PROF. DR. E. SEMİH YALÇIN: MHP'NİN BARAJLA İLGİLİ BİR PROBLEMİ YOKTUR

23 Haziran 2018 10:56
Okunma
690
PROF. DR. E. SEMİH YALÇIN: MHPNİN BARAJLA İLGİLİ BİR PROBLEMİ YOKTUR

PROF. DR. E. SEMİH YALÇIN:MHP'NİN BARAJLA İLGİLİ BİR PROBLEMİ YOKTUR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "MHP'nin artık parti olmaktan çıktığını"söyleyen Milliyet gazetesi köşe yazarı Mehmet Tezkan'ı "Dersimli müptezel ve hamakat ehli" olarak nitelendirdi.

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "MHP'nin barajla ilgili bir problemi yoktur. Her seçime gidişte MHP, o malum çevre ve mahfillerin, 'MHP baraj altındadır.' şeklinde suçlamalarıyla karşılaşmış ama bunların bir tanesi hariç hiçbiri gerçek çıkmamıştır. Her defasında halkımız MHP'yi Mecliste hak ettiği yere oturtmuştur." dedi.

"Cumhur ittifakı ile ilgili hükûmetle bazı görüşmeler ve restleşmeler olduğu" yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirten Yalçın, şunları kaydetti:

"Bizim ittifak teklifimiz yeni sistemin doğru yürümesini sağlamak. %50+1 ile halkın desteğini almış güçlü bir yürütme karşısında, güçlü bir yasama Meclisini oluşturarak, Türkiye'nin problemlerine çare olacak her kanunu Meclisten geçirebilmektir. İttifak ile ilgili hükûmetle bazı görüşmeler ve restleşmeler olduğu yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir görüşme içerisinde değiliz."

"Cumhur ittifakı"na ilişkin bilgi veren SemihYalçın, MHP'nin yeni dönemde Anayasa değişikliği sonucunda oluşan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin tam anlamıyla yerli yerine oturtulması gibi bir siyasi faaliyetin içinde olacağını söyledi.

Yeni dönemde, Anayasa değişikliği çerçevesinde uyum yasaları başta olmak üzere "seçim ittifakı", "seçim barajı" ve"seçim sistemi" konularının yoğun bir şekilde tartışılacağını ifade eden Yalçın, partisinin bunlarla ilgili tavrının net ve açık olduğunun altını çizdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kamuoyuna açıkladığı,"cumhur ittifakı"nın hedefine ilişkin olarak değerlendirme yapan Yalçın,"Sayın Genel Başkanımız Batılı ve ileri demokrasilerde gördüğümüz seçim ittifaklarının önünün açılması gerektiğini ifade etmiş, söylemiştir." diye konuştu.

Bunun temel sebebinin yürütmedeki problemin %50+1 ile hallolmasından sonra Meclisteki temsilde adaletin de yerli yerine oturmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Yalçın, "Temsilde adaleti eğer sağlayıp yeni sistemde denge denetim mekanizmasına arzu edilen şekilde, yani devlet çarkının yürüyeceği şekilde oturtmayı başarabilirsek, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi bir tarafta yürütme, bir tarafta yasama bir birlerini dengelemek suretiyle çok rahat ve sağlıklı bir işleyiş içerisine girebilir. Amaç ve arzumuz budur."değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede yapılan "MHP'nin baraj sorunu var."söylemlerini eleştiren Yalçın, şu görüşlere yer verdi:

"Bazı mahfillerin ifade ettiği gibi 'Efendim barajdan korkuyorsunuz, onun için bu teklifi öne attınız.' gibi gerçeklikle ilgisi olmayan, bağdaşmayan bir takım iddialardan çekindiğimizden değil. MHP'nin barajla ilgili bir problemi yoktur. Her seçime gidişte MHP, o malum çevre ve mahfillerin, 'MHP baraj altındadır.' şeklinde suçlamalarıyla karşılaşmış amabunların bir tanesi hariç hiçbiri gerçek çıkmamıştır. Her defasında halkımız MHP'yi Mecliste hak ettiği yere oturtmuştur."

