BAHÇELİ: HÂKİMLERE SAYGILI OLALIM, SONRA DEĞERLENDİRME YAPARIZ İNŞALLAH

17 Mayıs 2019 14:09
Okunma
640
BAHÇELİ: HÂKİMLERE SAYGILI OLALIM, SONRA DEĞERLENDİRME YAPARIZ İNŞALLAH

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Şentop başkanlığında özel gündemle toplandı.
Aynı günün akşamı TBMM'de verilen 23 Nisan Resepsiyonuna katılan MHP Lideri Bahçeli, İstanbul seçimiyle ilgili olarak, "Yüksek Seçim Kurulu çalışıyor, bizim olumlu olumsuz diye bir sorgulama yapmamız o çalışmaya gölge düşürmesin. Hâkimlere saygılı olalım. Sonra değerlendirme yaparız inşallah." dedi.

TBMM, 31 Mart'ta yapılan yerel seçim sebebiyle 24 Şubat Pazar günü verdiği iki aylık aranın ardından 30 Nisan Salı çalışmalarına yeniden başladı. Genel Kurul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün resmî tatil olması sebebiyle çarşamba günü de çalışmalarına ara verdi.
TBMM Genel Kurulu, Meclisin açılışının 99. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.
Genel Kurul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un başkanlığında açıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şentop konuşmasına başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da izlediği genel kurula, liderlerden ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Erdoğan'ı locaya gelişinde AK Parti ve MHP Grupları ayakta alkışladı.
ŞENTOP: BUGÜNÜMÜZÜ İSTİKLAL İÇİN GAYRET GÖSTERENLERE BORÇLUYUZ
TBMM Başkanı Şentop, konuşmasında çatısı altında gururla bulundukları bu yapının, yalnızca bir bina olmadığına dikkat çekerek, bu çatının altında yankılanan, işgal teşebbüsüne karşı istiklal iradesinin, istilacılara karşı hürriyet mücadelesinin ve bütün bunları milletle birlikte yapma ısrarının gür sesi olduğunu söyledi.
Şentop, bu Meclisin, mirası istiklal, mizacı hürriyet, temeli millî irade olan bir yüce abide olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Zira milletin ve vatanın en zor günlerinde teşekkül etmiş, Türkiye’yi istiklale taşıyan millî mücadele iradesinin merkezi olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihî önderliğinde milletimiz, o güne kadarki kahramanlıklarının özeti, o günden sonraki cesaretinin önsözü sayılacak bir dirençle kurtuluşunu elde etmiştir. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, mesai ve silah arkadaşlarını, Birinci Meclisin her biri şeref numunesi üyelerini ve kurtuluşa yüreklerini koyan aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyorum."
Şentop, bu Meclis yüce ve mukaddes olduğu için 15 Temmuz gecesi, milleti bizar ve demokrasiyi tarumar etmek isteyen hain darbe girişimine, millî iradenin tecelli ettiği TBMM'yi bombalayacak kadar alçalmış darbecilere karşı milletin ve Meclisin kahraman üyelerinin direndiğini, o ihanete geçit vermediğini hatırlattı.
15 Temmuz'da girişilen darbe teşebbüsüne karşı eşine az rastlanır bir liderlik sergileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunan Şentop, o gece şehit olan vatan evlatlarını rahmet, gazileri minnetle andı.
Şentop, "Bugün bu vatanda ve bu bayrağın altında yaşayan hür bir millet, bölgesel ve küresel anlamda sözüne kulak verilen güçlü bir devlet isek, bunu istiklal, hürriyet ve aziz milletimiz için gayret göstermiş kimselere borçluyuz." diye konuştu.
Şentop, başta ilk Meclis Başkanı, Millî Mücadele’nin lideri ve Cumhuriyet’in banisi Gazi Mustafa Kemal ve Birinci Meclis'te kurtuluş mücadelesine omuz veren bütün milletvekilleri olmak üzere Meclis çatısı altında görev yapan, vatan, millet, bayrak ve devlet uğruna şehit düşen, gazi olan, 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimine karşı dururken makamların en yücesine ulaşan her bir vatan evladını rahmetle, minnetle, şükranla andığını ifade etti.
Halkın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Şentop, her geçen yılın demokrasinin kökleşmesine, milletin refah ve selametine, devletin kudretine, yeniden büyük Türkiye davasının muzafferiyetine katkı yapması temennisinde bulundu.
MHP'Lİ AKÇAY: GAZİ MECLİS, ZAFERİNİ CUMHURİYET İLE TAÇLANDIRDI
MHP Grubu adına konuşan MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, Meclisin, İstiklal Savaşı'nı yöneten Gazi Meclis olduğunu hatırlattı.
TBMM'nin, milletin bağımsızlığına ve geleceğine yönelik saldırılar karşısında neleri göze alıp başarabileceğinin mümtaz bir numunesi olduğunu kaydeden Akçay, "Aziz milletimiz, bu Meclisle ümitleri boğan felaketlerden gözleri kamaştıran zaferler çıkarmıştır." dedi.
