FİLİZ KILIÇ: PARTİ İÇİ EĞİTİM SİYASET VE LİDERLİK OKULUMUZDA EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZI SÜREKLİ HÂLE GETİRECEĞİZ

22 Ağustos 2022 15:18
Okunma
163
FİLİZ KILIÇ: PARTİ İÇİ EĞİTİM SİYASET VE LİDERLİK OKULUMUZDA EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZI SÜREKLİ HÂLE GETİRECEĞİZ

FİLİZ KILIÇ: PARTİ İÇİ EĞİTİM SİYASET VE LİDERLİK OKULUMUZDA EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZI SÜREKLİ HÂLE GETİRECEĞİZ

Ahmet Deniz AĞCA

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, “Sayın Genel Başkan’ımızın açtığı yolda, zatıâlilerinin destekleriyle Parti İçi Eğitim Siyaset ve Liderlik Okulumuzda bu çalışmalarımızı sürekli hâle getireceğiz inşallah.” dedi.
Kılıç, MHP’nin eğitime verdiği önem ve Parti İçi Eğitim Siyaset ve Liderlik Okulunun faaliyetleri hakkında dergimizin sorularını cevaplandırdı. Kılıç’a yönelttiğimiz sorular ve verdiği cevaplar şöyle:
Sayın Kılıç, bize bu imkânı sağladığınız için teşekküre deriz. MHP’nin Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak, öncelikle MHP’nin eğitime verdiği önem hakkında bilgi verir misiniz?
Eğitimin çok tarifi yapılmıştır. Belki de en kısası ve en iyi tarifi “Eğitim hayattır” ifadesidir. Eğitim bizi hayata hazırlar, geleceğimizi inşa eder. Milliyetçi Hareket Partisi kurulduğu günden bu yana “eşrefimahlukat” olan insanın eğitimine ve öğretimine önem vermiş, geleceğe bırakılacak en önemli mirasın ait olduğu milletin millî ve manevi değerleriyle yoğrulmuş, ilmin aydınlık yolunda inançla yürüyen nesiller olduğunun bilinciyle hareket etmiştir. Tarih tekerrürden ibarettir. Mazisini bilmeyen, atisine yön veremez. Çağın gereklerini yerine getirebilmek, hatta çağa yön verebilmek, eğitim ve öğretimle mümkün olacaktır gerçeğiyle Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkez Teşkilatında Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulundan sorumlu bir Genel Başkan Yardımcılığı oluşturulmuştur.
Bu birim Genel Başkan’ımız Sayın Devlet Bahçeli’nin; “Kucaklamamız gereken muhteşem bir mazi, kavuşacağımız muazzez bir ati vardır. Bunları ancak eğitimle yapabilir, eğitimle başarabilir, disiplinli ve derinlikli okumayla tamamlayabiliriz.” “Milliyetçi-Ülkücü Hareketin çağın dinamiklerine bütünüyle nüfuz etmesi, karşısına dikilen meseleleri tüm yönleriyle kavrayarak eritmesi ve elemesi, eğitim ve öğretime ayırdığı zamanla mümkündür.” sözlerinden hareketle çalışmalarını şekillendirmiştir. Bu kapsamda MHP’nin teşkilatları ve çalışanları başta olmak üzere toplumun her kesimine yönelik eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Bu eğitim çalışmaları içerisinde üzerinde hassasiyetle durduğumuz, gençlerimizin de eğitim almak için adeta yarıştığı “Siyaset ve Liderlik Okulu”muz müstesna bir yerde konumlandırılabilir. “Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulu” birimi altında liderimizin talimatlarıyla 10 Ekim 2009 tarihi itibariyle çalışmalarına başlayan okulumuz bir yılda iki eğitim dönemi gerçekleştirilmekte olup bu zamana kadar 16 dönemde 544 mezun verilmiştir. Mezun öğrencilerimize “Bilgi Tazeleme” eğitimi de ayrıca verilmiştir.
       