MHP’YE MİLLET 2019 SEÇİMLERİNDE HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERECEKTİR

Yalçın, 15 Temmuz sonrasında milletin 2019 Seçimlerinde MHP'ye hak ettiği değeri vereceğine inandıklarını vurguladı.Yalçın, Bahçeli'nin dile getirdiği "cumhur ittifakı"nın amacına ilişkin, "Bizim ittifak teklifimiz, yeni sistemin doğru yürümesini sağlamak. %50+1 ile halkın desteğini almış güçlü bir yürütme karşısında, güçlü bir yasama Meclisini oluşturarak, Türkiye'nin problemlerine çare olacak her kanunu Meclisten geçirebilmektir." görüşüne yer verdi.

Teklifle ilgili iktidar partisinden olumlu birtakım mesajlar aldıklarını ancak ana muhalefet partisinden böyle bir yaklaşım görmediklerini belirten Yalçın, şunları ifade etti:

"Bizim ittifaktan muradımız ise partilerin kendi tüzel kişiliklerini, kimliklerini muhafaza ederek, ittifak yapabilmeleri. Bir üst çatı oluşturmak ve o üst çatı altında ittifaka girecek A, B partilerinin veyaD, E, F partilerinin bir araya gelerek, kendi amblemlerine kadar pusulada yer almak suretiyle kendi adaylarıyla bir ittifak oluşturmak. Böyle olduğu takdirde ittifaka giren parti ne ismini ne kimliğini ne parti programını ne tüzüğünü hiçbir şeyini değiştirmeden seçim ittifakını gerçekleştirebilecektir. İlgili parti belli oranı geçtikten sonra %3'ü kastediyorum devlet yardımı da alabilecektir. İlgili partiler, kendi oylarını görebileceklerdir. Daha da önemlisi bizim parti mensuplarımızın çok hassas olduğu amblemimizle seçime girebileceği için gönül rahatlığı içerisinde oyunu verebilecektir. Ancak ittifak altı partilere verilen oyların hepsi çatıya, yani ittifaka gidecektir."

Buna niçin "cumhur ittifakı" dediklerine ilişkin olarak Yalçın, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçildiği için ona atıfta bulunulduğunu vurguladı.

Sistemin hem Cumhurbaşkanlığı seçimini hem de Meclisin seçimini aynı güne koyduğunu, seçmenin de aynı anda hem Cumhurbaşkanına hem de siyasi partilere oy vereceğini hatırlatan Yalçın, şunları belirtti:

"Siyasi partilere oy verirken, oluşan ittifak ruhunun Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de yansıması gayet doğaldır. Bunu öngörmek yeni bir şey söylemek veya Amerika'yı keşfetmek değildir. Dolayısıyla şöyle bir yapı o zaman ortaya çıkacak; MHP böyle bir ittifak oluşumunda Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini  %50+ 1 ile değil, çok daha yukarıda bir halk desteğiyle seçim sonuçlarının çıkacağını umut ediyor. Bunu da zaruri görüyoruz. Çünkü ciddi bir destek elde edilirse gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekse Mecliste ittifak eden partilerin o 'cumhur ittifakı'dediğimiz oylarında denge denetim çok rahat sağlanmış olacak. Kuvvetli bir destekle yeni bir düzene ve bir döneme geçmiş olacağız. Burada umduğumuz fayda milletimizin, devletimizin sağlıklı yönetilmesi ve yeni hükûmet sisteminin bu duruma hizmet etmesidir, başka bir şey değil."

PERDE ARKASINDA,KARANLIK KORİDORLARDA GÖRÜŞME YAPMAYIZ

"Cumhur ittifakı" ile ilgili hükûmetle şu ana kadar oturup bu konuda bir çalışma yapmadıklarını vurgulayan Yalçın,  "Perde arkasında, karanlık koridorlarda görüşme yapmayız. Öyle bir alışkanlığımız, geleneğimiz yok. Hepsi milletin huzurunda gerçekleşir. Zamanı var. Zamanı geldiğinde yeni yılla birlikte zannediyorum tartışılır." ifadesini kullandı.

