MECLİS, 94. YAŞINA GERİLİMLİ GİRDİ

09 Haziran 2014 17:32
Okunma
1363
MECLİS, 94. YAŞINA GERİLİMLİ GİRDİ

 
TBMM Genel Kurulunda yapılan özel oturum oldukça gergin geçerken akşam yapılan resepsiyona, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları ile Başbakan Erdoğan'ın sözde Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili yaptığı açıklama damgasını vurdu.
 
 
YENİDÜŞÜNCE - Kuruluşunun 94. Yıl dönümü münasebetiyle TBMM Genel Kurulunda yapılan "23 Nisan özel oturumu"na, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun neden olduğu siyasetteki gerilim damgasını vurdu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, genel kurul açış konuşmasında "toplumsal uzlaşma" çağrısı yaptı, ancak bu çağrı siyasi pati liderlerinden karşılık bulmadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'deki konuşmasında sosyal medya ve CHP'yi hedef alırken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "Sandıktan çıktım, ne istersem yaparım" anlayışının ulusal egemenli kavramı ile bağdaşmadığını bildirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de konuşmasında, sözde çözüm sürecine atıfta bulunarak, "Biz ilk Meclis'e bakınca etnik koalisyonu değil, Türk milletini görüyoruz." ifadesine yer verdi.
Bu arada hükûmetin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının stadyumda kutlanmasına ilişkin uygulamaları yürürlükten kaldırılması nedeniyle, kutlamalar sönük geçti.
23 Nisan kutlamaları okul bahçelerine sıkışırken devlet erkânı da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Eski Meclis binasında başlayan bayram kutlamaları TBMM'de verilen akşam resepsiyonu ile sona erdi.
 
MUHALEFET KATILDI
İlk defa Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve üyelerinin katılmadığı Meclis'teki resepsiyonda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir araya gelmemesi dikkati çekti.
Babasının vefatı nedeniyle geçen yıl özel oturuma katılamayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, bu yıl yurt dışı gezisi dolayısıyla TBMM'deki programlarda bulunamadı.
Resepsiyona, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları ile Başbakan Erdoğan'ın sözde Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili yaptığı açıklama damgasını vurdu.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de katıldığı resepsiyonda, Erdoğan ve Gül'ün ilk kez eşsiz gelmesi de gözlerden kaçmadı.
Her üç partinin lideri de bir araya gelmemeye özen gösterirken, Cumhurbaşkanı Gül, Bahçeli ile tokalaştı.
TBMM Başkanı Çiçek de, AKP'den dört eski Bakanla ilgili soruşturma önergesini değiştirmesini isteyip istemediğine ilişkin soruya, "Mühim olan işin soruşturulmasıdır ve soruşturulacak. Geri kalanının önemi yok." cevabını verdi.
Başbakan Erdoğan, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili olarak soruları yanıtlarken, Dağlık Karabağ meselesi çözülmeden Ermenistan ile diplomatik ilişkiler kurulmayacağını ifade etti.
Erdoğan, Twitter'le ilgili bir soruya, "Verdikleri sözleri yerine getirdiler. Getirmedikleri takdirde aynı yerdeyiz. Her şeyden önce vergi kaçakçısı bir şirket, Türkiye'de faaliyet gösteremez. Gereği ne ise yapılır." karşılığını verdi.