TÜRK ASKERİ KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN’A GİDİYOR

05 Ocak 2021 20:18
Okunma
476
TÜRK ASKERİ KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCANA GİDİYOR

TÜRK ASKERİ KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN’A GİDİYOR

Dünyanın barış ve huzur elçisi kahraman Mehmetçik’imiz bir asır sonra yeniden Azerbaycan’a gidiyor. 102 yıl önce Bakü’yü Ermeni çeteler ve Bolşeviklerin işgalinden kurtaran Türk askeri bir kez daha barış için Azerbaycan’a gidecek.
27 Eylül 2020’den itibaren Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden Azerbaycan-Ermenistan Savaşı,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 9 Kasım 2020 günü devreye girmesiyle imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. 44 gün süren savaşta Azerbaycan muzaffer olurken, Ermenistan yenilgiyi kabul etti.
Bu arada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan mutabakat sonucu, ateşkese uyulup uyulmadığının denetlenmesi amacıyla işgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarında bir ortak merkez oluşturulması için asker gönderme tezkeresi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 16 Kasım 2020 Pazartesi günü TBMM Başkanlığına gönderildi. Tezkere, Türkiye ile Azerbaycan arasında stratejik ortaklık ve karşılıklı yardım şartlarını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Karabağ’daki ortak gözlem merkezinde 1 yıl süreyle görev yapmasını içeriyor. Tezkere metninde şu ifadeler yer aldı:
“Azerbaycan’ın belirleyeceği yerde Türkiye’nin Rusya ile birlikte kuracağı Ortak Merkez ve bu Merkezin icra edeceği faaliyetlerde Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin ve lüzumuna göre ülkemizden sivil personelin görev parasının, 16 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’ uyarınca ülkemizin taahhütlerine uygun, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tescil eden uluslararası hukuk, BMGK kararları ve AGİT ilkeleriyle uyumlu olduğu; bölge halklarının da huzur ve refahı yararına olacağı, ayrıca millî çıkarlarımız bakımından gerekli olduğu değerlendirilmektedir.
Taahhütlerimizi yerine getirmek, ateşkesin tesisi, ihlallerin önlenmesi, bölgede barış ve istikrarın sağlanması amacıyla Türkiye›nin yüksek menfaatlerini etkili şekilde korumak ve kollamak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanı›nca takdir ve tayin olunacak şekilde, TSK›nin Ortak Merkezin görevlerinin ifası yönünde hareket etmek üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım.”
AZERBAYCAN TEZKERESİ MECLİS’TEN GÇTİ
Azerbaycan’a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, 17 Kasım 2020 Salı günü TBMM Genel Kurulunda, HDP hariç grubu bulunan tüm patilerin oyu ile kabul edildi. Bu kararla birlikte Türk askeri, Karabağ’daki ortak merkezde 1 yıl süreyle görevlendirilecek. AK Parti, CHP MHP ve İYİ Parti tezkereye “evet” oyu verdi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan’a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından “Hayırlı olsun.” mesajını paylaştı. Şentop, Twitter’daki hesabında, “Anayasa’nın 92’nci maddesine göre verilen Azerbaycan Cumhuriyeti’ne asker gönderilmesine dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM’de kabul edildi. Hayırlı olsun.” açıklamasını yaptı.
TÜRK ASKERİ BARIŞ İÇİN 15 ÜLKEDE GÖREV YAPIYOR
Azerbaycan’a en son 1918’de Nuri Paşa komutasında Kafkas İslam Ordusu gönderilmiş, Osmanlı Devleti’nin nizami ordusu ile Azerbaycanlı gönüllülerin bir araya geldiği o şanlı ordu Bakü’yü Ermeni çeteleri ve Rus Bolşevik birliklerinin işgalinden kurtarmıştı.
Mehmetçik; Asya, Afrika ve Avrupa’daki 15 ayrı ülkede barış için görev yapıyor. Bu ülkeler şunlar: “Irak, Suriye, Libya, Somali, Lübnan, Afganistan, Katar, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Arnavutluk ve Sudan”