Türkiye'de 19 Mayıs Coşkusu! BAHÇELİ: 19 MAYIS 1919'DA TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN HARCI KARILMIŞ, TEMELLERİ KAZILMIŞTIR

08 Haziran 2020 16:52
Okunma
520
Türkiyede 19 Mayıs Coşkusu!  BAHÇELİ: 19 MAYIS 1919DA TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN HARCI KARILMIŞ, TEMELLERİ KAZILMIŞTIR

Türkiye'de 19 Mayıs Coşkusu!

BAHÇELİ: 19 MAYIS 1919'DA TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN HARCI KARILMIŞ, TEMELLERİ KAZILMIŞTIR

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "19 Mayıs 1919’un 101. Yıl dönümünde; büyük milletimizin bayramını içtenlikle kutluyor; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kurucu kahramanları, muhterem gazilerimizi, aziz şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum." dedi.
Bahçeli, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle yayımladığı mesajında, "Milletin bağımsızlığının, yine milletin azim ve kararıyla kurtulacağına inanan Mustafa Kemal Paşa, Türk milletinin muazzam irade gücünü harekete geçirerek müstevlilere karşı düşmesi imkânsız bir cephe açmıştır. Daha da önemlisi 19 Mayıs 1919’da Türkiye Cumhuriyeti’nin harcı karılmış, temelleri kazılmıştır." ifadesine yer verdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da kurtuluş mücadelesi için Samsun'a çıkmasının 101'inci yıl dönümü, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında tıpkı 23 Nisan'da olduğu gibi sade bir törenle evlerde kutlandı. Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte Anıtkabir vatandaşların ziyaretine kapatıldı.
19 Mayıs'la ilgili ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve beraberindeki heyet 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının 101'inci yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Törende heyetin maske takması ve sosyal mesafe ile Aslanlı Yol'dan yürümesi dikkat çekti. Kasapoğlu ve beraberindeki heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra Misakımillî Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Bakan Kasapoğlu, deftere şunları yazdı:
"Aziz Atatürk. Bir milletin umudu olarak Samsun'da başlattığınız istiklal mücadelemizin 101. Yıl dönümünü idrak ediyoruz. Bütün dünyayı etkileyen pandemi sebebiyle bayramımızı bu yıl evlerimizde fakat aynı ruh ve coşkuyla kutluyoruz. Cumhuriyet’i emanet ettiğiniz gençlerimiz istiklal ruhuna ve bu ruhtan doğan Cumhuriyet’imize sadakatle sahip çıkıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımız 101 yıl önceki aşk ve heyecanla bu ülkenin gençleri için çalışmaya devam ediyor. Birbirimizi sevmekten, birbirimizin hukukunu korumaktan vazgeçmeyerek; sevgiyi, adaleti, kardeşliği çoğaltarak ülkemizi, mazisi kadar şanlı bir istikbale taşıyoruz. Bu duygularla sizi ve kahraman silah arkadaşlarınızı rahmetle, hürmetle yâd ediyorum. Ruhunuz şad olsun."
İSTİKLAL MARŞI’NA ERDOĞAN DA EŞLİK ETTİ
Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine 19 Mayıs 2020 günü saat 19.19'da evlerinin balkon ve pencerelerinde bayram coşkusunu yaşadı. Tıpkı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında olduğu gibi balkonlarda tek yürek olan vatandaşlar önce saygı duruşunda bulundu ardından da hep bir ağızdan İstiklal Marşı okudu. Vatandaşlara, Huber Köşkü'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan da eşlik etti.
İstiklal Marşı'nın ardından ellerindeki Türk bayraklarını sallayan bazı vatandaşlar, ıslık ve alkışlar eşliğinde 101. yılı kutladı. Kimi vatandaşlar evlerinin ışıklarını kapatıp açarak görsel şölen oluştururken kimi korna çalarak kutlamalara katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla saat 19.19'da bütün Türkiye’deki statlar da aydınlatılarak seslendirme cihazlarından İstiklal Marşı yayını yapıldı ve ekrandan Türk bayrağı ile Atatürk fotoğrafları gösterildi. Sokağa çıkma yasağı bulunmayan şehirlerde vatandaşlar, Türk bayraklarıyla araçlarıyla konvoy yaparak bayramı kutladı. İstanbul’un çeşitli noktalarında görev yapan polis memurları, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu. Polis telsizinden de İstiklal Marşı yayımlandı. Beykoz Devlet Hastanesinde çalışan sağlık görevlileri de sosyal mesafe kuralları kapsamında bir araya gelerek İstiklal Marşı'nı okudu. Bazı ambulanslardan da siren çalındı.