MHP'nin görüşlerini ifade ettiğini, neye hazır olduğunu açıkladığını vurgulayan Yalçın, partinin hangi konuda olursa olsun, teklif getirildiğinde değerlendirip kısa zaman dilimi içerisinde politik tavır ve görüşlerini ifade edeceğini söyledi.

Yalçın, "Bundan çekinmeyiz, hazırız. 48 yıllık bir siyasi parti olduğumuz için arka planımız hazır, var. Dolayısıyla şu anda böyle bir görüşme yok, olmasına da gerek yok. Ancak siyasi parti olarak bunu biz iktidardan bekliyoruz, doğal olarak. Çünkü AK Parti ne getirecek onu görmemiz lazım." dedi.

Yalçın, "seçim barajı" konusunda da Bahçeli'nin"5 olur, 7 olur, 10'da da kalabilir." değerlendirmesini hatırlatarak,aynı noktada olduklarını söyledi.

Seçim sistemi meselesinde de siyasi iktidarın daha önce darve daraltılmış bölgeden bahsederken birtakım görüşler öne sürdüğünü belirten Yalçın, MHP'nin "Yeni bir seçim sistemini gündeme getirelim."şeklinde bir tavsiyede bulunmadığını ama bu konuda gelen teklifler hakkında görüş bildirmeye açık olduğunu kaydetti.

Yalçın, uyum yasalarına ilişkin de siyasi iktidarın hazırlayacağı kanun ve mevzuat değişikliklerine katkı sağlayacaklarını daha önce ifade ettiklerini bildirdi.

MEHMET TEZKAN, DERSİMLİ MÜPTEZEL VE HAMAKAT EHLİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP'nin artık parti olmaktan çıktığını söyleyen Milliyet gazetesi köşe yazarı Mehmet Tezkan'ı"Dersimli müptezel ve hamakat ehli" olarak nitelendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı.

MHP liderinin bu açıklamaları; birçok televizyon programında masaya yatırıldı, çeşitli analizler yapıldı.

NTV canlı yayınında Simge Fıstıkoğlu'nun hazırlayıp sunduğu "Doğrudan Siyaset" programına konuk olan Mehmet Tezkan da Devlet Bahçeli'nin bu kararını değerlendirdi.

Partilerin iktidar olabilmek için kurulduğunu hatırlatan Tezkan, MHP'nin bu kararıyla STK'den farkı kalmadığını ifade etti. Tezkan'ın bu sözleri MHP camiasında büyük tepkilere sebep oldu.

Tezkan, "Ülkeyi yönetmeyi talip olmayan bir siyasi parti olamaz. Seçmen ne diyecek? Seçmene ne anlatacaksınız? Siyaset tarihinde böyle bir şey görmedim." diye konuştu.

NTV canlı yayınında MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye yönelik yapılan bu eleştiriler devam ederken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın,Twitter hesabından konuşulanlara çok sert bir dille cevap verdi.

Mehmet Tezkan'ı "Dersimli müptezel" olarak nitelendiren Yalçın, şunları kaydetti:

"NTV’nin daimî konuğu Dersimli müptezel Mehmet Tezkan yine MHP düşmanlıyla yorum yapmakla meşgul. Hamakat ehli olanların Sayın Devlet Bahçeli’nin politikasını anlamasını beklemiyoruz. Bu tipler, Türkiye’nin gerçeklerini kavramaktan uzak ve sığ bakış açısıyla yaptıkları yorumlarla hakikatleri saptırılmaktadırlar. Şu anda televizyonlarda Genel Başkan’ımız ve partimiz hakkında ortaya atılıp kullanılmaktan kokuşmuş birtakım mesnetsiz iddialar yeniden temcit pilavı gibi ısıtılmış, üzerine yakışıksız, seviyesiz ve çürük ithamlar serpilerek kamuoyuna servis edilmektedir."