ÜLKÜCÜ ŞEHİTLER ARIKAN, AKKUŞ VE FENDOĞLU'NU RAHMET, MİNNET VE SAYGIYLA ANIYORUZ
Arif ŞAHİN
Ülkücü şehitler Fikri Arkan, İsmail Akkuş ve Hamit Fendoğlu'nu ölüm yıl dönümlerinde Milliyetçi Hareket Partililer (MHP) ve Ülkü Ocakları tarafından kabirleri başında anıldı.
Ülkücü Şehit Fikri Arkan, 27 Mart 1982'de asılarak şehit edildi. Çorum’un Alaca ilçesinde dünyaya gelen Arkan, idam edildiğinde 32 yaşındaydı. Ankara Türközü Bademlidere semtinde oturuyordu. Ankara’da meydana gelen birtakım olaylara karıştığı iddiasıyla tutuklanarak Mamak Askerî Cezaevi’ne konulan Arkan, yargılandığı 12 Eylül mahkemelerinde idama mahkûm edildi. 27 Mart 1982 tarihinde sabahın ilk saatlerinde Mamak Cezaevi’nde kaldığı ölüm hücresinden çıkarılarak götürüldüğü Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde infaz edildikten sonra cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi.
Bir diğer Ülkücü Şehit İsmail Akkuş, Konya'nın Kadınhanı ilçesine bağlı Saçıkara köyünde 1960 yılında dünyaya geldi. 1967 yılında köyünde ilkokul hayatına başlayan Akkuş, 1972 yılında ilkokulu bitirdikten sonra, Kadınhanı'nda ortaöğrenimine başladı. 1975 yılında ortaokulu bitiren Akkuş, maddi imkânsızlıklar sebebiyle okul hayatına iki yıl ara vermek zorunda kaldı. Daha o yıllarda Ülkücülüğe gönül veren Akkuş, hem çalışıp hem de öğrenimini sürdürebilmek için ailesinin de her yıl çalışmaya gittiği Aydın'da Efeler Lisesine kaydını yaptırdı. Ancak siyasi sebeplerden dolayı öğrenimine devam edemedi ve okuldan atılınca akşam lisesine kaydını yaptırdı. Mücadele azminden hiçbir şey kaybetmeyen İsmail Akkuş, gündüzleri çalışıp geceleri okuluna devam etti. Şehit edildiği gün akşam saatlerinde okuluna giderken, sol bir örgüte mensup teröristler tarafından pusuya düşürüldü. Kurşun yağmuruna tutulan Akkuş, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 7 Nisan 1980 tarihinde şehit oldu.
Bombalı saldırı sonucu 17 Nisan 1978 tarihinde şehit edilen eski MHP'li Malatya'nın milletvekili ve Belediye Başkanlarından Hamit Fendoğlu, mezarı başında dualarla anıldı. MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı, merhum Hamit Fendoğlu'nun ölüm yıl dönümünde yazılı bir mesaj yayımladı. Samanlı, mesajında şunları kaydetti:
"Değerli siyaset, devlet adamı ‘Hamido' lakaplı Hamit Fendoğlu'nun şehit edilmesinin üstünden 43 yıl geçti ve acısı hâlâ aynı tazeliğini korumaktadır.
17 Nisan 1978 yılında evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonrasında gelini ve iki torunuyla hayatını kaybeden eski milletvekillerimizden ve eski belediye başkanlarımızdan rahmetli Şehit Hamit Fendoğlu, dönemin zor ve çetin şartlarına rağmen gece gündüz demeden memleketi ve Malatya için çalışmış, hiçbir tehdide boyun eğmemiş, kimseden korkmadan doğru bildiği yolda yürüyen cesaretli bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Milletvekilliği ve belediye başkanlığı görevleri sırasında cesaretli ve cesur kişiliğiyle milletin gönlünde yer edinmiş rahmetli Şehit Hamit Fendoğlu ile gelini ve iki torununu 43'üncü ölüm yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum. Mekânları cennet olsun."
PROF. DR. EROL GÜNGÖR ARAMIZDAN AYLRILALI 38 YIL OLDU
Sosyal psikolog, fikir adamı ve yazar Prof. Dr. Erol Güngör, Türkiye'nin dört bir yanında milliyetçi ve Ülkücü kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinlikle vefatının 38'inci yıl dönümünde anıldı.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önce TBMM'de yaptığı bir grup toplantısında Erol Güngör'ü anarak, "Merhum Hoca'mız Prof. Dr. Erol Güngör'ün adalet tanımı kapsayıcı, kuşatıcı ve sadra şifa niteliktedir. Şöyle demişti: 'Adalet, bir hakkın haklısına teslimidir.' Asırlar içinde halkalar hâlinde birbirine eklemlenen Türk devlet geleneğinin en mühim, en müessir vasfı adalettir."
Prof. Dr. Erol Güngör, 1938 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kırşehir'de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 1961 yılında aynı fakültenin Tecrübî Psikoloji Kürsüsü'ne asistan oldu. 1965 yılında psikoloji doktoru olan Güngör, 1965-1968 yılları arasında ABD Colorado Üniversitesi'ne bağlı Instıtue of Behavioral Science'de çeşitli konularda araştırmalar yaptı. 1971 yılında doçent, 1978 yılında profesör oldu. 1982 yılına kadar aynı fakültede Sosyal Psikoloji dersleri veren Erol Güngör, 1982 Temmuz ayında Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne tayin edildi. 24 Nisan 1983'de vefat eden Güngör, evli ve bir çocuk babası idi. 1959 yılından itibaren vefat tarihine kadar Türkiye´nin belli başlı fikir dergilerinde ve gazetelerde çeşitli konularda pek çok makaleler ve ansiklopedilerde sahasıyla ilgili maddeler yazan Erol Güngör´ün baslıca telif ve tercüme eserleri şunlardır: "Türk Kültürü ve Milliyetçilik, Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik, İslam'ın Bugünkü Meseleleri, İslam Tasavvufunun Meseleleri, Dünden Bugünden Tarih, Kültür, Milliyetçilik ile Türk Tarihi, Sosyal Psikoloji (David Krech), İktisadi Gelişmenin Merhaleleri (R W Rostow), Batı Düşüncesinde Büyük Değişme (Paul Hazard), Dünyayı Değiştiren Kitaplar (Robert B Downs)."
Prof. Dr. Erol Güngör Hoca'mızı, vefatının 38'inci yıl dönümünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad olsun.