Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin sandıklarına sahip çıkmaları hâlinde, sandığın başında oldukları sürece sonuçların değişmesi diye bir şeyin söz konusu olamayacağını söyledi.
Güven, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesinin düzenlediği “Demokrasi ve Seçim Sistemindeki Aktüel Değişiklikler” konulu toplantıya katıldı. Güven, seçim sistemiyle ilgili bilgi verdikten sonra öğrencilerin sorularını cevapladı.
İlçede en kıdemli hâkimin seçim kurulu başkanı olduğunu belirten Güven, şu bilgileri verdi:
“Bazı basın organları yazdı. Dediler ki Yüksek Seçim Kurulu A partisine B partisine C partisine yakın hâkimleri seçim kurullarına atadı. Bizim öyle bir yetkimiz yok. Yasa o ilçede en kıdemli hâkim kimse o hâkimin Seçim Kurulu Başkanı olmasını öngörüyor. Bizim inisiyatifimizde ve tasarrufumuzdaki bir konu değil. Ben Balıkesir Dursunbey ilçesindenim. Dursunbey'deki İlçe Seçim Kurulunda 4 hâkimin hangisi kıdemliyse Ocak ayında iki yıl için seçilir ve iki yıl müddetle orada İlçe Seçim Kurulu başkanlığını o hâkim yürütür. Dolayısıyla bizim Yüksek Seçim Kurulu olarak İlçe Seçim Kurulu başkanlarını atama gibi bir durumumuz yok. Sadece biz mevcut durumu sağlıyoruz o kadar.”
Sadi Güven, mükerrer oy kullanılması konusunda da şunları söyledi:
“Defalarca söyledim Türkiye'deki seçmen kütüklerinde mükerrer kayıt yoktur. Hiçbir siyasi parti hiçbir kamu kurumu ve kuruluşu hiçbir kişi somut mükerrer kayıt ibraz etmedi.”
"SURİYELİLER OY KULLANAMAZ"
Komşu ülkelerdeki iç savaşlardan dolayı Türkiye'ye göç edenlerin oy kullanıp kullanamamalarıyla ilgili konuya açıklık getiren Güven, “Geçtiğimiz yıllarda komşu ülkelerdeki birtakım sıkıntılar nedeniyle buraya ülkemize sığına insanlar oldu. Bunun dışında burada uzun süre kalan insanlarda oluyor. Onların Türkiye'deki iş ve işlemlerini yapabilmeleri için birtakım T.C. kimlik numarası gibi belgeler veriliyor. Onların sisteme kaydı mümkün mü? Bu, çok tartışıldı. Türkiye'de gelen Suriyelilere Iraklılara oy kullandırılacak diye çok konuşmalar oldu. Bu şekilde dışarıdan gelenlere verilen numaralar dokuz dokuzla başlıyor. Onlara da bizim gibi kimlik veriyor. Ancak bizim hiçbir sistemimiz dokuz dokuzlu kaydı kabul etmiyor. Dolayısıyla bizim ülkemizde yaşayan onca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan insanların hiçbir şekilde bizim seçmen kütüğümüze kaydı bulunmamaktadır.” diye konuştu.
Güven, YSK'nin 7 Haziran'da uygulayacağı yeni sistemden de bahsederek “Mahalledeki sandığın açılmasından itibaren sonuçların Yüksek Seçim Kuruluna gelinceye kadar, arada itiraza uğrasa bile bu değişiklikleri de taramak suretiyle o sandığın tüm seyrini akşam siyasi partiler görebilecekler. Milyonlarca insanın görev yaptığı yerde kasten veya hatayla yapılabilecek her türlü yanlışlığı yasal süresinde itiraz edip düzelttirmek için bu imkân tanıyoruz.” şeklinde konuştu.
"SANDIKLARINA SAHİP ÇIKARLARSA SONUÇ DEĞİŞMEZ."
“Siyasi partiler sandıklarına sahip çıktığı sürece, sandığın başında oldukları sürece, sandık sonuçlarının değişmesi diye bir şey söz konusu olmaz.” diyen Güven, şöyle devam etti:
“Seçimi yapan da seçimde yarışan da siyasi partilerimiz. Siyasi partiler, kimin oy kullandığını, nasıl oy kullandığını kontrol ettiği sürece seçim iş ve işlemlerinde hiçbir şekilde suiistimal olmaz. O nedenle bana gelen bende grubu bulunan tüm siyasi partilerden özellikle istirham ettim. Dedim ki gidin sandığınıza sahip çıkın. En düzgün işleyen seçim sistemlerinden biri bizde… Geliştirilemez mi? Yapılacak çok iş var ama seçim şaibeye uygun değil.”
"NE KADAR ÇOK AYDINLIK, O KADAR AZ GİZ"
Öğrencilerden çok sayıda kedi sorusu gelince espri yapan Güven, “Kedileri topladık hiç kedi kalmadı.” dedi.
Elektrik kesintileriyle ilgili soruları cevaplayan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: “10 dakikalık, 20 dakikalık elektrik kesintisi olur mu, olur. Seçimlerden önce Enerji Bakanlığına yazıyoruz, bu bölgenin bakımını yapın diye. Buna rağmen kesinti olabiliyor mu, oluyor. Geçen tüm Türkiye’de kesildi. Seçim günlerinde normal günlerden daha az kesinti oluyor. Gönül ister ki hiç olmasın. Bunla ilgili olarak Adalet Bakanlığıyla görüşmüştüm, Sayın Müsteşarla. Jeneratör olan yerlerde sorun olmaz. Jeneratör olmayan ilçelere de jeneratör koymak suretiyle bu işi sağlıklı bir şekilde, milletin kafasında şüphe kalmadan yapmanın gayreti içindeyiz. Doğru olmak güzel ama doğru görünmek de lazım. Vatandaşın kafasında hiçbir şüphe kalmadan bitirebilmek önemli... Bir oda ne kadar aydınlık olursa giz o kadar az olur.”