EKO GÜNDEM

10 Şubat 2016 12:22
Okunma
1515
EKO GÜNDEM

 

DANIŞTAY'DAN “İŞLETİM ÜCRETİ”NE DURDURMA
Danıştay İdari Dava Daireleri, sayıları 112 milyonu aşan banka hesabından "işletim ücreti" alınmasının yürütmesini durdurdu.
Tüketici Sorunları Derneğinin (TÜSODER) hesap işletim ücretinin yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı Danıştay 15. Dairesi reddetmiş, dernek bu karara itiraz ederek 17 Mart 2015 tarihinde yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay İdari Dava Dairelerine başvurmuştu.
TÜSODER Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, "Maaş hesabı, emekli aylığı, öğrenci harcı ödemesi, icra müdürlüğü tahsilatı gibi yasal zorunluluk nedeniyle açılmış hesaplara 'hesap işletim ücreti' yansıtılması; tüketici mecburiyetini kötüye kullanarak haksız kazanç sağlanmasına neden oluyordu. Bu durum, bir koyundan birden çok post elde edilmesine yol açıyordu. Danıştay, hesap işletim ücretine dur diyerek tüketicinin haksız bedel ödemesinin önüne geçti.” dedi.
 
"TAHSİS ÜCRETİ VE NAKİT AVANS ÇEKİM ÜCRETİ DE İPTAL EDİLEBİLİR"
Rıdvan Yıldız, şöyle devam etti:
“Biz, davamızda hesap işletim cüreti yanında tahsis ücreti ve nakit avans çekim ücretinin de iptalini istedik. Danıştayın yürütmeyi durdurma kararında hâkimlerin bir kısmının bu ücretlerin iptal edilmesi yönünde görüşleri bulunmaktadır. İptal davası sürecinde bu haksız ücretlere de Danıştayın dur diyerek iptal etme ihtimali yüksektir. Hesap işletim ücreti müjdesinden sonra tüketicilere haksız olarak yansıtılan diğer bedeller bakımından da iptal müjdesi vereceğimize inanıyoruz.”
 
AŞIRI SOĞUKLAR, NARENCİYE ÜRETİCİSİNİ VURDU
Geceleri hava sıcaklığının sıfırın altında 7 dereceye kadar düştüğü Adana’nın merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde; henüz hasat edilmeyen portakal ve mandalina, dalında dondu.
Adana Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir; Türkiye’de üretilen narenciyenin %40’ını karşılayan kentteki üreticinin, soğuk hava yüzünden zor durumda kaldığını söyledi.
Orta Doğu ve Rusya krizlerinden sonra bu kez üreticiyi soğuğun vurduğunu belirten İncefikir, "İhracat Rusya ile birlikte zaten durdu. Hemen arkasından bu soğuklar, şanssız bir yıl geçirdiğimizi gösteriyor. Soğuklar, üreticinin ürününü hızla kesip pazara sunmasına neden olur. Bu da pazarlarda ürünün şişmesi ve fiyatın düşmesi demektir. Soğukların devam etme ihtimali bizi korkutuyor.” diye konuştu.
 
ZEYTİNYAĞININ FİYATINDA %250 ARTIŞ
Zeytinyağı fiyatının 2 sene öncesine göre %250 arttığı bildirildi.
Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, yağlık zeytinin üreticiden çıkış kilogram fiyatının 3,3 lira olduğunu ve zeytinyağının toptan litresinin 21 liraya dayandığını belirtti.
“İki sezon öncesine göre zeytinin kilosu %120 artarken zeytinyağı %250 yükseldi." diyen Semerci, son birkaç yıldır zeytin ve zeytinyağında ciddi fiyat artışları yaşandığına dikkati çekti.