YA KARABAĞ YA ÖLÜM BAŞKA YOLU YOK ARTIK!

15 Ekim 2020 16:14
Okunma
749
YA KARABAĞ YA ÖLÜM BAŞKA YOLU YOK ARTIK!

Ermenistan’dan Azerbaycan’a Provokatif Saldırı

YA KARABAĞ YA ÖLÜM BAŞKA YOLU YOK ARTIK!

Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha gösterdi. Yıllardır gerilimin yüksek olduğu iki ülke yeniden çatışmaya başladı. Ermenistan güçlerinin, 27 Eylül 2020 Pazar günü Dağlık Karabağ bölgesindeki sivil yerleşim birimlerine topçu ateşi açarak saldırdı. Ermenistan ordusu, yaptığı bu hain saldırının bedelini kısa sürede ağır şekilde ödemeye başladı. Ermenistan ordusu, Azerbaycan ordusunun saldırılara karşılık vermesi üzerine bozguna uğrayarak ağır kayıplar vermeye başladı.
Azerbaycan ordusu, çatışma hattı olan Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan güçlerinin saldırılarına karşılık vererek kısa zamanda kontrolü sağladı ve daha önce işgal edilmiş olan çok sayıda yerleşim birimini geri almayı başardı. Sürekli olarak ilerleyerek işgal edilen topraklarını geri alan Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusuna ait çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirirken binlerce Ermeni askerini de etkisiz hâle getirdi.
Azerbaycan halkı, bir an önce işgal altında bulunan topraklarının kurtarılmasını beklerken, on binlerce genç de savaşmak için cephelere akın ediyor. Evlatlarını büyük bir sevinç ve coşku içerisinde çatışma bölgelerine uğurlayan Azerbaycan halkı, Türkiye’nin manevi ve psikolojik desteğinden de çok memnun olduklarını ifade ediyor.
Yapılan ateşkes taleplerini Azerbaycan yönetiminin kesinlikle kabul etmemesini isteyen halk, yıllardan beri bu anı beklediklerini hatırlatarak, “Ya Karabağ ya ölüm başka yolu yok artık.” diye haykırıyor.

AZERİN’DEN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan çatışmaların ardından karşılıklı ilan edilen savaş hâli ilanlarının ardından bir mesaj yayınlayan ünlü sanatçı Azerin, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Azerbaycan'a destek çağrısı veren herkese teşekkür etti.
Konuşması sırasında gözyaşlarına hâkim olamayan Azerin, şunları söyledi:
"Allah ordumuzu muzaffer eylesin. Azerbaycan'ın yanında olan Türkiye'ye Türk Silahlı Kuvvetlerine özellikle halkımıza, kardeşlerimizle omuz omuza dövüşmek istiyoruz diyenlerden Allah razı olsun. Bugün Azerbaycan, teke tekte Ermenistan'ı yenme gücü vardır. Güzel bir haber aldık ki 6 köyümüz geri alınmış. Allah ordumuzu muzaffer eylesin. Kusura bakmayın gözyaşlarımı tutamıyorum. Bunlar sevinç gözyaşlarıdır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun" ifadelerini kullandı."

