GÜNAL: TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR DEVLET, GÜÇLÜ DIŞ POLİTİKASI OLMALI

18 Ekim 2017 10:51
Okunma
921
GÜNAL: TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR DEVLET, GÜÇLÜ DIŞ POLİTİKASI OLMALI

GÜNAL: TÜRKİYE GÜÇLÜBİR DEVLET, GÜÇLÜ DIŞ POLİTİKASI OLMALI

 

YENİ DÜŞÜNCE -Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türkiye'nin kararlı ve millî bir dış politika uygulaması gerektiğini bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesine ilişkin kararın bir yıl süreyleyeniden uzatılmasına dair tezkere üzerine söz alan Günal, "Türkiye,  güçlü bir devlettir. Güçlü, kararlı ve millîbir dış politikası olmalıdır." dedi.

Günal, söz konusu tezkerenin uzatılmasını uluslararası çok boyutlu dış politika kapsamında faydalı buldukları için bu tarz yapıcı konularda MHP olarak her zaman destek olduklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosu kararının Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına kabul edilebilir olmadığını, MHP olarak baştan beri onurlu üyeliğin önerildiğini fakat bugünkü süreçte üyelik değil onur kısmının da kalmadığını eleştiren Günal, "AB ile ilişkilerimiz, başta Gümrük Birliği anlaşmamız olmak üzere gözden geçirilmelidir." diye konuştu.

Kıbrıs'taki müzakereler üzerine değerlendirmede bulunan Günal, Kıbrıs'ta bir Türk devletinin zaten olduğunu, yapılan anlaşmalarda asla taviz verilmemesi gerektiğini belirtti. Kuzey Irak'ta yapılacak referandum hakkında ise; referandumun Irak Anayasa’sına aykırı olduğunu, Türkiye olarak bunun Ankara Anlaşması'na göre engellenebileceğini söyledi.

Günal, şunları ifade etti:

"Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğundan hareketle, çok boyutlu, sosyal ve kültürel temele dayanan bir dış politika izlemesi gerektiğini söylüyoruz. Bu kapsamda da sadece Afrika'da değil, diğer görevlerde de olduğu gibi,jeostratejik konumu ve Orta Doğu'dan Orta Asya'ya kadar uzanan bu coğrafyadaki birçok ülkeyle ortak tarihî değerlerimizi, kültürel değerlerimizi dikkate alarak bu gibi uluslararası görevlerde, yani Birleşmiş Milletler nezdinde ve NATO nezdinde yapılacak görevlerde her zaman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin görevlendirilmesine destek olduk. Bu kapsamda da bu çalışmanın sürdürülmesini uluslararası çok boyutlu dış politika kapsamında faydalı buluyoruz. Dış politika millî bir konu olduğu için bu tarz yapıcı konularda da MHP olarak her zaman destek olacağız."

 AB İLE İLİŞKİLERİMİZ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

 Günal, AB ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"AB üyeliğimiz ile ilgili baştan beri söyledikleri' imtiyazlı ortaklık' dedikleri şeyin başka versiyonlarını tartışıyorlar, ama siyasi tartışmalar alevlendiği zaman da buna benzer kararlar parlamentodan değişik şekillerde çıkabiliyor. Daha önce de değişik ülkelerin parlamentolarında da Türkiye aleyhine bazı kararlar çıktığını hatırlıyoruz. Bu,ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor.AB yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde de ifade ettik: Elli üç yılı geçmiş,elli dördüncü yıla giren benim hep ‘uzatmalı nişanlılık’ diye tabir ettiğim bir ilişki var. Bunun baştan bir gözden geçirilmesi gerekiyor ve Gümrük Birliğinide üye olmadan uygulayan tek ülke olarak bu konuların yeniden hükûmetçe ele alınması gerekiyor. Avrupa Parlamentosunun aldığı karar ikirciklidir. Son karar bilinçaltının dışa vurmuş hâlidir. Müzakerelerin durdurulması öneriliyor.Birtakım eleştiri ve durum değerlendirmesi yapılabilir. Fakat siyasi olarak yanlı olarak yazılmış raporlar olduğunu görüyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına kabul edilebilir olmadığını düşünüyoruz. Bunu yaparken de AB ileilişkilerimize dünden bugüne bakmak gerekir. Başta Dışişleri ve AB Bakanlığı olmak üzere tepkilerini koydular. Sayın Genel Başkanımız başta olmak üzere, MHP baştan beri onurlu üyelik demiştir. Bırakın üyeliği onur kısmı da bu yapılanlardan sonra kalmamıştır. AB ile ilişkilerimiz, başta Gümrük Birliği anlaşmamız olmak üzere gözden geçirilmelidir. Ülkemiz için reformlar yapılmalı sadece AB üyeliği için değil, onu yapmak zorundayız, AB üyeliğinde olmazsa olmaz bir durumla karşı karşıya olmadığımızı, mecbur olmadığımızı belirtmeliyiz."