BAHÇELİ: SEÇİMLERE CUMHUR İTTİFAKININ RUHU MÜHRÜNÜ VURDU

16 Nisan 2019 12:19
Okunma
654
BAHÇELİ: SEÇİMLERE CUMHUR İTTİFAKININ RUHU MÜHRÜNÜ VURDU

Türkiye'nin büyük bir heyecanla beklediği tarihî 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinin kazananı cumhur ittifakı oldu. Seçimlerde Türk milletinin %51,63’ü "cumhur ittifakı", %37,64’ü ise "millet ittifakı"na oy verdi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarını değerlendirmek için düzenlediği basın toplantısında, “31 Mart seçimlerine cumhur ittifakının ruhu, Türk milletinin istiklal özlemleri ve istikbal umutları mührünü vurmuştur." dedi.
Cumhur ittifakının aldığı %51.63 oy oranı ile Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Türk milletinden bir defa daha onay aldı.
Türkiye, yerel seçimler sebebiyle yoğun bir propaganda bombardımanı altında kaldığı bir mart ayı yaşadı. Cumhur ittifakı ve millet ittifakı adaylarının kıyasıya yarıştığı bu seçimlerde 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerine göre çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Toplam seçmek sayısının 57 milyon 93 bin 410 olduğu ve 48 milyon 319 bin 377 seçmenin 194 bin 678 sandıkta oy kullandığı seçimde, geçerli oyların toplamının resmî olmayan rakamlara göre 46 milyon 411 bin 782 olduğu açıklandı. Son beş yıl içinde seçmen sayısında 9 milyon kişilik bir artış yaşandığı kaydedilen seçimde, sandık sayısında da bir önceki seçime göre 25 bin kadar artış olduğu bildirildi.
Yerel seçimlere Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Hür Dava Partisi katıldı.
Demokrasi şöleninin yaşandığı 31 Mart Yerel Seçimlerinde vatandaşlar büyük bir olgunluk içerisinde oylarını kullandı. Seçime katılımın %84 olduğu yerel seçimlerde 52 ili kazanan cumhur ittifakı, millet ittifakına karşı büyük bir başarı elde etti. Yerel seçimlerden daha da güçlenerek çıkan cumhur ittifakı, başta İstanbul olmak üzere Gaziantep, Bursa, Trabzon, Samsun, Erzurum, Konya, Malatya, Şanlıurfa, Kayseri, Manisa, Rize, Osmaniye, Amasya, Kastamonu, Erzincan, Iğdır, Karaman, Karabük, Tokat, Bitlis, Sivas, Zonguldak ve Sakarya gibi illerde büyük bir üstünlük sağladı.
Seçim süreci boyunca cumhur ittifakı partileri bu seçimlerin bir "beka" tartışması olduğunu savundu. "Beka" tartışmasını gündeme taşıyan MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, partisinin kazandığı iller göz önünde alındığında tartışmadan bu seçimin net galibi oldu.
MHP, kesin olmayan sonuçlara göre, dün gerçekleştirilen yerel seçimlerle birlikte bir önceki yerel seçimlerde il bazında 8 olan belediye başkanlığı sayısını 11'e yükseltti.
AK Partisi ile MHP arasında kurulan cumhur ittifakı kapsamında, mahallî idareler genel seçimlerinde 30'u büyükşehir olmak üzere 51 ilde ittifak yapılmıştı.
MHP, ittifak kapsamında Adana, Mersin ve Manisa büyükşehir belediyeleri ile Iğdır, Kars, Kırklareli ile Osmaniye'de aday gösterdi. MHP, bu yedi ilden Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Osmaniye ve Iğdır'da seçimi kazandı. MHP, cumhur ittifakı kapsamında olmayan illerden biri büyükşehir olmak üzere 11’inde belediye başkanlıklarını aldı. MHP, 2014 Yerel Seçimlerinde 3'ü büyükşehir olmak üzere 8 ilde belediye başkanlığını kazanmıştı. Bu seçimlerde Manisa, Osmaniye, Bartın ve Karabük'te belediye başkanlıklarını yeniden kazanan MHP böylece, bir önceki yerel seçimlere göre il bazında 8 olan belediye sayısını 11'e çıkarırken, 145 ilçe ve 88 beldede de seçimin galibi oldu.
BAHÇELİ: OLGUNLUK VE HUZUR İÇİNDE SEÇİM TAMAMLANDI
MHP Lideri Devlet Bahçeli, Ankara'daki Anıttepe İlkokulundaki 1326 No.lu sandıkta oyunu kullandı.
Sandık görevlileri ile tokalaşan Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, mahallî idareler seçimlerinin millet ve bütün siyasi partiler için hayırlı olmasını dileyerek, "Yoğun bir çalışma döneminden sonra bütün siyasi kuruluşlar elden gelen çabayı gösterdiler. Olgunluk, huzur içerisinde bir seçim tamamlanmış oldu. Bugün akşama, sonuçlar alınıncaya kadar bu huzurun, güvenin devam edeceği inancıyla herkese sevgi ve saygılar sunuyorum, başarılar diliyorum." dedi.
Bir gazetecinin, "İlk kez MHP dışında bir partiye mi oy verdiniz?" sorusuna Bahçeli, "Cumhur ittifakına oy verdim." cevabını verdi.
Bahçeli, vatandaşlarla bir süre sohbet ettikten sonra oy kullandığı okuldan ayrıldı.