EKO GÜNDEM

06 Nisan 2015 11:35
Okunma
1031
EKO GÜNDEM

Yoksulluk sınırı 4 bin lirayı aştı Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Aralık ayı sonuçları açıklandı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 232 lira 35 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 14 lira 17 kuruş olarak belirlendi. Tek kişinin yaşam maliyeti de aralık ayı itibarıyla bin 457 lira 81 kuruş olarak hesaplandı. 

3.7 milyon kredi kullanıcısı yasal takipte

Bankalara bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemediği için 2009 yılından bu yana yasal takip altında alınan kişi sayısı 3,7 milyona ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin "Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı İstatistikleri" raporuna göre, 2009-2014 döneminde, 1,8 milyon kişisi bireysel kredi borcundan ve 1,9 milyon kişisi de bireysel kredi kartı borcundan olmak üzere toplam 3,7 milyon kişi yasal takibe girdi. Rapora göre, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı yılın ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 10 bin kişi artarak 714 bine yükseldi. Kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı ise aynı dönemler itibarıyla 118 bin kişi artarak 1,1 milyon kişiye yükseldi. 

Dış borç 134,2 milyar dolara çıktı

Türkiye'nin kısa vadeli dış borçları Ekim ayı sonu itibarıyla 2013 yılı sonuna göre %2,8 artışla 134,2 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde, kamu kesiminin dış borçlarındaki artış hızı, özel sektörün borçlanmalarındaki artıştan daha hızlı oldu. Buna göre, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli dış borçları 2013 yıl sonuna göre %10,2 artarak 19,4 milyar dolara çıktı. Aynı dönemler itibarıyla özel sektörün kısa vadeli dış borçlarının toplamı ise %2,1 artarak 114,4 milyar dolar düzeyine çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %5,7artarak 97,5 milyar dolara çıktı.  

'Türk bankalarını zor günler bekliyor'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının 2015 yılında daha zor koşullarla karşı karşıya kalacakları uyarısı yaptı. "Türk bankaları daha zor 2015'le karşı karşıya kalacak; görünüm durağan." başlıklı bir değerlendirme yayımlayan Fitch, ılımlı ekonomik büyüme, mevduatta rekabet ve aktif kalitesinde hafif bozulma gibi nedenlerle 2015 yılında Türk bankalarının daha sert koşullarla karşı karşıya kalacaklarını vurguladı. Fitch, buna karşın güçlü sermaye ve kârlılık nedeniyle görünümün durağan olacağını belirtti. Fitch değerlendirmesinde, bankaların sağladığı döviz cinsi fonlamada kısa vadenin payının giderek artmasının ise sektör görünümü üzerindeki en büyük riski oluşturduğu belirtildi.

Merkez Bankası faize dokunmadı Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. MB politika faizinde, faizin alt ve üst koridorunda değişikliğe gitmedi. Politika faizi %8,25; gecelik

borç verme faizi %11,25 vegecelik borçlanma faizi ise %7,50 seviyesinde sabit tutuldu.