CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 7 Haziran’da "seçim güvenliği" konularında görev yapacak olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemci heyetine başvuruda bulundu.
Kart; cumhurbaşkanı ve siyasi iktidarın yol açtığı nüfuz suiistimalleri sonucunda ülkemizdeki anayasal kurumların işlevini kaybetmesi sebebiyle seçim güvenliği konusundaki kaygıları, uyarıları, tespitleri ve alınması gereken önlemleri içeren dilekçesinde AGİT'in, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’nın 90/5. maddesinden kaynaklanan görev ve yetkilerini kullanmasını talep etti.
Devlet nüfuzunun ve yetkisinin kötüye kullanılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı ile AKP'yi AGİT'e şikâyet eden Kart, teşkilattan uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’dan kaynaklanan görev ve yetkilerini kullanmasını talep etti.
Anayasal darbe boyutlarına ulaşan ihlallerin 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde seçim güvenliğini tehdit eder hâle geldiği öne sürülen başvuruda şöyle denildi:
“Öyle ki bu ihlaller sürdüğü ve engellenemediği takdirde, 7 Haziran Genel Seçimlerinde ‘seçimlerin meşruiyeti’ tartışmasının yaşanması kaçınılmazdır. AGİT’in görevi 7 Haziran tarihiyle sınırlı değildir. Seçim ihlallerine ve haksız oy teminine yol açan nüfuz suistimallerinin ve hak ihlallerinin daha önceden belirlenmesi, ilgililerin uyarılması ve haklarında hem idari hem de adli yönlerden yasal süreçlerin başlatılması zorunluluğu vardır.”
AGİT ile Türkiye arasındaki üyelik ilişkisine işaret edilen başvuruda, “AGİT’in misyonu ve sorumluluğu, uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığı, Anayasa’nın 90/5. maddesi ve sair mevzuat; AGİT Heyetine bu konuda görev, yetki ve sorumluluklar yüklemektedir. Türkiye’de anayasal kurumların işlevini kaybetmesi ve iktidar eliyle askıya alınması vakıası da göz önüne alındığında, bu sorumluluğun daha da ivedi bir hâl aldığı açıktır.” denildi.
Başvuruda AGİT’in; uluslararası sözleşmeler, hukuk ve Anayasa’nın 90/5. maddesinden kaynaklanan görev ve yetkilerini kullanması talep edildi.