AKAR: ŞU ANA KADAR 41 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ. CİDDİ MİKTARDA SİLAH, MÜHİMMAT ELE GEÇİRİLDİ

11 Temmuz 2020 13:32
Okunma
1576
AKAR: ŞU ANA KADAR 41 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ. CİDDİ MİKTARDA SİLAH, MÜHİMMAT ELE GEÇİRİLDİ

Pençe-Kartalve Pençe Kaplan Operasyonları ile Bölücü Terör Yuvaları Yerle Bir Edildi

AKAR:ŞU ANA KADAR 41 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ. CİDDİ MİKTARDA SİLAH, MÜHİMMATELE GEÇİRİLDİ

Kahraman Mehmetçik’in, Irak'ın kuzeyindekiHaftanin bölgesinde 14 Haziran’ı 15 Haziran’a bağlayan gece yarısı bölücü terörörgütü PKK’nın hedeflerine yönelik başlattığı, önce Pençe-Kartal Operasyonu veardından Pençe-Kaplan Operasyonu devam ediyor. Türk savaş uçaklarının dakatıldığı operasyonlarda teröristlerin inleri başlarına yıkılıyor.

Operasyonlara,  yurt genelindeki muharip üslerden kalkansavaş uçaklarının yanı sıra İHA’lar, HİK ile tanker uçakları da katıldı.

Operasyonu Millî Savunma Bakanı Akar,Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı OrgeneralÜmit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve DenizKuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı HarekâtMerkezi’nden sevk ve idare ediyor.

Pençe-Kaplan Operasyonu’nun bilançosunuaçıklayan Bakan Akar, Operasyonun planlandığı şekilde sürdüğünü, komandolarınhava hücum harekâtıyla planlanan bölgelere intikal ettiğini belirterek,"41 terörist etkisiz hale getirildi, bunun yanı sıra ciddi miktarda,silah, araç-gereç, mühimmat, elektronik malzeme ve yaşam malzemesi elegeçirildi." dedi.

BAKANAKAR'DAN PİLOTLARA TEBRİK

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-KartalOperasyonu'na katılan pilotlarla telsizden görüşerek harekâtın başarıylatamamlanmasından dolayı tebrik etti.

Akar, "Terör yuvaları yerle biredildi. Ülkemize, milletimize, üs bölgelerimize saldırı planlayan teröryuvaları, teröristlerin başlarına yıkıldı. Pençe-Kartal Operasyonu'nun ilk 36saatinde terör örgütüne ait 500'den fazla hedef, top, Fırtına obüsü, ÇNRA, SİHAve F-16 atışlarıyla imha edildi." dedi.

Kara Kuvvetleri Harekât Merkezinde takipettiği operasyon sırasında birlik komutanlarıyla video konferans yöntemiylegörüşen Akar, "Pençe-Kartal Operasyonu'nu da başarıyla kapatıp komandonun,Kara Kuvvetlerimizin, TSK'mizin tarihine yeni bir altın sayfaekleyeceksiniz." diye konuştu.

Bu arada, Millî Savunma Bakanlığınca operasyonlailgili yapılan açıklamada da şöyle denildi:

"Pençe-Kartal Operasyonu ile ülkemizi,milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınakve mağaralardan oluşan çok sayıda hedef imha edilmiştir. Uçaklarımız emniyetleüslerine dönmüşlerdir. Bu harekâtta azami oranda yerli ve millî mühimmatkullanılarak terör örgütünün anılan bölgelerdeki varlığına ağır bir darbeindirilmiştir. Harekâtın planlama ve icrasında sivil halkın can ve malgüvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterilmiştir.Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizinbeka ve güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hâlegetirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir."

 

AKAR,PENÇE-KAPLAN OPERASYONU’NUN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akarbaşkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara KuvvetleriKomutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral HasanKüçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile bakanyardımcılarının da katılımıyla haftalık video konferans toplantısı yapıldı.

Ordu komutanları, Muharip Hava KuvvetiKomutanı ve Donanma Komutanı'nın yanı sıra Afganistan'daki Türk Görev KuvvetiKomutanı, NATO Karargâhı'ndaki Türk Askerî Temsil Heyeti Başkanı, KKTC'dekiKıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı'nın da katıldığı toplantıda Bakan Akar,gelişmeler ve sahadaki son duruma ilişkin bilgi aldı, talimatlar verdi. Savunmave güvenlik konularının yanı sıra Kovid-19'a yönelik tedbirlerin de elealındığı toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Akar, TürkSilahlı Kuvvetlerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleridoğrultusunda karada, denizde ve havada önemli faaliyetleri yerine getirmeyedevam ettiğini belirtti.

Kahraman ve fedakâr TSK mensuplarının"ölürsem şehit kalırsam gazi" anlayışı içinde büyük fedakârlık vekahramanlıkla gece-gündüz, dağ-bayır, yaz-kış demeden kendilerine verilengörevleri büyük kahramanlıkla yerine getirmeyi sürdürdüğünü dile getiren Akar,"Mehmetçiğimizin kahramanlık ve fedakârlığı, asil milletimizin sevgisi,güveni ve duası ile Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve destekleriylegeldiğimiz bu nokta son derece gurur verici, övünç duyulacak bir noktadır."dedi.

