TÜRKİYE’DEN ERMENİSTAN’A ÇOK SERT TEPKİ

11 Ağustos 2020 17:23
Okunma
1649
TÜRKİYEDEN ERMENİSTANA ÇOK SERT TEPKİ

TÜRKİYE’DEN ERMENİSTAN’A ÇOK SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Ermenistan aklını başına alsın.” derken, TBMM’de de dört parti tarafından yayımladıkları ortak bildiride Ermenistan saldırısı kınandı.

Dünyada tüm gözler Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalara çevrilmişken, Ermenistan'ı çok sert tepki gösteren Türkiye, tüm gücüyle kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında yer alacağını ilan etti.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Temmuz 2020 Pazar günü Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin, Azerbaycan Ermenistan Devlet Sınır Hattının Tovuz şehri istikametinde Azerbaycan mevkilerini ele geçirmek üzere saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Açıklamada, askerî topların da kullanıldığı saldırı sonrasında çıkan çatışmada Ermeni güçlerin kayıplarla geri çekildiği bildirildi. Saldırı sonucu Azerbaycan ordusundan 2 askerin şehit düştüğü, 5 askerin ise yaralandığı belirtildi.
Daha sonraki günlerde devam eden çatışmalarda da çok sayıda Azerbaycan askeri ve sivil hayatını kaybetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ermenistan'ın yaptığı kabul edilemez, aklını başına toplasın. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm imkânlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız." dedi.
Bu arada AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti TBMM grupları da ortak bildiri yayımlayarak, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarını kınadı.
TRT Haberde gündemi değerlendiren Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalarla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ermenistan haince bir saldırıda bulundu ve 4 tane kardeşimiz şehit oldu. Burada şunu görüyoruz Ermenistan özellikle yeni çatışma alanları oluşturmak istiyor. Siyasi çözüme bugüne kadar Ermenistan yanaşmadı. Bugüne kadar Ermenistan hiçbir çözüme yanaşmadı. Ermenistan'ın yaptığı kabul edilemez, aklını başına toplasın. Azerbaycan yalnız değildir. Biz tüm imkânlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız. Bugün Azerbaycan Dışişleri Bakanı'nı arayacağım, değerlendirme yapacağız."
Ermenistan'ın, sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine yönelik saldırısına ilişkin Çavuşoğlu, "Elbette Azerbaycan ordusu gereğini yaptı ve bu saldırıları püskürttü. Buradan şunu görüyoruz, Ermenistan özellikle işgal ettiği topraklardan, dikkati başka yerlere çekmek istiyor yeni çatışma alanları oluşturarak." diye konuştu.
Çavuşoğlu, bugüne kadar Ermenistan'ın hiçbir çözüme yanaşmadığını vurgulayarak, "Ermenistan'ın yaptığı kabul edilemez. Aklını başına toplasın. Azerbaycan yalnız değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti olarak tüm imkânlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız." dedi.
Türkiye'nin, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün korunması için elinden gelen her desteği vereceğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Azerbaycan işgal edilmiş topraklar ve Karabağ konusunda hangi çözümü tercih ediyorsa biz Azerbaycan'ın yanında olacağız." ifadesini kullandı.

TBMM'DE 4 PARTİDEN RMENİSTAN'A KINAMA BİLDİRİSİ
AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti TBMM grupları ortak açıklama yayınlayarak, Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısını kınadı. HDP'den ise bir katılım olmadı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 12 Temmuz’dan başlayarak Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan’ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir. Ermenistan’ın, hak ve hukuku hiçe sayan bu davranışı karşısında uluslararası toplumu gereken tepkiyi göstermeye davet ediyoruz.
Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbaycan’ın uluslararası tanınmış sınırları ve toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçı yollarla çözülmesine olan desteğimizi tekrarlıyoruz. Ermenistan BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uymalı ve işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir.
İki devlet, tek millet anlayışıyla her daim huzur ve istikrarın savunucusu olan Türkiye, bundan sonra da tüm imkânlarıyla, toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme çabalarında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir. Bu vesile ile Azerbaycanlı şehitlerimiz için dost ve kardeş Azerbaycan halkına ve hükûmetine taziyelerimizi iletiyor, yaralıların bir an önce iyileşmesini diliyoruz."
Bildiride AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, MHP Grup Başkan Vekili Levent Bülbül ve İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan'ın imzaları bulunuyor.