Turgut ER (Gazeteci Yazar) CUMA AĞCA BEY

04 Ağustos 2021 12:54
Okunma
200

Turgut ER (Gazeteci Yazar)
CUMA AĞCA BEY
Bir yayıncının, bir fikir adamının kaybı elbette bir ulus için büyük bir kayıptır. Cuma Bey’in Türk yayın ve fikir hayatı için de elbette büyük bir kayıp oldu. Ne var ki, Cuma Ağca Anadolu yayıncılığı fikir yaşam için çok büyük bir itici güç oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin yayın merkezi hep İstanbul olmuştu. Anadolu’da ve özellikle başkent Ankara’da üretilen fikir ve düşüncelerin yayımını yapıp, ülke çapında okuyucularla buluşturmak kolay bir iş değildi. Çünkü sermaye brikimi, baskı teknolojisi temini, yetişmiş yayın kadroları istihdam etmek, ülke çapında dağıtım sağlamak ve İstanbul ile rekabet etmek zor ve inançlı olmayı gerektiriyordu. Ankara’nın etkin yayıncılık hayatı uzun yıllara dayanmıyordu. Cumhuriyet’imizin kurulmasından çok uzun bir zaman sonra yayınevleri kurulmuştu ama İstanbul tekelleri ile rekabet edemedikleri için kısa zamanda yayın hayatlarına son vermişlerdi.     
İşte Cuma Ağca Bey, tüm bu zorlukları büyük bir inanç ve güvenle aşmıştır. Ürettikleri fikir ve düşünceleri yayımlatma imkânı zor olan ve bulamayan yazarlar, düşünürler, bilim adamı adaylarının yayıncısı olmuştur.
Cuma Bey, millî bir insandı, Anadolucu bir insandı, inançlı bir insandı. Cumhuriyetçi, Atatürk milliyetçisi bir Türk insanıydı. Fikir ve düşüncelerini kitaplaştırıp dağıtmak isteyen insanların ayrımını yapmazdı. Yeter ki, yayımlanacak fikir ve düşüncelerin ülkenin, devletin, milletin millî birlik ve beraberliğinin, geleceğinin, bölünmez bütünlüğünün aleyhine olmasın.
Cuma Bey, Türk yayıncılığının yorulmaz, inançlı güvenilir bir savaşçısıydı. Anadolu insanı, Anadolu yayıncısı olmanın gururunu taşıyan bir beyefendiydi.
Cuma Ağca Bey, büyük bir dosttu. Cuma Ağca Bey, çok sevecen bir medeni aile babasıydı. Çocuklarını ülkeye, millete, vatana daha yaralı, daha inançlı, daha sevecen olarak yetiştirmişti. İnanıyorum ki kurduğu ve geliştirdiği Berikan Yayınevi ve yayın organları Cuma Bey’in idealleri ve azmine yaraşır bir şekilde hayatlarına kesintisiz devam edecektir.
Sevgili dostum Cuma Ağca Bey’i Allah rahmet etsin. Türk yayıncılık camiası, fikir ve düşünce dünyası çok değerli bir savaşçısını yitirdi.