BAHÇELİ'DEN TARİHÎ "19 MAYIS BAYRAMI" MESAJI
MHP Lideri Devlet Bahçeli, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" münasebetiyle tarihî nitelikte bir kutlama mesajı yayımladı.
Bahçeli, mesajında ana başlıklar hâlinde şunları kaydetti:
"- 19 Mayıs 1919’da Türk milletinin makûs talihi muzaffer bir rotaya çevrilmiş, aziz vatanımızın üzerindeki ölü toprağı stratejik bir çıkışla savrulup atılmıştır.
- İstanbul’dan Samsun kıyılarına doğru istiklal seferine çıkan Bandırma vapuru inancı, iradeyi ve istikbal özlemlerini taşımış, böylelikle Millî Mücadele’nin sönmeyecek ateşi tutuşturulmuştur.
- 101 yıl önce Samsun’a atılan ilk adım; karanlığı dağıtan aydınlığın, yılgınlığı kovan ahlakın, yenilgiyi reddeden aklın, ümitsizliği bitiren kalbin, teslimiyeti elinin tersiyle iten cesaretin hayranlıkla yâd edilen simgesidir.
- 'Milletin bağımsızlığının, yine milletin azim ve kararıyla kurtulacağına' inanan Mustafa Kemal Paşa, Türk milletinin muazzam irade gücünü harekete geçirerek müstevlilere karşı düşmesi imkânsız bir cephe açmıştır.
- Daha da önemlisi 19 Mayıs 1919’da Türkiye Cumhuriyeti’nin harcı karılmış, temelleri kazılmıştır.
- Tarihin hiçbir döneminde boyunduruk altına girmemiş aziz milletimiz, varlığına ve birliğine vurulmak istenen zincirleri kahramanca kırıp parçalamıştır. Esaret prangaları sökülmüş, eğilmiş baş heyecanla kalkmıştır.
- 19 Mayıs; karamsarlığı buruşturup atan imanın, kuşatmayı yarıp bozan istikbal aşkının, zalim kuvveti yıkıp geçen millet ve vatan sevdasının şeref timsalidir. Bu öyle bir timsaldir ki, ya istiklal ya ölüm dışında üçüncü bir seçeneği yok saymıştır.
- İşgal altındaki vatan Samsun’dan itibaren canlanmış, merkez ve mihenk Samsun olmak üzere Türk milleti tam bağımsızlık onuruna muhkem ve muhteşem bir savunma dirayetiyle sahip çıkmıştır.
- 19 Mayıs Türk tarihinin müstesna bir anı, yankıları bugünlere kadar uzanan, tesiri ve ortaya çıkardığı neticeleri hâlâ ufkumuzun yol haritasını çizen bir kader ve kavşak noktasıdır. Aynı zamanda millî devletimizin müjdesidir.
- Elbette Türkiye Cumhuriyeti köhne masalarda kurulmamıştır. Türk vatanı kötürüm ve kömürleşmiş müzakerelerle kurtarılmamıştır.
- Millî birlik ve bekamız, egemenlik ve tarihî haklarımız nehir gibi akan şehit kanlarının, nigehban ve nişane bir uyanış hâlinin bereketi ve eseridir.
- Bahse konu bağımsızlığımız olduktan sonra nelerin göze alındığını, hangi mihnet ve müşkülatlara katlanıldığını 19 Mayıs diriliş ve yükseliş şuurunda görmek mümkündür.
- Asırlarca biriktirdikleri kin ve nefretleriyle Türklüğe savaş açan, ölümcül darbeyi indirmek amacıyla her türlü imkânlarıyla topraklarımıza üşüşen muhasım odakların Türk milletine kefen biçemeyecekleri, bu konuda da asla muvaffak olamayacakları Samsun’da yakılan Millî Mücadele meşalesiyle tescil ve tevsik edilmiştir.
- Türkiye, telkinlerin icbarıyla, tesadüflerin ikramıyla var olmamıştır. Türk milleti, hükmü şahsiyetiyle hükümran vasfını şans eseri korumamıştır.
