10 KASIM’DA DEVLET ERKÂNI ANITKABİR’DE

05 Ocak 2021 19:34
Okunma
427
10 KASIMDA DEVLET ERKÂNI ANITKABİRDE

10 KASIM’DA DEVLET ERKÂNI ANITKABİR’DE

TürkiyeCumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün82’nci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devleterkânının katıldığı resmî törenle Anıtkabir’de anıldı. Törene CumhurbaşkanıErdoğan’ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop,Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanlar,Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, yüksek yargıüyeleri ve askeri personel katıldı. Törene Hazine ve Maliye Bakanlığına yeniatanan Lütfi Elvan da yer aldı.

CumhurbaşkanıErdoğan ve beraberindekiler Aslanlı Yol’dan yürüyerek, Atatürk’ün mozolesinegeldi. Heyettekilerin maske takarak koronavirüs tedbirlerine uyduğu görüldü.

Erdoğan, üzerinde ayyıldız bulunan çelengi Atatürk’ün mozolesine bıraktıktan sonra saygı duruşundabulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Saat 09.05’te çalansirenle birlikte tüm Türkiye’de hayat âdeta durdu. Erdoğan ve beraberindekiler,bir dakikalık saygı duruşunun ardından Misakımillî Kulesi’ne geçti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayarak, şunları yazdı:

“Vefatının 82’nciseneidevriyesinde, İstiklal Harbi’mizin Başkomutanı, Cumhuriyet’imizin banisi,ilk Cumhurbaşkanı’ımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk›ü rahmetle anıyoruz.Milletimizin varlık yokluk mücadelesini zaferle taçlandıran, bizlere bağımsızve özgür bir ülke bırakan Gazi Mustafa Kemal ve kahraman silah arkadaşlarımilletimizce hayırla yâd edilecektir. Şehitlerimizin fedakârlıkları üzerinekurulan Cumhuriyet’imizi ilelebet yaşatacak, gelecek kuşaklara daha müreffeh,güçlü, itibarlı bir ülke bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ruhun şadolsun.”

Cumhurbaşkanı Erdoğanve beraberindekiler, törenin ardından Anıtkabir’den ayrıldı. Daha sonra da Anıtkabir, vatandaşların ziyaretineaçıldı.

BAHÇELİ: ATATÜRK, TÜRK MİLLETİNİN GÖZNURU, NABIZ ATIŞI VE KAHRAMANLIK SEDASIDIR

Milliyetçi HareketPartisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu veilk Cumhurbaşkanı Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyeteintikalinin 82’nci yıl dönümü sebebiyle bir mesaj yayımladı.

Bahçeli, “Atatürk,az zamanda çok ve büyük işler yapmış, nitekim bu işlerin en büyüğü de temeliTürk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.İlkeleriyle, ülküleriyle, ülke sevgisiyle sembolleşen Gazi Mustafa KemalAtatürk, Türk milletinin göz nuru, nabız atışı, kahramanlık sedası olarakhayranlıkla anılacak, her zaman da öncü, önder ve örnek vasfını muhafazaedecektir.” dedi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin yayımladığı mesaj şöyle:

“TürkiyeCumhuriyeti’nin kurucu lideri, Türk milletinin kurtuluş simgesi, MillîMücadele’nin yol başçısı, ilk Cumhurbaşkanı’mız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünebediyete irtihalinin üzerinden 82 uzun yıl geçmiştir. Geride kalan buncazamana rağmen, milletimizin aziz hatırasına yönelik hürmet ve özlemi hiçazalmamış, bilakis eserlerine, fikirlerine ve kutlu mirasına duyulan sevgi vesadakat istikrarlı şekilde artmıştır. Şu sözü bu kapsamdaki çarpıcı gerçeğinitiraf ve ifadesi niteliğindedir:

‘Beni görmek demekmutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımıanlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.’

Atatürk, az zamandaçok ve büyük işler yapmış, nitekim bu işlerin en büyüğü de temeli Türkkahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.  Büyük bir kumandan olduğu kadar muktedir birsiyasetçi, mahir bir diplomasi ustası, müstesna bir devlet adamı olarakmilletimizin gönlünde taht kurmuştur. Akılla, azimle, cesaretle sabırla, inançla ve millî bir stratejiyleönüne çıkan veya çıkarılan bütün engelleri birer birer aşmış, belirlediğihedeflere ulaşmasını bilmiştir. Hayatı cepheden cepheye koşarak geçmiş, inanmışmücadelesiyle her türlü mihnete her türlü meskenet ve miskinliğe set çekmiş,duvar örmüştür.  Onu anlamak demekTürkiye Cumhuriyeti’ni anlatmak demektir. Onu tanımak demek geçmişle geleceği, istiklal ile istikbali, huzur ilerefahı aydınlık bir ufukta buluşturmak, milletin ruh köküyle birleştirmekdemektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’niniftiharı olmakla birlikte ortak değeri, ortak iradesi, ortak seslenişidir. Hâlâmanda ve himaye düşü kuranlar, geleceği başkalarının inisiyatif ve iradesindegörenler hiç kuşkusuz ona yabancı olanlar, onun karşı mevziisinde duruşsergileyenlerdir. Teslimiyetçiliğin anaforuna düşenler, emperyalist senaryolarabel bağlayanlar onun ilkeleriyle çatışan, onun emanetleriyle çelişen karanlıkodaklardır.  İcazetli zihniyetlerin,sömürgeleşmiş bedenlerin, iş birlikçi beyinlerin, ihanete refakat edençevrelerin, bunların yanı sıra emperyalist mihrakların gözüne girmek içinfırsat kollayan bereketsizlerin Aziz Atatürk’ü özümsemeleri, hakkını teslimetmeleri mümkün değildir.  Onun karakteribağımsızlıkla bezenmiştir. Onun tarihî kararları milletine beslediği enginsevdasıyla bilenmiş, millî hâkimiyete yönelik tam bağlılığıyla perçinlenmiştir. 

Gazi Mustafa KemalAtatürk yılmayan bir meziyete, yenilmeyen bir meşrebe sahiptir. Çünkükaramsarlık ve umutsuzluk onun mizacında görülmemiş, asla yer bulamamıştır. Enzor zamanlarda bile milletine güvenerek ateşin içinden çıkmayı başarmış, hiçbirdayatmaya, hiçbir saldırıya, hiçbir imkânsızlığa boyun bükmemiştir.  Naçiz vücudu toprak olsa da en büyük eserimdediği Türkiye Cumhuriyeti sonuna kadar yaşayacak, sonsuza kadar var olacaktır.

İlkeleriyle, ülküleriyle, ülke sevgisiyle sembolleşen GaziMustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin göz nuru, nabız atışı, kahramanlıksedası olarak hayranlıkla anılacak, her zaman da öncü, önder ve örnek vasfınımuhafaza edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Aziz Atatürk’ü vefatının 82’nciyıl dönümünde rahmetle, minnetle ve saygıyla yâd ediyorum.  Cenabıallah ondan razı olsun diyorum.  Niyazım odur ki, ruhu şad, mekânı da cennetolsun.“