Prof. Dr. İsmet TÜRKMEN GANİ GÖNÜLLÜ CUMA AĞABEYİMİN ARDINDAN…

04 Ağustos 2021 12:37
Okunma
762
Prof. Dr. İsmet TÜRKMEN GANİ GÖNÜLLÜ CUMA AĞABEYİMİN ARDINDAN…

Prof. Dr. İsmet TÜRKMEN
GANİ GÖNÜLLÜ CUMA AĞABEYİMİN ARDINDAN…
Cuma Ağca ağabeyimizin 10 Mayıs 2021 tarihinde haber kanallarında birbiri ardına paylaşılan vefat haberi, hepimizi sarsmıştı. Cuma ağabey pek çok insanın yaşamında derinden iz bırakmıştı. Merhumu özel kılan hassası, insani hasletlere haiz her kesimle ekmeğini paylaşmasıydı, paylaştırmasıydı. Onun gönül sofrasının misafirlerinin bildiği bir gerçeklik vardı: Ekmeği lezzetliydi. Ekmeğini lezzetli kılan da onun gönlünü ve sofrasını herkese açabilmesiydi. Acımızı arttıran ve büyük kılan da bu gerçeklikti.
Cuma ağabeyi lisansüstü öğrenimim sırasında 2005 yılında ilk kez tanıma şerefine nail oldum. Akademik çalışmalarımızın bütün evrelerinde; insana, topluma ve Türk kültürüne hizmeti esas aldığı Berikan Yayınevi’nin kapılarını bizlere açmış, yol göstermiş, kol kanat germişti. Emeği üzerimde çoktur. Camiamızda pek çok kişinin üzerinde de emeği vardır. Şahidiyim… Kendisinin sahip olduğu bu haslet ve tesanüt, bizleri son derece duygulandırmıştır, örnek olmuştur. Yıllar sonra tanıdığım evladı Ahmet Deniz Ağca’nın ve diğer evlatlarının da duruşu, Ağca ailesinin yetiştiği ve zenginlik kattığı aile ikliminin kanıtıdır. Bu hasletlerle yoğrulan ailenin rıza, tevekkül ve inkıyadı son derece kuvvetlidir.
Biz kardeşlerinin ve dostlarının bu acı kayıp sonrasında vazifesi, Cuma ağabeyimizin naaşını iman ve sabır yüklü bir duruşla ayakta karşılamak olmuştur. Teessürle yoğrulmuş bir rıza içinde ağabeyimizi ebedî âleme, Cenabıhakk’a uğurladık. Rahmet olsun efendim.
Prof. Dr. Hasan OKTAY
CUMA BEY,
Kibar, beyefendi ve mahcup bir eda ile ara sıra geçerken Uluslararası Vizyon Üniversitesi Ankara Temsilciliğine uğrardı Cuma Bey’imiz.  Çay içer, sohbet ederdik. Sempozyum yapacaktık birlikte araya pandemi girdi. Makedonya’ya gelmeyi çok istiyordu. Türk dünyası sevdalısıydı. Türk Cumhuriyetlerinde her yıl bir şehirde sempozyum yapmak en büyük arzusuydu son zamanlarda. Makedonya’yı konuşuyoruz,  heyecanlanıyor gözleri ışıl ışıl parlıyordu. Olmadı Cuma abim erken gittin. Ruhun şad mekânın, cennet olsun inşallah!
Tıp Dr. İhsan ŞAHİN
ADAM GİBİ ADAMI KAYBETTİK
Tunceli den Aya adlı kitabımı bastırmak için gitmiştim Berikan Yayınevi’ne. Adını önceden duymuş olsam da ilk tanışmamız bu vesile ile oldu güzel insan Cuma Ağca Bey ile. Gecikmiş bir tanışmaydı benimkisi. Keşke dedim çok önceden tanışsaymışız. Çok eskiden dost olsaymışız. İnsan bazen kendine en yakın dostlukları, samimiyetleri ıskalıyor hayatta. Geç tanıdık Cuma abimizi ama erken kaybettik. Sadece ben ve dostları değil tüm ülke, yayın ve kitap hayatı çok şey kaybetti. Vefatını duyduğumda önceden tahmin bile edemeyeceğim bir hüzün çöktü içime. Keşke ileri sıraladım önce bu hüzün rüzgârının içinde ama sonra birde şanslı hissettiğim tarafları düşündüm. Cuma ağabeyi tanımış olmaktan dolayı şanslıydım. Onunla dost olduğum ve sohbet etmiş olduğum için şanslıydım. Onunla aynı dünyaların davaların davacısı olduğum için şanslıydım. Son yıllarda kıraçlaşan ve kuraklaşan yayın ve edebiyat sahasında böyle değerlerin aramızda halen var olduğunu görmüş olmaktan dolayı şanslıydım. Ama sonuçta, güzel bir adamı hem de adam gibi bir adamı kaybettik davamızın ve ülkemizin başı sağ olsun. Ruhu şad, mekânı cennet, davası baki olsun.