Cumhur ittifakının MHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna: "50 YILA ULAŞMIŞ BU KUTLU YOLDA YÜRÜMEKTEN BÜYÜK ŞEREF DUYMAKTAYIZ."

15 Mart 2019 15:09
Okunma
705
Cumhur ittifakının MHPli Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna: 50 YILA ULAŞMIŞ BU KUTLU YOLDA YÜRÜMEKTEN BÜYÜK ŞEREF DUYMAKTAYIZ.

Cumhur ittifakının MHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna:
"50 YILA ULAŞMIŞ BU KUTLU YOLDA YÜRÜMEKTEN BÜYÜK ŞEREF DUYMAKTAYIZ."
EVİN GÖKTAŞ
Cumhur ittifakının Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, "Allah’a şükürler olsun ki biz de bir ülkünün peşinde şan ve şerefle dolu koskoca 50 yıla ulaşmış olan bu kutlu yolda birlikte yürümekten dolayı büyük şeref duymaktayız." dedi.
Adana'da 9 Şubat 2019 Cumartesi günü yapılan MHP'nin 50. kuruluş yıl dönümü törenine katılan Tuna, Ülküdaşlarının yoğun ilgisi ile karşılaştı. TÜYAP Çukurova Fuar Alanı'ndaki tören bitiminde vatandaşların sevgi seline muhatap olan Tuna, daha sonra dergimize hem MHP Lideri Bahçeli’nin konuşmasını hem de projeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Tuna, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin törene katılan on binlerce Ülkücüye hitaben yaptığı konuşmayla ilgili olarak şunları söyledi:
"Dile kolay, bir ülkünün peşinde 50 yıl. Mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğum Milliyetçi Hareket Partimizin, 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, yarım asrı deviren partimizin daha nice 50 yıllara; aynı şevk aynı heyecan ve aynı ruhla erişmesini temenni ediyorum. 9 Şubat 1969 yılında partimizin ilk kurulduğu yer olan Adana’da coşkuyla kutladığımız 50. yıl dönümü etkinliğimizde Türk dünyasının bilge lideri, Türkmen Beyi'miz MHP Genel Başkanı'mız Dr. Devlet Bahçeli Bey, birleştirici ve bütünleyici bir konuşma yaparak Türk milliyetçilerine önemli mesajlar vermiştir. 'Merhum Başbuğ'umuz Alparslan Türkeş 50 yıl önce bugün, Türkiye'nin şanlı geleceği için yeni bir başlangıcı, yeni bir çağı, yeni bir Ergenekon’u müjdeliyordu.' diyen Sayın Bahçeli; 'Tarih yine 1969’un 9 Şubat'ıydı. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin olağanüstü kongresi Adana'da toplanmıştı. Bir adım atılacaktı, bir hareket başlayacaktı. Millet Partisinden Milliyetçi Hareket Partisine etap etap ulaşıldı. Tohum olup ekildik, zaman içinde filizlendik, zaman geldi çınarlaşan 50 yıla buluştuk.' ifadelerini kullanarak, tam 50 yıl sonra yine aynı yerde, yine aynı çizgide ve yine aynı iradenin izinde olduğumuzun da müjdesini vermiştir. 9 Şubat 1969 yılında partimizin temellerini atan değerli dava adamı Başbuğ'umuz merhum Alparslan Türkeş Bey ve onun yol arkadaşlarının bize emanet ettiği partimiz bugün, ‘Önce devletim ve milletim, sonra partim ve ben.' düsturu ile hareket eden Türk Dünyası'nın bilge lideri, Türkmen Beyi'miz MHP Genel Başkanı'mız Dr. Devlet Bahçeli Bey’in izinde ve  yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Allah'a şükürler olsun ki biz de bir ülkünün peşinde şan ve şerefle dolu koskoca 50 yıla ulaşmış olan bu kutlu yolda birlikte yol yürümekten dolayı büyük şeref duymaktayız."
