katılarak kendini geliştirdi. Irak Türkmen millî davası ve Türkiye sevgisi yüzünden 2003 yılında Türkiye’ye döndü.
Irak Türkmen Cephesinde görev aldı. Bir yıl ITC Türkiye temsilcisi olarak faaliyet gösterdi. Türkmen Araştırmaları ve Projeleri Koordinatörlüğünü yürüttü.
Irak Türklerini, Türk dünyasını ve millî meselelerimizi konu alan araştırmaları,  şiirleri, hikâye ve romanlarının yanı sıra çeşitli konuları içeren makaleleri yayımlandı. Çeşitli gazete ve dergilere makaleler yazdı.
Arapça ve İngilizce bilen Sadun Köprülü, evli ve 4 çocuk babasıydı.