EKO GÜNDEM

28 Ekim 2015 12:11
Okunma
1007
EKO GÜNDEM


 
GÜVEN ENDEKSİ DÜŞTÜ
Ekonomik güven endeksi Eylül’de bir önceki aya göre %16,7 azaldı ve son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi: 70,89. Böylece ekonomik güven endeksi Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük değeri aldı.
Merkez Bankasının açıkladığı reel kesim güven endeksi, iç siparişlerdeki azalma ve sektörlerin genel durumundaki bozulma nedeniyle 99,1 ile son 3 yılın en kötü seviyesine inmişti.
Avro bölgesinde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi de Eylül ayında 13,6 puana inerek Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix'ten yapılan açıklamaya göre; Ağustos ayında bu değer, 18,4 puandı.
TÜİK’in açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan bütün güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ekonomik güven endeksi, Ağustos ayında 85,14 değerini almıştı.
TÜİK’e göre endeks; ekonomik büyümeye ilişkin diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından, öncü bir gösterge olarak kabul ediliyor.
 
ENFLASYONDA ARTIŞ
Yıllık en fazla artış %13,99 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler %11,23, gıda ve alkolsüz içecekler %10,73, eğlence ve kültür % 10,38 ve ev eşyası %9,42’yle artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.
 
ENFLASYON TAHMİNİ GÜNCELLİĞİNİ YİTİRİYOR
Analistler, baz etkisinin azalması ve kur geçişkenliğinin sürmesi nedeniyle yıllık enflasyondaki yükselişin sürmesini, Merkez Bankasının enflasyon hedefi ve beklentisinin üzerinde kalmasını bekliyor.
Yılsonu enflasyon hedefi %5 olan TCMB; yılın üçüncü enflasyon raporunda, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileştirmeyi geciktirmesi nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentisini %6,9'a revize etti.
Ancak ekonomistler ve piyasa oyuncuları enflasyonun, TCMB'nin son enflasyon raporunda güncellediği tahminlerin üzerinde oluşacağını öngörüyorlar. Bu sonuçla Merkez Bankası %5 olan enflasyon hedefini bu yıl da gerçekleştiremeyecek. Böylece enflasyon, son 10 yılda ikinci kez hedefin altında kalmış olacak.
Reuters'ın 17 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre enflasyonun yıl sonunda %8,1 olması beklenirken anketlerde neredeyse her ay yukarı yönlü revize ediliyor.