ÇOK PARAMIZ YOK AMA ÜRETEN BİR KAFA YAPIMIZ VAR
Hâlen Toroslar Belediye Başkanlığı görevini yürüten Hamit Tuna, cumhur ittifakının adayı olarak Mersin Büyükşehir Belediyesini kazandığı takdirde öncelikle yapacağı çalışmaları anlattı.
Tuna, "Biz sürekli proje peşindeyiz. 150 fazla proje yaptık. Çok paramız yoktu ama üreten bir kafa yapımız vardı. İsrafçı değil, insaflı belediyecilik anlayışıyla çalıştık. Ortak akla önem veriyoruz. Ben yaptım oldu mantığı ile değil birlikte yaparak, herkesin aklını ortaya koyarız ve en doğrusunu harekete geçiririz. Bilginin doğru üretildiği yerler olan üniversitelerimizle de hep istişareli çalışma yürüttük. Kentimizde üç üniversiteyle ortak proje yapan tek belediyeyiz. Amacımız, üniversitelerle şehrimizi barışık kılmaktır." dedi.
Toroslar Belediye Başkanlığı döneminde tamamladığı projelerden bahseden Tuna, "Hizmetlerimiz gelecek için referansımızdır." diye konuştu.
Kıt imkânlara rağmen üreten belediyecilik sergileyerek, tüm yatırım ve hizmetlerimizle Toroslar’ımızı kendi kendine yetebilen bir konuma getirdiklerini anlatan Tuna, toplumun her katmanındaki insana dokunup projeler yaptıklarını belirterek, "Gayemiz ve niyetimiz, sebze ve meyve açısından da çok büyük bir potansiyele sahip olan Mersin’imizi hep birlikte ileriye götürmektir." ifadesini kullandı.
Bugüne kadar ferdin mutluluğu için değil, toplumun mutluluğu için çalıştıklarını vurgulayan Tuna, "2004 yılından beri Toroslar’ımızda milletin teveccühü ve rabbimin takdiri ile belediye başkanlığı görevini yürütüyoruz. Köy görünümde bir yerleşim yeri olarak aldığımız bölgemizi, şu anda yatırımcıların gözdesi hâline getirdik. O gün ortaya koyduğumuz doğru stratejilerle sağlık, eğitim ve gençlik dedik. Allah'a şükürler olsun ki bu doğru adımlarımızın hepsi yerini buldu." diye konuştu.
MİLLETİN HER İHTİYACINI KENDİ İŞİM GİBİ GÖRÜYORUM
Belediye başkanlığı dönemindeki başarısının sırrını açıklayan Tuna, "Hizmetlerimle halkın hayatını kolaylaştırıyorum. Milletin her ihtiyacını kendi işim gibi görüp hizmeti anında yerine getiriyorum. Başarımın sırrını bu şekilde özetleyebilirim." dedi.
Başkan Tuna’nın üzerinde durduğu diğer önemli konu da yerel yatırımların devletin yapacağı genel yatırımlarla entegre edilmesi. Tuna bu durumu, “Cumhur ittifakı kamu yatırımları konusunda Mersin için büyük şans. İktidarın ve MHP milletvekillerinin ortak akıllarıyla oluşturulacak kamu yatırımları yerel yatırımlara hayat verecek. Böylece Mersin çok şey kazanacak." sözleriyle dile getirdi.
Şehirlerin yenilenmesi ve imajlarının değişimi konusunda en önemli adımın kentsel dönüşüm olduğuna da vurgulayan Tuna, oluşturulan rantın millete dağıtılmadan tam anlamıyla dönüşümün gerçekleşemeyeceğini söyledi.