Gazi Meclisin, yoklukları aştığını, zorlukları yendiğini, işgal ve esareti yok ettiğini ve zaferini 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ile taçlandırdığını ifade eden Akçay, "23 Nisan, Türk milletinin bağımsız, medeni, birlik içinde yaşama iradesidir. Etnik köken, dil, din, mezhep, yöre ayrımı yapmaksızın tam bağımsızlık ve millî devlet ülküsünde birleştiğimiz gündür. Teslimiyet belgelerini yırtıp atan cesaretin; manda ve himaye çağrılarını reddeden haysiyetin sesidir." diye konuştu.
akçay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumsal hafızasının TBMM olduğunu; ülkenin kalkınma ve gelişme hamlelerinin bu çatı altında biçimlendiğini; demokrasinin bu sıralarda gelişip memlekete yayıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Son 60 yıl içinde bazı darbe ve vesayet girişimlerine maruz kalan bu yüce çatı, 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ’cü hainler tarafından bombalandı. Alçak darbe girişimi, millî iradeyi boğma, vatanı parçalama, ülkeyi emperyalistlere teslim etme girişimiydi. Bizler o gece bu çatı altında toplanarak millet iradesine, Meclisimize sahip çıktık.
100. yaşına girerken TBMM, kuruluş felsefesine bağlı olarak yeni bir vizyona sahiptir. Bugün itibarıyla Türkiye, içinden geçtiğimiz tüm sıkıntılı dönemlere rağmen çok partili demokratik siyasi hayatı önemli ölçüde kökleştirmiş ve kurumlaştırmıştır. Millî irade hâkim kılınmıştır. Türkiye 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu ile Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini kabul etmiş ve 24 Haziran 2018 Seçimleriyle bu yönetim sistemi yürürlüğe girmiştir. 31 Mart Seçimleri de bu doğrultuda neticelenmiş, sistem kararlı bir şekilde büyük Türk milleti tarafından teyit ve tescil edilmiş, mühür vurulmuştur. Şimdi bu sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşip işlemesi dönemindeyiz. Buna katkı vermek hepimizin görevidir. Bu sistem daha uzlaşmacı ve iş birliklerine imkân veren, bütünleştirici bir sistemdir. İktidar daha büyük ve kapsamlı şekilde millet onayına bağlanmıştır. Yeni dönemde söz daha büyük çoğunlukla yine milletindir. Milletin sözünü koruyup kollama, bu sözün gereğini yerine getirenleri denetleme ve dengeleme görevi Meclisimizindir. Siyaset, demokratik bir yarış ve rekabettir aynı zamanda. Bu yarış ve rekabet uzlaşmazlığa, düşmanlığa ve kör dövüşüne dönüşmemelidir. Dünyada ve bölgede yaşanan sancıların, belirsizliklerin ve endişe verici hadiselerin ortaya çıkardığı tehdit ve tehlikelere karşı birlik ve beraberliğimizi tahkim edip güçlü olmak, uyanık olmak mecburiyetimiz vardır. Bekamıza yönelik tehdit ve tehlikeleri hiçbir gerekçeyle görmezden gelemeyiz. Bu hassasiyet ve sorumluluk her şeyden ve herkesten önce Meclisimizin mensuplarında olmalıdır. Tıpkı 23 Nisan 1920 Meclisi gibi. Millî iradeye sadakat, millî egemenliğe bağlılığın ve meşruiyetin şartıdır. TBMM’nin bu hakikat üzerine inşa edildiği asla unutulmamalıdır."
Genel Kurulunda diğer partiler adına da konuşmalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulundan, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşmasını dinlemeden ayrıldı.
Şeref Holü'ne gelen Erdoğan, gazetecilerin "Erken gidiyorsunuz." şeklindeki sözleri üzerine, "Nasıl ayrılmayalım? İstiklal Marşı'nı şu parlamento içerisinde okumayanları dinleyelim mi? Benim Mehmetlerimi şehit edenleri dinleyelim mi? Onlarla kol kola gezenleri, onlarla omuz omuza verenleri dinleyelim mi? Eğer bunlara sizler de olumlu bakıyorsanız, diyecek bir şeyim yok ama benim ne vicdanım ne karakterim ne şu topraklar altında yatan şehitlerimin ruhunu ben muazzep edemem. Onun için de bunları dinleyemem." diye konuştu.
BAHÇELİ, 23 NİSAN RESEPSİYONUNDA GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI
Konuşmaların ardından aynı günün akşamı TBMM'de 23 Nisan Resepsiyonu verildi. Resepsiyon, TBMM Tören Salonu'nda TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde düzenlendi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, milletvekilleri ve yabancı misyon şefleri katıldı. Resepsiyonda Erdoğan ve TBMM Başkanı Şentop bir süre sohbet etti ve Erdoğan'ı Şentop uğurladı. Bahçeli, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenleri geri çevirmedi.
Bahçeli, gazetecilerin İstanbul seçimleriyle ilgili sorularını cevapladı. Bahçeli yaptığı açıklamada, "Yüksek Seçim Kurulu çalışıyor, bizim olumlu olumsuz diye bir sorgulama yapmamız o çalışmaya gölge düşürmesin. Hâkimlere saygılı olalım diye söylüyorum. Sonra değerlendirme yaparız inşallah." dedi.
Bahçeli, Yüksek Seçim Kurulunun ara kararıyla ilgili, "Yorumlar çalışmaya gölge düşürmesin. Önce çalışmalar bitsin sonra değerlendirme yapılır." diye konuştu.