Okunma
1014
Coşkun KARABUDUN
BAKTERİLER SAYESİNDE SÜPER AKIŞKANÜRETİLDİ
Fransa’dabilim adamları normal sıvılara eklenebilecek belli başlı bakteritürlerinin viskoziteyi düşürerek süper akışkan oluşturduğunukanıtladı.
Viskozitedeyince sıvıların akışkanlığa karşı koyduğu direnç anlamına geliyor. Ballasuyun akışkanlık farkı buna örnek verilebilir. Viskozite sıvı oluşturanbileşenlerin sürtünme etkilerinden kaynaklanıyor. Bilim insanları yıllardırsıvılardaki bir bakteri türünün viskoziteyi değiştirdiğinden şüpheleniyordufakat bunu kanıtlayamamıştı. İşte bunu kanıtlamak için araştırmacılarrheometreyi alarak (viskozite ölçme cihazı) bilgisayara bağlanacak şekildemodifiye ettiler. Sonrasında su/besin karışımına E.Coli bakterisi ekleyerekfarklı dönüş hızlarında viskoziteyi takip ettiler. Cihaz, bakterininviskoziteyi giderek düşürdüğünü gösterdi.
Araştırmacılarbu sayede küçük rotorlara konulacak bakterilerin viskoziteyi düşürerek belki deufak cihazlara güç verebilecek sistemler kurulabileceği düşüncesinde.
NASA'NIN UZAY ARACI NEW HORİZONS, PLÜTON'UNYANINDAN GEÇTİ
AmerikanUzay ve Havacılık Dairesi NASA, Plüton'un yüzeyine 12,5 kilometre uzaklıktangeçen "New Horizons - Yeni Ufuklar" aracının gezegenden gönderdiği enayrıntılı fotoğrafı yayımladı.
Araçfotoğrafları hafızasına tam olarak yükledikten sonra dünyaya sinyal gönderecek.Bu da NASA bilim adamlarının beş milyar kilometre uzaktan gelecek sinyaliendişeyle beklemeleri anlamına geliyor. Araç Plüton'un uyduları Charon, Styx,Nix, Kerberos ve Hydra'yı da inceleyecek.
Nükleeryakıtla çalışan New Horizons, bir yolcu uçağından 100 kat daha hızlı hareketediyor. Uzay aracı o kadar hızlı ilerliyor ki durdurulması mümkün değil. Buyüzden Plüton'un ayrıntılı fotoğraflarını çekmek ve diğer bilimsel verileritoplamak için sadece tek bir şansı ve birkaç saati var. Uzmanlar, NewHorizons’ın Plüton’la randevusunun uzayın keşfinde tarihî bir anı temsilettiğini belirtiyor. Böylece, klasik dokuz gezegenle ilgili "önkeşif" tamamlanmış olacak. Fotoğraflarda uydunun şimdiye kadaraçıklanamayan karanlık kutbunun yanı sıra derin çatlaklar ve kraterler degörünüyor. Bu fotoğraflarda Charon gri, Plüton da kızıl. Charon ve Plüton’unçok eski bir çarpışma sonucu oluştuğu ve birçok ortak yönlerinin olmasıgerektiği düşünülüyor.