Dr. (E) Alb. Suat AKGÜL “TÜRK DÜNYASI CUMA AĞCA ÖDÜLLERİ”

04 Ağustos 2021 13:04
Okunma
231

Dr. (E) Alb. Suat AKGÜL
“TÜRK DÜNYASI CUMA AĞCA ÖDÜLLERİ”
1990 öncesi gıyaben tanışıyorduk. 1990’ların ortasından itibaren vicahen de tanışıklığımız başladı. Bu tanışmaya yine kendisi gibi çok değerli bir kişi olan Ocak Yayınları sahibi Dr. Bahattin Ergezer abi vesile olmuştu. Onu da geçtiğimiz yıl kaybettik. Ona da rahmet olsun. Tabii ki hem aynı fikrî yapıdan geliyor olmak hem de aynı konularda iştigal etmek ilişkimizi, dostluğumuzu geliştirdi ve pekiştirdi. Çok ortak noktalarımız, çalışmalarımız ve beraberliğimiz oldu. Üzüntülerimizi, sıkıntılarımızı, acılarımızı, sevinçlerimizi paylaştık. Dertleştik, derin sohbetler ettik. Bir birimizin ufkunu açtık. Kendi adıma söyleyeyim; Cuma Ağca’dan çok şey öğrendim, aldım, uyguladım. Mutlaka bu etkileşim karşılıklıdır.
Bir yayıncı olarak Ocak Yayınları’nı ve Bahattin Ergezer’i millî konulardaki yayınları ve tavırları dolayısıyla hep örnek gösterirdim. Yayın faaliyetine son verince çok üzülmüş ve etkilenmiştim. Çünkü belki de tek başına Kültür Bakanlığının, Millî Eğitim Bakanlığının yapmadığı/yapamadığı eksik kalan “millîlik damarındaki akışı” sağlıyordu. O damar gürül gürül akarken birden durdu. İşte tam bu noktada aynı damarı gürül gürül işleten Berikan Yayınları ve Cuma Ağca devreye girdi. Yayıncı, matbaacı, radyocu, dergici, dağıtımcı kişiliği ve varlığı ile Türk millî kültürünün nesilden nesle aktarılmasında önemli bir rol oynadı. Bu çalışmaların etkisi ve yansımaları yıllarca devam edecek ve bu eserlerin varlığı ile Cuma Ağca; her dönemde ve zamanda hayırla ve rahmetle yâd edilecektir.
Bu vesile ile geride kalanlarına ve tanıyanlarına ve bundan sonra yaptığı faaliyetleri gördükçe tanıyacak olanlara bir önerim olacaktır: 2023 yılından itibaren her yıl “Cuma Ağca” anması yapılması, şenlikler düzenlenmesi, toplantılar yapılması ve adına; kitap, yayın, dergi, makale, şiir, araştırma vb. çeşitli dallarda “Cuma Ağca Ödülleri” verilmesi. Bu tür etkinliklerle Cuma Ağca’nın anısını ve eserlerini yaşatmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız.
Değerli dostum, çalışma arkadaşım, gönüldaşım Cuma Ağca’yı rahmetle anıyor; kederli ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve Türk dünyasına başsağlığı ve sabırlar diliyorum…