EDP Genel Başkanı Emrehan HALICI:
"SEÇİM SİSTEMİNİN YAZILIMINA HER TÜRLÜ DIŞ MÜDAHALE YAPILABİLİR"
Elektronik Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Emrehan Halıcı, "Türkiye'de yapılan seçimlerin teknolojik boyutu ile ilgili büyük bir güvensizlik söz konusu.” dedi.
Seçime güven konusunda hem insani hem de teknolojik olarak yapılması gereken işler bulunduğunu kaydeden Halıcı, “Oy kabinine birden fazla insanın girmesi, partilerin sandık başlarına yeterince görevli göndermemesi, sandık sonuçlarına yeterince müdahil olunamaması, tutanağın yanlış doldurulması gibi Türkiye'de özellikle son 4-5 yıldır seçimlerin teknolojik boyutu ile ilgili büyük bir güvensizlik ve kuşkular var.” diye konuştu.
Emrehan Halıcı, seçimden önce, seçim sırasında ve seçim sonrasında yapılması gereken işlemler konusunda şunları söyledi:
"Seçim öncesi yapılması gereken en önemli iş, seçmen listelerinin askıya çıkarken doğru oluşturulmasına katkı sağlanması… Sandık listelerinin hem örgütle hem de vatandaşlarla paylaşılması lazım. Eğer bir hata ve eksiklik veya fazlalık varsa bunların giderilmesinin sağlanması gerekir. Bunların ne ölçüde yapıldığını kontrol etmek gerekir. Üç haftalık bir askı süresi var. O askı süresinde yüzde kaç değişiklik yapıldığını kontrol etmemiz gerekir. Eğer çok düşük de olsa bir değişiklik söz konusu olursa bu sağlıklı bir seçimin olmadığını gösterir. Seçim güvenliğini sağlamak konusunda siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor. En çok itiraz edilen nokta, neden bir partinin oylarının az başka bir partinin oylarının çok yazıldığı."
Türkiye'de uygulanan seçim sisteminin daha önce ABD ve Yunanistan gibi birçok ülkede uygulandığını ancak daha sonra vazgeçildiğini belirten Halıcı, bu ülkelerde çok büyük sorunlar yaşandığını hatırlattı.
Halıcı, Türkiye'de uygulanan seçim sisteminin yazılımına her türlü dış müdahalenin yapıldığına dikkati çekerek şunları ifade etti:
"Bunun önünü geçmek mümkün değil. Şu an Türkiye'de çok büyük bir güvensizlik ortamı var. Gerekli önlemler konusunda bir mutabakat sağlanırsa o zaman seçim sonucunu kaybeden parti şüpheye düşmez. Teknolojiye müdahale edilebilir olduğuna göre, o zaman bu sisteme güvenmeyip ne yapacağız? Sonuçta bu seçimlerde 174 bin küsur sandık sonuç tutanağı var. İmza altına alınan o tutanakların doğru tutulması lazım. Doğru tutulmazsa teknolojinin bir şey yapma şansı yok. Doğru tutulduktan sonra hile yapılamaz. Seçimde hata yapılmasına imkân vermemek için elimizden geleni yapmamız lazım. En son seçimde %90'ının sandık sonuçları ıslak imzalı olarak sisteme girmiştir. Sosyal medyada sandık sonuçlarına ilişkin olarak çok doğru olmayan bilgiler de paylaşılıyor.”