YEREL SEİMLER İÇİN MHP'DE ADAY PATLAMASI ADAYLARINDAN MHP'YE YOĞUN İLGİ VE TEVECCÜH

21 Şubat 2019 14:03
Okunma
780
YEREL SEİMLER İÇİN MHPDE ADAY PATLAMASI ADAYLARINDAN MHPYE YOĞUN İLGİ VE TEVECCÜH

YEREL SEİMLER İÇİN MHP'DE ADAY PATLAMASI
ADAYLARINDAN MHP'YE YOĞUN İLGİ VE TEVECCÜH

Cumhur ittifakı ile yerel seçimlere gidilse de MHP bağımsız bir seçim kampanyası yürütecek. Kampanyada en önemli mesajların 7-8 Şubat'ta MHP'nin 50. yıl kutlaması sırasında verilmesi bekleniyor.
EVİN GÖKTAŞ
31 Mart'taki yerel seçimlere dört aydan az bir zaman kaldı. Cumhur ittifakı ile yerel seçim-lere gidilse de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bağımsız bir seçim kampanyası yürütecek. Kam-panyada en önemli mesajların 7-8 Şubat'ta MHP'nin 50. yıl kutlaması sırasında verilmesi bekle-niyor.
Bu arada, MHP Genel Merkezi de yerel seçimlerde belediye başkanı olabilmek için adaylık müracaatında bulunmak için gidenlerle dolup taşıyor. Adaylar, müracaat işlemlerini MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'ın makamında gerçekleştiriyor. Komisyona başvurusunu yapan adaylar daha sonra Durmaz'la birlikte fotoğraf çektirip Genel Merkez’den ayrılıyor.
Adaylar, Sadir Durmaz’ın makamında daha önce hazırlanan başvuru formunu doldurup komisyona teslim ediyorlar. Formda, adayların doldurması gereken şu bilgiler yer alıyor:
“Fotoğraf, Seçim Çevresi (İl, ilçe ve belde), T.C. Kimlik No, Adı-Soyadı, Baba Adı, Anne Adı, Doğum Yeri ve Tarihi, Cinsiyeti, Nüfus İl- İlçe, Eğitimi, Mesleği, Mesleği, Görevi, Askerlik Durumu, Yabancı Dil, Ev-İş-GSM Numarası, Ev-İş Adresi, E-Posta, Referanslar, Partide Aldığı Görev ve Un-vanı, Açıklama, İmza.”

BAHÇELİ’NİN KRİTERLERİNE GÖRE ELEME YAPILIYOR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla tüm adaylar daha önce belirlenen kriter-lere göre elemeye tabi tutuluyor. MHP, yerel seçimde FETÖ ve benzeri unsurların partiye sızma-sını önlemek için hem belediye başkanı hem de meclis üyeliğine adaylık müracaatı yapacakları güvenlik soruşturmasından geçiriyor.
MHP Lideri Bahçeli'nin talimatıyla tüm adaylara uygulanacak olan kriterler daha önce be-lirlenmişti.
24 Haziran Seçimleri öncesi adaylarını, FETÖ üyesi ve yasa dışı eylemlerde bulunanlarla yüz kızartıcı bir suçu, sabıkası olanların bulunmaması için yoğun incelemeye tabi tutan parti yö-netimi, aynı uygulamayı yerel seçimlerde belediye başkan ve meclis üyesi adaylarına yönelik olarak da benzer bir çalışma yürütüyor.
31 Mart 2019'da yapılması öngörülen yerel seçim hazırlıklarına yoğunlaşan, bazı il ve ilçe-lerde adaylarını kamuoyuna duyuran MHP, seçim için partinin ilke ve prensiplerine uygun dav-ranan, toplumda ve bulunduğu bölgede çalışmalarıyla itibarlı adaylar belirlemek için çok yönlü araştırma yapıyor. Bu çerçevede, genel merkezde hukukçulardan oluşan bir heyet, adayların öz geçmişlerine ilişkin titiz bir inceleme yapıyor. Hem teşkilat bazında çalışan hem de kamuoyu araştırmaları yaptıran parti, bir yandan da mevcut belediye başkanlarının taahhütlerini ne ölçüde yerine getirdiklerine ilişkin raporları ele alıyor. Bu raporlar mevcut belediye başkanlarının yeni-den aday gösterilip gösterilmemesi konusunda önemli kriterlerden biri olacak. Genel seçimde olduğu gibi yerel seçimde de belediye başkanı ve meclis üyeliğine aday olacakla için, partiye ve teşkilata FETÖ ve benzeri unsurların sızmaması için güvenlik soruşturması yaptırıyor. 24 Hazi-ran 2018'de gerçekleştirilen 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesi yaptığı inceleme so-nucu 89 aday adayını FETÖ irtibatı, eşe yönelik şiddet ve dolandırıcılık gibi gerekçelerle elemişti. Komisyon, adli sicil incelemesi sonucu, eşine el kaldırdığı ancak daha sonra barıştığı anlaşılan bir aday adayının başvurusunu da geri çevirmişti.
ADAYLARIN İSİM LİSTESİ MERAK EDİLİYOR
Tüm partilerde olduğu gibi MHP'de de tüm başkan adaylarının isim listesi merak ediliyor. 31 Mart 2019’da belediye başkan seçimi için sandık başına gidecek olan vatandaşlar partilerin aday listelerini bir an önce öğrenmek istiyor.
AK Parti belediye başkan adayları ile ilgili son açıklama 6 Aralık tarihinde yapıldı. Cumhur-başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aksaray, Ağrı, Bilecik, Erzincan, Edirne, Iğdır, Isparta, Kars, Kır-şehir, Kütahya, Siirt, Tunceli, Van, Zonguldak belediye başkan adaylarını açıkladı.
MHP ise, son açıklamasında 9'u il 41'i ilçe olmak üzere toplam 50 belediye başkan adayını duyurdu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye başkan-lıklarına aday göstermeyeceklerini belirtti.
Bu arada, cumhur ittifakı masasındaki jestler netleşiyor. İlk işaret MHP'den geldi. Daha ön-ce açıklanan 100 aday arasından Denizli ve Erzurum çıkartıldı. Daha önce adaylığı açıklanan Eb-ru Leman Kalkan ile Erzurum'da adaylığı ilan edilen Serdar Sevimli listeden çıkartılınca 98 aday listede kaldı.
Ak Parti ile MHP arasında yapılan ortak çalışma çerçevesinde listeler resmen kesinleşince-ye kadar değişiklik olabileceği de kulislerde konuşulanlar arasında. MHP; Adana, Mersin, Manisa, Osmaniye ve Isparta'da adaylarını ilan etmişti. Yerelde ittifak çerçevesinde AK Partinin bu illerde MHP'ye jest yapmak için aday çıkarmayarak MHP adaylarını desteklemesi bekleniyor.
MHP, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı aday göste-recek.
AK Parti ile MHP arasında yapılan ortak çalışma çerçevesinde, listeler resmen kesinleşene kadar değişiklik olabileceği de kulislerde konuşulanlar arasında. MHP Adana, Mersin, Manisa, Osmaniye ve Isparta'da adaylarını ilan etmişti. Yerelde ittifak çerçevesinde AK Parti'nin bu iller-de MHP'ye jest yapması ve MHP adaylarını desteklemesi bekleniyor.
İttifak masasında MHP'nin aday çıkarmayacağı üç büyük şehirdeki belediye ve belediye meclis üyelikleri üzerinde ise çalışmalar sürüyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra liderlerin onayına sunulacak.
Bahçeli, "cumhur ittifakı'nın içerisinde gönül vardır, ülke sevdası vardır, karşılıklı saygı vardır, saygı kavramı içerisinde jestler de olabilir. Şu anki çalışma 30 büyükşehrin belediye baş-kanı ve onun altyapısını oluşturan belediyeler üzerinde yoğunlaşmaktadır." dedi.
Bu arada MHP İl Genel Meclisi ve belediye meclis üyeliklerine başvuru süresini bir ay daha uzattı. Başkanlıklar ve başvurular yine 15 Aralık'ta sona ererken, meclis üyelikleri için başvuru-lar 15 Ocak tarihine kadar devam edecek.

MHP'DE KESİNLEŞEN İSİMLER
MHP'nin başkan adayları peyderpey belli oluyor. Genel Merkez'deki kritik toplantı sonrası kameranın karşısına geçen MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'ın partisinin yerel seçim için belirlediği bazı belediye başkan adaylarını açıkladı.
Durmaz'ın açıklamasına göre, MHP'de yerel seçim için adaylıkları kesinleşen başkan aday-larının isim listesi şöyle:
Adana: Hüseyin Sözlü, Mersin: Hamit Tuna, Manisa: Cengiz Ergun, Aydın: Himmet Akın, Bartın: Cemal Akın, Isparta: Yusuf Ziya Günaydın, Osmaniye: Kadir Kara, Karabük: Rafet Vergili, Niğde: Hakan Er, Elazığ: Bilal Çoban, Sivas: Mehmet Er, Kırıkkale: Serdar Yarar, Karaman: Savaş Kalaycı, Ardahan: Halil Kaçar, Çankırı: İsmail Hakkı Esen, Erzincan: Bekir Aksun, Giresun: Dr. Hasan Yılmaz, Kastamonu: Dr. Galip Vidinli, Kars: Çetin Nazik, Kırşehir: Doç. Dr. Onur Köksal, Kütahya: Prof. Dr. Âlim Işık, Nevşehir: Prof. Dr. Filiz Kılıç, Zonguldak: Hamdi Ayan, Adana Kozan: Nihat Atlı, Afyon Başmakçı: Ayhan Gönüllü, Afyon Bolvadin: Selahattin Kelekçi, Antalya Alanya: Âdem Murat Yücel, Antalya Finike: Nail Dülgeroğlu, Balıkesir Balya: Osman Kılıç, Bartın Kurucaşi-le: Sinan Özekin, Burdur Tefenni: Ümit Alagöz, Ordu Fatsa: Murat Kaçak, Ordu İkizce: Osman Kaygı, Samsun Alaçam: İlyas Acar, İzmir Aliağa: Serkan Acar, Kahramanmaraş Afşin: Hikmet Bö-ke, Karabük Safranbolu: Fatma Danışman, Karaman Ayrancı: Yüksel Büyükkarcı, Kayseri Özva-tan: Halit Demir, Osmaniye Kadirli: Ömer Tarhan, Kırşehir Çiçekdağı: İsmail Yılmaz, Konya Kulu: Fatih Toklucu, Manisa Alaşehir: Ali Uçak, Çanakkale Ayvacık: Selçuk Gödek, Çankırı Bayramören: Halil Muratoğlu, Düzce Akçakoca: Okan Yanmaz, Afyonkarahisar Emirdağ: Uğur Serdar Kargın, Afyonkarahisar İhsaniye: Şaban Çabuk, Aksaray Ortaköy: Mahmut Ütük, Amasya Hamamözü: Fatih Bayrakdar, Amasya Merzifon: Hüseyin Saka, Amasya Taşova: Süleyman Torun, Artvin Ke-malpaşa: Erhan Şahin, Bayburt Aydıntepe: Haşim Şentürk, Bilecik Gölpazarı: Murat Er, Bilecik Pazaryeri: Haluk Filizli, Bilecik Yenipazar: İlhan Özden, Çankırı: Arif Çayır, Çorum Laçin: Ünal Gevşek, Düzce Cumayeri: Mustafa Koloğlu, Düzce Gümüşova: Muhayrem Tozan, Erzincan Ke-mah: Osman Kemal Aslan, Erzincan Refahiye: Cevdet Çınar, Erzincan Tercan: Mehmet Yılmaz, Giresun Çamoluk: Fatih Düz, Giresun Doğankent: Haşim Birol Tekin, Giresun Espiye: Tuğrul Ya-nıkoğlu, Giresun Görele: Ertuğrul Melikoğlu, Giresun Tirebolu: Fikri Şen, Karaman Kâzımkarabe-kir: Recep Boyacıoğlu, Kars Arpaçay: Erdal Mert, Kars Kağızman: Nevzat Yıldız, Kastamonu Ağlı: Şahin Çolak, Kastamonu Bozkurt: Bozkurt Ekeş, Kastamonu Devrekani: Mümtaz Aliustaoğlu, Kas-tamonu İnebolu: Engin Uzuner, Kırıkkale Yahşihan: Osman Türkyılmaz, Kırıkkale Bahşılı: Halil İbrahim Bişkin, Kırıkkale Balışeyh:  Mustafa Şen, Kırklareli Demirköy: Muhlis Yavuz, Kırklareli Pınarhisar: Nedim Bars, Kırklareli Vize: Sedat Balkı, Kırşehir Akçakent: Ahmet Bozkurt, Kırşehir Akpınar: Ramazan Atalay, Kütahya Domaniç: Sahvet Ertürk, Kütahya Dumlupınar: Niyazi Tezcan, Kütahya Pazarlar: Cavit Erdoğan, Ankara Polatlı: Mürsel Yıldızkaya ve Ankara Etimesgut: Enver Demirel.”