Tuna, kentsel dönüşümle ilgili görüşlerinin de çok net olduğunu kaydederken, şunları ifade etti:
“Belediyeler kendilerine ait kente yakın boş arazilerde takas yapacağı depo daireler yaparak modern konutlar inşa edebilir. Mesela Mersin’e belediye başkanı olursam, şu an Tarsus tarafında şehrin girişi sayılan yerde 60 dönümlük bir kamyon garajını ve 40 dönümlük asfalt şantiyesini otobanın üst tarafına taşıyacağız. 100 dönümlük bu yerde ön tarafı ofis, arka tarafı sosyal donatıları tamamlanmış 1000 dairelik bir konut projesi yapmak suretiyle Mersin’de kentsel dönüşümü başlatacağız. 1000 konut kentsel dönüşüm için bir sermaye olacak. Burada oluşturacağımız depo daireleri şehir merkezinde oturan halkımıza teklif edeceğiz. Böylece kentin içinde boşalttığımız alanları kentsel dönüşüme açacağız. Zira şehrin ortasında 50-60 yıllık binalar var. Bunların çoğu tuzlu deniz kumu ile yapılmış, binalar korezyona uğramış. Bugün şehirde bir inceleme yapılsa çok sayıda bina deprem raporlamada sağlam çıkmaz..."
HALKIMIZ HAYAT KALİTESİNİ ARTIRACAK DÖNÜŞÜME MUTLAKA İZİN VERECEK
Başkan Tuna, "Mersin'de kentsel dönüşüm yapmayı düşündüğü alanların olup olmadığı" sorusuna şu cevabı verdi:
"1760 dönümlük Alsancak, Demirtaş, Turunçlu ve Turgut Türkalp'ı zihnimizde planladık. Buraların 5 binlik nizam planlarını da yapacağız. Dönüşüm halkla birlikte olacak. Halkımız hayat kalitesini artıracak dönüşüme mutlaka onay verecek diye düşünüyorum. Kentsel dönüşüm 2005 yılından beri hayalim. Toroslar Belediye Başkanlığım sırasında 111 dönümlük yerde TOKİ’ye 612 konut yaptırdık. Depo yani takas olarak kullanabileceğimiz 46 daire aldık. 162 sanayicinin bulunduğu Mersin Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) gittim. Burası 16 bin kişinin çalıştığı devasa bir sanayi bölgesi. Binlerce çalışan sabah akşam şehirden OSB’ye, OSB’den şehre 1000 araçlık bir servis marifetiyle yaklaşık iki saatte taşınıyor. Trafiğin tıkanmasına mı, yakılan akaryakıta mı, harcanan kıymetli zamana mı yanarsın! OSB’de iş adamlarına 'Buraya okulu, sağlık ocağı ve sosyal donatıları olan bir uydu kent yapsak, bizi destekler misiniz?’ diye sordum. Onlar da 'Niye desteklemeyelim ki! İşletmeler servis masraflarından kurtulur, çalışanlar da ev sahibi olur.' cevabını verdiler.”
HAMİT TUNA KİMDİR?
Hamit Tuna, 1961 yılında Mersin Yalınayak köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimini köyünde, liseyi Mersin Endüstri Meslek Lisesinde tamamladı. 1982 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Bölümünden mezun oldu. 1982 - 1984 yılları arasında Isparta Endüstri Meslek Lisesi ve Isparta Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümünde öğretmenlik yaptı. 1983 yılından 1985 yılına kadar Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nde ön lisans okudu. 1985 yılında başlamış olduğu ticari hayatını devam ettirirken Avrupa Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümünü bitirerek Elektrik Mühendisi oldu.
Aktif siyasi hayatına MHP Merkez İlçe kongresi ile başladı. 1995 yılında MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. Aralıksız 5 yıl İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve İl Başkan Yardımcılığı görevinin ardından 2 yıl İl Başkanlığı yaptı. 2003 yılı Genel Seçimlerinde 4. sıradan Milliyetçi Hareket Partisi Mersin milletvekili adayı oldu. 28 Mart 2004 Yerel Seçimlerinde Mersin Büyükşehir’e bağlı ilk kademe belediyesi olan Toroslar’da Belediye Başkanı seçildi.
Toroslar Büyükşehir İlçesi statüsü aldıktan sonra, 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinin ardından ikinci kez Toroslar Belediye Başkanı seçildi. 6360 sayılı Yasa ile birlikte Toroslar Belediyesi sınırları dâhiline 5 adet belde ve 32 adet köyün katılımı sağlanmış, toplamda 30 olan mahalle adedi 67 mahalleye çıkarıldı. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinin üçüncü kez Toroslar Belediye Başkanı seçildi.