BALYOZ SANIKLARINA TAHLİYE KARARI

“ BALYOZ DAVASI, ENGİN ALAN „

16 Eylül 2014 14:49
Okunma
1240
BALYOZ SANIKLARINA TAHLİYE KARARI


Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası kapsamında yapılan 230 başvuruyu birleştirerek 18 Haziran’da görüştü. Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.
Anayasa Mahkemesinin Balyoz Davası’yla ilgili hak ihlali kararının ardından gözler mahkeme savcısına çevrildi. Bu arada hükümlü avukatları müvekkilleri için mahkemeye tahliye talebinde bulundular. Herkes çıkacak tahliye kararını beklemeye başladı. Tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirmek üzere toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, infazın durdurulmasına ve 236 hükümlünün tahliyesine karar verdi.
Mahkemenin kararıyla Emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve İbrahim Fırtına ile Emekli Oramiral Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu Balyoz Davası hükümlüleri için özgürlük kapıları açıldı.
Mamak, Sincan, Hadımköy, İzmir, Çanakkale ve Silivri başta olmak üzere birçok cezaevinden tahliyeler başladı.
MHP İstanbul Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan da tahliye edilenler arasındaydı.
Böylece adalet yerini bulmuş olmadı, sadece hayli gecikmiş bir adaletin açtığı derin yaralara bir miktar merhem sürüldü.
Çünkü tahliyelerle mesele bitmiyor. Hükümlüler yeniden yargılanacak ve aynı acıları bir daha tadacaklar. Belki sonuçta adalet tecelli edecek ama bedeli hayli ağır olacak.
Bu arada mahkemenin kararı doğrultusunda Balyoz Davası’ndan tahliye olan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, oldukça sert açıklamalarda bulundu:
“AYM verdiği kararlara iki şeyi yaptı. ÖYM’lerin yaptıkları hukuksuzlar sonunda yerlere sürünen Türk yargısını Türk milletine hediye etti. Bugüne kadar olan hiçbir şey yok sayılamaz. Eğer yok sayar isek hayatlarını kaybeden arkadaşlarımıza ihanet olur. Hiç kimse bugüne kadar olanların yanına kar kalacağını düşünmesin.”
Tahliyeleri ve hükümlülerin yaptıkları sert açıklamaları içlerine sindiremeyen birtakım çevreler ve bazı AKP milletvekilleri tahliyelerin beraat anlamına gelmediğini söyleyerek aba altından sopa gösterdiler.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Genelkurmay Başkanlığı da Balyoz hükümlüleri için verilen tahliye kararı sonrası bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Anayasa Mahkemesinin verdiği 'hak ihlali' kararına dayanarak yerel mahkeme tarafından verilen tahliye kararı sonucunda özgürlüklerine kavuşan emekli ve muvazzaf personelimizin ve ailelerinin sevinçlerini yürekten paylaşır, yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasını ümit ve temenni ederiz.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın tahliyesini şu ifadelerle değerlendirdi:
“İstanbul Milletvekilimiz Sayın Engin Alan'ın serbest kalarak aramıza katılması partimiz ve camiamız açısından çok sevindirici bir gelişmedir. Bilinmelidir ki haksızlığın ve hukuksuzluğun üzerine korkusuzca gidilmedikten sonra, geçmişteki sorunların tekrar nüksetmesi kaçınılmazdır. Bu itibarla Türkiye'yi sözde darbe davalarıyla oyalayanlar; hak, hukuk ve özgürlük kazanımlarını hiçe sayarak gayri meşru niyetlerle hareket edenler sebep oldukları yıkım ve karanlığın bedelini mutlaka ödeyeceklerdir. Millet vicdanı ancak bu sayede müsterih olacaktır.”
Bu arada MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan 24 Haziran 2014 Salı günü önce partisinin grup toplantısına katıldı. Daha sonra TBMM Genel Kurulunda yemin ederek görevine başladı.
Balyoz Davası Taraf gazetesinde yer alan iddialar üzerine açılmıştı. Taraf gazetesi, 20 Ocak 2010'da "İstanbul'da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan'ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanması suretiyle darbe ortamı yaratılacağı" iddialarını içeren “Balyoz Darbe Planı” haberini gündeme getirmişti.
Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010'da yapılmıştı.
250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürmüştü.
21 Eylül 2012'de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş ancak "eksik teşebbüs" gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.
Mahkeme, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti.
MHP İstanbul Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan da 18 yıl hapis cezası almıştı.
Çok sayıda sanık ise yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 aydan 18 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmıştı.