SEÇİM İTTİFAKI YASASI TBMM’DEN GEÇTİ
AK PARTİLİLERDEN BAHÇELİ'YE TEBRİK
Seçim ittifakı, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Kabul sonrası AK Partililer görüşmeleri başından sonuna Mecliste takip eden MHP Lideri Bahçeli’yi tebrik etti.
AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) hazırladığı 26 maddelik "Seçim İttifakı" teklifi, Meclis Genel Kurulunda sabaha kadar süren görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı.
Yasalaşan teklif görüşmelerini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Mecliste kalarak takip etti. Yasa görüşmeleri, muhalefetin tepkisine neden oldu.
Meclis, 26 maddelik teklifin yasalaşması için sabaha kadar mesai yaptı. Yaklaşık 18 saatlik mesainin ardından teklif, AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Meclisten geçen yasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe girecek.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, altında imzası bulunan teklifin görüşmeleri için Mecliste sabaha kadar mesai yaparak görüşmeleri yakından takip etti. Kabul sonrası AK Partililer görüşmeleri başından sonuna Mecliste takip eden MHP Lideri Bahçeli’yi tebrik etti.
CHP - MHP ARASINDA GERGİNLİK
26 maddelik teklifin son maddesinin görüşülmesi sırasında konuşan CHP’li Musa Çam, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında kürsüden ağır sözler sarf etti. Bunun üzerine AK Parti ve MHP'li bazı vekiller sert tepki göstererek Çam'ın üzerine yürüdü. Oturuma verilen aranın ardından başkanlık Çam için Bahçeli’ye hakaret ettiği gerekçesiyle geçici çıkarma cezası önerdi. Çam, AK Parti ve MHP oylarıyla 3 birleşim Meclisten çıkarıldı. Musa Çam, ceza üzerine Genel Kurul Salonu’ndan çıkarken bazı MHP milletvekilleri de muhalefet kulisine geldi. MHP milletvekilleri Çam’dan özür dilemesini istedi. Bu sırada bazı CHP ve MHP milletvekilleri arasında kavga çıktı. Araya Meclis polisinin de girdiği arbede, milletvekilleri tarafından yatıştırıldı.
YSK'NİN OY HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK
Seçim ittifaklarının devreye girmesi ile birlikte Yüksek Seçim Kurulu’un (YSK) oy hesaplama sisteminin de baştan sona değiştirilecek. Seçimlerde kullanılan sonuç tutanak formları ve bilgisayar yazılımları ittifaklara göre yeniden düzenlenecek. YSK seçimlerde kullandığı tüm materyalleri yeni sisteme uygun hale getirecek.
YASALAŞAN TEKLİF NE GETİRİYOR?
“- Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının %10'u geçmesi hâlinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.
- Siyasi partiler seçimlere ittifak yaparak katılabilecek.
- Siyasi partiler seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek.
- Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu oluşturulacak.
- Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçerli sayılacak.
- Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek.
- Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek.
- Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.
- Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek.
- Sandıklar hakkında güvenlik gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebilecek.”