30 Ağustos Zaferi Tüm Yurtta Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı DEVLET ERKÂNI ANITKABİR'DE BİR ARAYA GELDİ

19 Eylül 2020 15:48
Okunma
450
30 Ağustos Zaferi Tüm Yurtta Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı DEVLET ERKÂNI ANITKABİRDE BİR ARAYA GELDİ

30 Ağustos Zaferi Tüm Yurtta Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı
DEVLET ERKÂNI ANITKABİR'DE BİR ARAYA GELDİ

30 Ağustos Zaferi'nin 98. yıl dönümü, ülkemizin dört bir tarafında büyük bir coşku ve heyecanla kutlandı. Kutlamalar sırasında Türkiye'nin her ilinde birbirinden renkli görüntüler de ortaya çıktı.
Kutlamaların ilk adresi Anıtkabir oldu. Büyük Zafer'in 98'inci yılı kutlamaları kapsamında, ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkânı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'e ziyarette bulundu. Tören, devlet erkânının Aslanlı Yol'da yürüyüşüyle başladı. Erdoğan'ın başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İP Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, komutanlar, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkânı yer aldı. Atatürk'ün kabrinde saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Misak-ı Millî Kulesi'ne geçildi.
ERDOĞAN: RUHUN ŞAD OLSUN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
"Bağımsızlığımızın müjdecisi olan Büyük Zafer'in 98'inci yıl dönümünde zatıalinizi ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyoruz. Bizlere emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti'ni yüceltmek, güçlendirmek, muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne taşımak için çalışıyoruz. Cumhuriyet’imizin 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023'e ekonomik, askerî, siyasi ve diplomatik bakımdan daha güçlü, daha bağımsız, daha müreffeh bir ülke olarak girmekte kararlıyız. Suriye'den Libya'ya, Karadeniz'den Doğu Akdeniz'e, enerjiden terörle mücadeleye kadar farklı sahalarda elde ettiğimiz kritik başarılar, ülkemizin hak ve menfaatlerini koruma konusundaki irademizin en net göstergesidir. Türkiye bilhassa Doğu Akdeniz'de tehdit, yıldırma ve şantaj diline boyun eğmeyecek, uluslararası hukuktan ve ikili anlaşmalardan kaynaklanan haklarını savunmayı sürdürecektir. Ruhun şad olsun."
Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Anıtkabir'e gelişi ve ayrılışı sırasında sevgi gösterisinde bulundu. Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.
ANITKABİR'E MASKESİZ KİMSE ALINMADI
Resmî kutlamalar sırasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uygun hareket edildi. Anıtkabir'i ziyarete giden vatandaşlar giriş kapısında askerler tarafından ateşleri ölçüldükten sonra içeriye alındı. Anıtkabir'in ardından tören Beştepe'de yapıldı. Burada da Erdoğan; bakanlar, milletvekilleri, Türk ordusunun komuta kademesi ve yabancı misyon temsilcilerinin tebriklerini kabul etti. Her yıl yapılan 30 Ağustos resepsiyonu ise salgın sebebiyle bu yıl yapılmadı. Tebriklerin ardından bir 30 Ağustos programı da Roketsanın Ankara Lallıhan tesislerinde düzenlendi. Erdoğan burada Uzay Teknolojileri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin açılışını yaptı. Aynı zamanda telekonferans yöntemi ile Elmadağ tesislerindeki Patlayıcı Kimyasalları Ham Madde Üretim Tesisini açtı. Son program ise Kara Harp Okulunda yapıldı. Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki mezuniyet törenine katıldı.
4 KİLOMETRELİK İ30 AĞUSTOS KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ
Başkent Ankara'da ayrıca 30 Ağustos Zafer Bayramının 98. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, TBMM önünden Ulus'taki eski Meclis binasına kadar geçit töreni yapıldı. TBMM'nin Dikmen kapısı önünden başlayan yürüyüşe katılan birlikler, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uygun hareket etti. Askerlerin büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıdığı resmî geçitte Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığından oluşan Karma Bando takımı, marşlar seslendirdi. Törende Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazilerini temsilen o dönemlerin askeri üniformalarını giyen "Tarihî Bölük" de geçiş yaptı.
Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ile jandarma ve emniyetin motosikletli timlerinin yer aldığı korteje, Atatürk Bulvarı'nda toplanan vatandaşlar ellerindeki bayraklarla sevgi gösterilerinde bulunurken bazı vatandaşlar da bandonun seslendirdiği marşlara eşlik etti. Geçit töreni yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüşün ardından Ulus'taki eski Meclis önünde sona erdi. Atatürk Bulvarı boyunca emniyet birimlerince geniş güvenlik önlemleri alındı. Bulvara çıkan bütün yollar kapatılırken çevik kuvvet ve atlı polisler de güzergâhta güvenliği sağladı. Geçit törenini büyük izleyen vatandaşlar alkışlarıyla coşku ve heyecanlarını dile getirmeye çalıştı.