Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜLER (Gazeteci-Tarihçi Yazar) CUMA AĞCA BEY’İN ARDINDAN

04 Ağustos 2021 13:07
Okunma
287

Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜLER (Gazeteci-Tarihçi Yazar)
CUMA AĞCA BEY’İN ARDINDAN
Merhum Cuma Bey’le, o da aramızdan ayrılmış olan Ocak Yayınevi’nin sahibi merhum Bahaeddin Ergezer aracılığı ile tanışmıştık. Doksanlı yılların başıydı. Cuma Bey, ailesini ve işini Mersin’den Ankara’ya taşımış, Berikan Yayınevi’ni kurmuş, Maltepe Kubilay Sokak’ta yayıncılık yapıyordu. Ben de Kara Harp Okulunda tarih öğretim üyesi olarak görevliydim. İlk tanışmada yanımda o zaman Ocak Yayınevi’nde çalışmakta olan Sadık Sütçü ağabey vardı. Samimi, kalender ve Türk kültür hayatına katkı yapmak için yanıp tutuşan, Türk milliyetçiliği davasına inanmış, kendisini davasına adamış bir yayıncı izlenimi edinmiştim. Karşımızda, çocukluğundan beri kitap pazarlama işinde çalışan, yaptığı işten keyif alan, memleket meselelerine bir aydın olarak kafa yoran bir insan vardı.
Sonraki yıllarda birlikte pek çok çalışmaya, o yayıncı biz yazar olarak birlikte imza attık. Çoğu zaman maddi kapasitesini aşan, para kazanmasa bile Türk milletine bir hizmet olur düşüncesi ile getirdiğimiz kitap projelerini olumlu karşılayan, onları hayata geçirmek için borçlanmaktan da çekinmeyen çelebi bir insandı.
Tük milliyetçilerinin, Ülkücülerin unutamadığı, hafızalarda ve fikir dünyamızda iz bırakmış olan “Yeni Düşünce” ve “Devlet” dergilerinin yeniden yayınlanmasını sağlamak üzere isim haklarını almak için nasıl uğraş verdiğini yakından bilenlerdenim. Başardı da… Bu iki dergiye ilave olarak “Düşünce ve Tarih” dergisini ve “Kurgan Edebiyat” dergisini de yayın hayatımıza kazandırdı. Türk milliyetçileri yeniden, “Kültür ve sanat dünyasında ciddi bir şekilde biz de varız.” diyordu Cuma Bey’in gayret ve fedakârlığı ile… Daha önceleri hep kısa süreli olan bu tip faaliyetler, camiamızda olumsuz bir etki yaratmış olmasına rağmen, Cuma Bey zor bir işi başardı ve bütün bu dergilerin sürekliliğini sağladı. Düşünce dünyamızın mihenk taşlarından “Türkiz” dergisinin ilk çıkışında da emeği büyüktür. Yine “Kutlu Sesleniş”in basımında fedakâr bir yaklaşım göstermiştir.
Berikan Yayınları, Kurgan Edebiyat Yayınları, Tulpars Yayınları, Yeni Düşünce Yayınları, onun yönetiminde, sahipliğinde ülkemiz ve camiamız için çok değerli hizmetlere imza atmıştır. Uluslararası yayınevi statüsüne ulaşan Berikan’ın Azerbaycan, İran, Hollanda, Almanya’da o ülke dillerinde yayımlanan eserleri vardır. Yüzümüzü ağartan kitaplar yayımlamıştır. Bilge Matbaası’nda ve Dijital Baskı Merkezi’nde birçok güzel yayın, fedakârca çalışmanın sonucunda okuyucu ile buluşmuştur. Allah razı olsun… Değerli evlatları Ahmet Ağca ve Recep Ağca ile kayınbiraderi Murat Uludağ tarafından bu güzel hizmetlerin devam ettirilmesi beklentimizdir.
Türk milliyetçileri, hayatı boyunca eğilip bükülmeden davasına hizmet etmiş, sabırlı, fedakâr, çelebi ruhlu ve yardımsever bir arkadaşlarını; Türk yayıncılığı da her bakımdan örnek bir yayınevi sahibini kaybetmiştir. Umulmadık, beklenmedik bir zamanda Cenabıallah onu bizden aldı. Ailesine ve dava arkadaşlarına sabırlar diliyorum. Cuma Ağca isminin ebediyete kadar yaşayacağına olan inancımı belirtiyorum. Allah rahmetiyle muamele etsin. Mekânı cennet olsun inşallah.