MHP ANKARA MİLLETVEKİLİ ERKAN HABERAL: MÜFTÜLÜK NİKÂHI LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİLDİR

11 Haziran 2018 10:05
Okunma
675
MHP ANKARA MİLLETVEKİLİ ERKAN HABERAL: MÜFTÜLÜK NİKÂHI LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİLDİR

MHP ANKARA MİLLETVEKİLİ ERKAN HABERAL: MÜFTÜLÜK NİKÂHI LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİLDİR

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Meclis İdare Amiri Erkan Haberal, müftülük nikâhının laikliğe aykırılığı iddiasının tamamen bir önyargıdan ibaret olduğunu kaydetti.

TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerine görüşmeler yapıldı.

MHP grubu adına tasarı üzerinde söz alan Haberal, bazı insanların müftülüklerde nikâh kıydırmasını saygıyla karşılamak gerektiğini belirten Haberal, "Nikâhın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır." dedi.

Müftülüklerde nikâh kıyılmasını onayladıklarını dile getiren Haberal, "Müftülüklere dinî nikâh kıyma yetkisi verilmesi, gizli saklı nikâh kıyılmasını engellemiş olacaktır." görüşüne yer verdi.

Haberal, evliliklerde sadece dinî nikâhın yeterli olmadığını, resmiyet kazanması için resmî nikâhın da olması gerektiğini söyledi.

İmam nikâhının sanki İslam'ın şartıymış gibi gösterildiğini belirten Haberal, "Elbette nikâhla birlikte helal ve haram devreye girmektedir. Nikâhın gerekliliği, bunu din idamının kıyması değildir. Evliliğin devlette kayıt altına alınması gereklidir. Eskiden olduğu gibi söz vermek yeterli değildir." diye konuştu.

Haberal, evlilik akdinin devlet eliyle yapılması gerektiğine işaret etti. Eskiden Müslüman toplumlarda nikâhı kıyacak kimse olmadığı için,oranın en itibarlı insanları sayılan imamların nikâhı kıydığını anlatan Haberal, Osmanlıda imam nikâhının aynı zamanda resmi nikâh sayıldığını ama kendi başlarına imam nikâhı kıyanların nikâhının geçersiz sayıldığını kaydetti.

Erkan Haberal, müftülüklerde nikâh kıyılmasını onayladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

 "Müftülüklere dinî nikâh kıyma yetkisi verilmesi, gizli saklı nikâh kıyılmasını engellemiş olacaktır, bu işin resmî yollardan yapılmasının temini olacaktır. Nikâh kıyılması, imama veya müezzine değil, müftülük nezdindeki bir başka kamu görevlisine bırakılmıştır. Bunun dualarla yapılmasına da kimsenin itirazı olmayacaktır. Bazı insanların müftülüklerde nikâh kıydırmasını saygıyla karşılamak gerekir ama

isteyen resmî nikâhını belediyede de kıydırabilir. Nikâhın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır. Laiklikdin ve vicdan hürriyetinin teminatıdır. Öyleyse isteyen bir Müslüman'ın nikâhını müftülüklerde kıydırmak istemesi de bunun teminatıdır. Vatandaş nasıl camiye gidip namazını orada kılıyorsa, nikâhını da müftülüklerde kıydırabilir."