Terörle mücadele faaliyetlerinin artan azimve kararlılıkla en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devamedeceğini vurgulayan Akar, "15 Haziran'da Pençe-Kartal Harekâtı ileteröristlerin Irak'ın kuzeyindeki inleri, toplam 81 hedef, çok başarılı,isabetli şekilde Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edildi." diye konuştu.

Pençe-Kartal Harekâtı’nın ardındanbaşlatılan Pençe-Kaplan Operasyonu'nun Mehmetçiğin büyük başarısı vekahramanlığıyla devam ettiğini bildiren Akar, şunları kaydetti:

"Bu operasyon da Kara Kuvvetlerimizindaha önceki başarılarına ilaveten tarihe altın harflerle geçecek şekildegerçekleştiriliyor. Tüm birliklerimiz yapılan hava hücum harekâtıyla, planlananbölgelerine intikal ettiler. Bölgelerini kontrol altına alma çalışmaları devamediyor. Bölge, komandolarımız tarafından didik didik aranmakta, teröristlerinbütün inlerine girilmekte, inleri, barınakları, sığınakları başlarınayıkılmaktadır. Hainlerin, teröristlerin sivil halkı da hedefleyerek koyduklarıel yapımı patlayıcıları, mayınları temizlemek için çalışıyorlar. Önümüzdekigünlerde bunları da temizleyerek bölgenin tam olarak kontrol altına alınmasımümkün olacak. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda önemli başarılar elde edildi,41 terörist etkisiz hale getirildi, bunun yanı sıra ciddi miktarda,teröristlere ait barınaklarda, sığınaklarda silah, araç-gereç, mühimmat,elektronik malzeme ve yaşam malzemesi ele geçirildi."

Hedeflerinde sadece teröristlerin olduğunu ifadeeden Akar, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışma ile teröristlerinülkemize, milletimize, hudutlarımıza, karakollarımıza, yönelik saldırılarınıönlemeyi amaçlıyoruz. Teröristler buralardan çeşitli şekillerde halkımıza,hudutlarımıza saldırı düzenliyor, tacizde bulunuyordu. Buna izin vermeyeceğiz,meydan vermeyeceğiz. Bu konuda kararlıyız, azimliyiz. Faaliyetlerimizi sonunakadar sürdürüp en son teröristi etkisiz hale getirerek bu faaliyetlerimizisonuçlandıracağız. Bu faaliyetleri yaparken bizim için en öncelikli konulardanbiri komşumuz Irak'ın siyasi bütünlüğüne, toprak bütünlüğüne son derece saygılıolduğumuzun bilinmesidir. Bu konuda yapmaya çalıştığımız, meşru müdafaaçerçevesinde teröristleri etkisiz hale getirmektir. Yaptığımız bütünçalışmaları uluslararası hukuka uygun şekilde yapıyoruz. Sivil halka herhangibir zarar gelmemesi için de her türlü önlemi alıyoruz."

Türk Silahlı Kuvvetlerinin sivillereyönelik tutumunun herkes tarafından bilindiğine dikkati çeken Akar, şunları söyledi:

"Sivillere yönelik hassasiyetimizbugüne kadar yaptığımız operasyonların hem planlamasında hem uygulanmasında enönemli konulardan biri olmuştur. Bu konuda tüm Silahlı Kuvvetler mensupları,Bakanlık mensupları son derece hassas ve dikkatli bir şekilde planlama yapmaktave bunu da aynı şekilde uygulamaktadır. Gerek şu anda gerekse daha öncekioperasyonlarda olduğu gibi bazı yalan haberlerle terör örgütü PKK/YPGkayıplarını algı operasyonlarıyla kapatmaya çalışmaktadırlar. Bu iddialar aslagerçek değildir. Biz faaliyetlerimiz sırasında sadece sivilleri değil aynızamanda tarihi, dini yapılarla çevrenin de korunması için çok ciddi çabaharcamaktayız. Bu çabamız tüm dünya tarafından bilinmektedir. Bizim için masuminsanlar, tarihi ve dini yapılar, çevre dokunulmazdır. Bu konuda çok ciddigayret sarf ediyoruz. Bizim bu konudaki uygulamalarımızın tüm dünyada operasyontarihi için önemli örnekler olduğunun da altını çizmek istiyoruz. Bu konudaMehmetçik’imizle ne kadar gurur duysak, övünsek azdır. Terörü bitirmekararlılığıyla yerine getirdiğimiz bu faaliyetlerin, sizlerin emeği, asilmilletimizin sevgisi, güveni ve desteği, Allah'ın yardımıyla olumlusonuçlanacağına tüm kalbimle inanıyorum. İnşallah Pençe-Kaplan Operasyonu’muzda daha önceki operasyonlarımıza benzer şekilde başarıylatamamlanacaktır."

Akar, Kara Kuvvetlerinin 2229'uncu kuruluşyıl dönümünü de kutlayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu başarılı sonuçların elde edilmesinde enbüyük pay şehitlerimize, gazilerimize aittir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet,ailelerine sabır diliyorum, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Hastanedeolan yaralı askerlerimize de Allah'tan acil şifalar diliyorum. Hepinizehayırlı, başarılı görevler diliyorum."