- Teslim olmayan bir mizaç, taviz vermeyen bir meşrep, tasfiye ve tahribe kapalı duran bir müktesebat, ya yurdum ya da yokum diyen bir mazi ve mukadderat mirasıyla felaketler dizginlenmiş, feci akıbetler engellenmiştir.
- Nitekim millî birlik ve dayanışma ruhuyla, kahramanlık ve fedakârlık ilhamıyla Millî Mücadele’nin şanlı ve şaheser sayfaları birer birer yazılmıştır.
- Şunu özellikle hatırlatmak isterim ki, 19 Mayıs 1919’un destansı haysiyet ve hayatiyetinden sapmak sonu meçhul ve metruk akıbetlere neden olacaktır.
- Türkiye üzerinde kirli oyun kurup iş birlikçi figüranları sahneye süren, kindar ve kifayetsiz muhterislerle senaryo hazırlayıp her fırsatta servis eden iç ve dış mahfillere en uyarıcı cevap 19 Mayıs 1919’un zamanlar üstü mesajında saklıdır.
- Hiç kimse sipariş masa kurup ihanet ve işgal emellerini aklama ve temize çıkarma ayıbına ümit bağlamamalıdır.
- Memleketi kırık dökük masalara sığdırmaya çalışanların acıklı sonlarından ibret almak isteyenler Mondros’tan Sevr’e kadar uzanan ihanet ve istila sürecinin nasıl yerle yeksan edildiğini unutmamaları ikazen tavsiyemizdir.
- Milletvekili transfer borsası kurup korsan siyaset ticaretine bel bağlayanların Gazi Meclisi’mizin saygınlığına gölge düşürme çabaları Türkiye’nin ayak bağı ve ağır yüküdür.
- Omuzunda Türk tarihinin sorumluluğu olan Türk milleti bu siyasi kalpazanlığın yamalarını 19 Mayıs coşkusuyla yırtacak, kurtuluşumuzun yegâne kudreti olan iradesini ona buna peşkeş çektirmeyecektir.
- İlk adımla ilk kurşunun emaneti milli vicdanlarda hala diridir. Ne FETÖ ne PKK ne de bunların mihmandarlığına soyunan siyasi çürümüşler Türkiye’nin tarihî haklarına, bağımsızlık ve beka namusuna zarar veremeyeceklerdir.
- Türk milleti zillete düşmeyecek, Millî Mücadele’nin tertemiz güzergâhından, kuruluş ve kurtuluşun yüksek ruh kökünden asla dönmeyecektir.
- Bütün art niyetli kurgular, şirret kampanyalar, melun tuzaklar boşunadır. Çünkü alayının hevesi ham armut gibi kursaklarda kalacaktır.
- Cumhur ittifakı, 19 Mayıs 1919’un duruşuyla bezenmiş ve billurlaşmış, bu sayede de geleceğin güçlü ve lider ülke Türkiye’sinin mimarı ve mihrabı unvanına kavuşmuştur.
- KOVİD-19 salgınından dolayı arzu ettiğimiz kutlamaları yapamasak da, 19 Mayıs’ın irade ve irfan kudreti millî gönüllerde hamdolsun ilk günkü kadar müessirdir.
- Bu vesileyle geleceğimizin güvenceleri sevgili gençlerimizi muhabbetle selamlıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramlarını gönülden tebrik ediyorum.
- Türk gençliği büyük Türkiye’nin ana dinamiği, bağımsızlığımızın, birlik ve beraberliğimizin bileği bükülmez bekçileridir.
- Genç dimağların özlemleri, beklentileri, hedefleri mutlaka desteklenip gerçekleşecektir.
- Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs 1919’un 101. yıl dönümünde; büyük milletimizin bayramını içtenlikle kutluyor; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kurucu kahramanları, muhterem gazilerimizi, aziz şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum.
- Ayrıca idrak edeceğimiz ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecemizin Türk milletine, Türk-İslam âlemine nice manevi güzellik ve ihtişam getirmesini diliyor; aradığımız huzur ve esenliğe kavuşmamızı Allah’tan nasip etmesini, hastalıklardan ve görünür görünmez belalardan kurtulmamıza yardımını yürekten niyaz ediyorum.
- KOVİD-19 hastalığından dolayı hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, tedavi görenlere de şifa dileklerimi iletiyorum."