ATEŞKES OLMAYINCA SİVİL HEDEFLERE SALDIRDI

Bu arada, Azerbaycan'ın operasyonları karşısında tutunamayan ve sürekli olarak mevzi kaybeden Erivan yönetimi geri adım attı. Ordusunun sürekli olarak ağır kayıplar vererek çözüldüğünü gören Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan yönetimine ateşkes çağrısında bulundu ancak olumlu karşılık bulamadı.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, AGİT Minsk Grubu eş başkanları Trump, Putin ve Macron'un "acil ateşkes ilan edin ve müzakere başlayın" açıklamasının ardından "AGİT Minsk Grubu'nun arabuluculuğunda Azerbaycan ile ateşkes görüşmeleri yapmaya hazırız" açıklaması yaptı.
Ateşkes çağrısına olumlu bir karşılık alamayan Ermenistan, son çare olarak Azerbaycan’da sivil halka yönelik füze ve ağır silahlarla saldırmaya başladı. Ülkenin ikinci büyük kenti Gence, sanayi şehri Mingeçevir, Terter kent merkezi ve köyleri, Ağdam, Ağcebedi, Beylegan ve Goranboy illerinin bazı köyleri füze ve yoğun top atışına tutuldu. Gence'ye atılan Smerç füzeleri sebebiyle 1 kişi yaşamını yitirdi, 32 kişi yaralandı. Beylegan ilinde 2 kişi, Ağcebedi ilinde ise 14 yaşındaki bir çocuk saldırılarda hayatını kaybetti.
Azerbaycan, daha önce Ermenistan’ı defalarca sivil yerleşim birimlerine saldırı düzenlememesi konusunda uyarmıştı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, operasyonların durması için "Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ'ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin" şartlarını öne sürdü.
Aliyev, "Türkiye uluslararası camiada güçlü bir konuma sahip. Karabağ’daki çözüm sürecinde yer almalıdır. Ermenistan, Azerbaycan topraklarına saldırarak Rusya’yı savaşa çekmeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı. SİHA'lar sayesinde verilen kayıpların azaldığını belirten Aliyev, “Türkiye’nin üst düzey SİHA’ları sayesinde can kayıpları azaldı. Bu SİHA’lar Türkiye'nin potansiyelini gösteriyor,  bizi güçlendiriyor.” ifadelerini kullandı.
Aliyev ayrıca, “Azerbaycan’da Ermeniler yaşıyor. Bizim Ermeni halkıyla sorunumuz yok.  Ermenistan'daki halk, kendi iktidarının rehinidir. Dağlık Karabağ’daki halklar bizim vatandaşımızdır. İşgal siyaseti bittikten sonra biz orada birlikte yaşayacağız.” Şeklinde konuştu. Aliyev, barış sürecine Türkiye’nin de dâhil olmasını istedi.


ERDOĞAN: ERMENİSTAN HAYDUT DEVLET

Türk milleti her zaman olduğu gibi bu saldırı sebebiyle maddi ve manevi olarak Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olduğunu bildirdi. Azerbaycan’a provokatif saldırıda bulunan Ermenistan’a karşı Türkiye çok sert tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısına tepki göstererek, "Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir." dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik yaptığı saldırının insani, vicdani ve hukuki bütün ilke ve esaslara aykırı olduğunu belirterek, "Kanımızla, canımızla, varlığımızla Azerbaycan'ın yanındayız." açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada da Ermenistan’a yönelik olarak “haydut devlet” nitelemesinde bulunarak, şunları kaydetti:
“Azerbaycan’ın her zaman yanındayız. 30 yıldır Dağlık Karabağ sorununu ihmal eden Minsk Üçlüsü ABD, Rusya ve Fransa’nın bugün ateşkes istemesi kabul edilemez. Bunları Putin, ve Macron ile görüştük; konuştular ama netice yok. Şimdi Azerbaycan, kendi göbeğini kendi kesiyor. Bu bölgede kalıcı barışın yolu, Ermenilerin işgal ettikleri her karış Azerbaycan toprağından geri çekilmesinden geçiyor. Ermenistan yönetimini, her şeyi bir kenara bırakıp ısrarla Türkiye’ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak. Bu haydut devlete destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum.”

TBMM'DEN ERMENİSTAN'A KINAMA

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti TBMM grupları ortak bildiri yayımlayarak, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısını kınadı. HDP ise yayımlanan bildiriye imza atmadı.
Ortak bildiri metninde şöyle denildi:
"TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler olarak, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 28 Eylül 2020 tarihinde Yukarı Karabağ’da ateşkesi ve uluslararası hukuku ihlal ederek ağır silahlarla Azerbaycan sivil yerleşim yerlerini ve askerlerini hedef alan saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu son Tovruz'daki saldırılardan sonra Ermenistan, bölgede barışın ve istikrarın kalıcı tesisi önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bizler, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde halkını korumak ve toprak bütünlüğünü tesis etmek amacıyla Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği savunmasını destekliyoruz."
Bildiride, 30 yıla yakın süredir Yukarı Karabağ'ın Ermenistan’ın işgali altında olduğu vurgulanarak, daha sonra şu ifadelere yer verildi:
"Bu haksız işgalin sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uygun şekilde barışçıl çözüme desteğimizi tekrarlıyoruz. Uluslararası camiayı, bugüne kadar Ermenistan’ın işgali ve sorumsuz saldırıları sebebiyle zarar gören Azerbaycan'ın yanında olmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle; Gazi Meclisimizdeki siyasi partiler olarak, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, gazilere acil şifa ve can Azerbaycan’a başsağlığı dilerken, milletimizin dayanışma iradesini bir kez daha güçlü bir şekilde vurguluyoruz."