Kovid-19 salgını sürecinde eğitim çalışmalarınızı nasıl gerçekleştirdiniz?
Malum olduğu üzere tüm insanları ve toplumu neredeyse her alanda olumsuz etkileyen Kovid-19 salgınına maruz kaldık. Başta yüz yüze eğitim olmak üzere zamanında yapılması gereken birçok çalışma gerçekleştirilemedi veya kısıtlı şekilde yapıldı.Milliyetçi Hareket Partisi, salgın sürecinin zorlu şartlarını avantaja çevirmiş, Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulu birimimiz tarafından teşkilatlarımıza yönelik uzaktan eğitim çalışmalarıyla 1100’den fazla teşkilat mensubumuzun bir yandan farklı konularda eğitim alması sağlanırken, diğer yandan da salgın sebebiyle gruplar hâlinde bir araya gelemeyen ve yüz yüze sağlıklı bir şekilde istişare edemeyen teşkilat mensuplarımızın ekran karşısında da olsa bir araya gelebilmeleri imkânı sağlanmıştır.
Uzaktan eğitim çalışmalarınızda kimlere ders verildi?
21 Haziran 2021 tarihinden başlayarak il, ilçe başkanları, aile, kadın ve engellilerden sorumlu il başkan yardımcıları, il muhasipleri ve il disiplin kurulu başkanlarına yönelik uzaktan eğitim çalışmaları yapıldı. Sayın Genel Başkan’ımızın gösterdiği hedefe ulaşma yolculuğumuzda emin adımlarla ilerleyebilmek, görevimizi en iyi şekilde yapabilmek, halkımıza daha iyi hizmet verebilmek, Türkiye’nin iç ve dış siyasetine dair gündem hakkında bilgi paylaşımında bulunabilmek, Türkiye’nin ve partimizin siyasi tarihine dair bilgilerimizi tazeleyebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Uzaktan eğitim çalışmalarınızda ne tür dersler vardı ve bu dersler kimler tarafından verildi?
Eğitim çalışmaları Genel Başkan Yardımcılarımız, MYK ve MDK üyelerimiz ve alanında uzman akademisyenlerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte MHP’nin Kuruluşu ve Teşkilatlanması, Türk Tipi Başkanlık Modeli, Türk Dünyası Kültürü, Hukukun Temel Kavramları (Yeni Anayasa), Türk Dış Politikası, Seçim Hukuku, Türk Milliyetçiliği, Liderlik, Sosyal Medya, Etkili İletişim ve Protokol Kuralları, Türk Aile Hukuku, Aile İçi İletişim, Türkiye Siyasetinde Kadın, Engelli Hakları, Sosyal Politika ve Sağlık, Partimizin Disiplin Hükümleri, İl Teşkilatlarında Tutulan Gelir Gider Defterleri ve Mali Hükümler gibi farklı alanlarda eğitim çalışması yapılmıştır. Eğitimlerde; Türk dünyası, MHP’nin kuruluşu ve teşkilatlanması, siyasi meselelere Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Beyefendi’nin değerlendirme ve tespitleri doğrultusunda MHP’nin bakışı, Cumhur İttifakı’nın önemi, Türk Tipi Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa konuları üzerinde hassasiyetle durulmuştur.
Derslerin zamanlaması ve yapılış şekli konusunda da neler söylersiniz?
Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin talimat ve destekleri ile 21 Haziran 2021 tarihinde başlattığımız eğitim çalışmalarımızın ilk etabı 23 Ekim 2021 tarihi itibarıyla sona ermiştir.
İl, ilçe başkanları, aile, kadın ve engellilerden sorumlu il başkan yardımcılarına yönelik uzaktan eğitim çalışmalarımızda dersler akşam saatlerinde (19.00-22.30 arası) yapılarak dersi alanların ve dersi vereceklerin günlük mesailerini aksatmamaları hedeflenmiştir. Her bir program, pazartesi-cuma akşamları arasında, her akşam 2 dersten toplamda 10 ders olarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, il disiplin kurulu başkanları ile il başkanları ve il muhasiplerine partimizin mali ve disiplin hükümlerine yönelik olarak eğitim çalışmalarımız yapılmıştır.
Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulu Biriminde Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve yıllarını bu işe vermiş tecrübeli bir eğitimci olarak MHP teşkilatlarına yönelik uzaktan eğitimlerin sürecini ve sonucunu değerlendirebilir misiniz?
Teşkilat mensuplarımız tarafından uzaktan eğitime çok kısa sürede uyum sağlanmış ve uzaktan eğitim sistemi benimsenmiştir. Dersi alacak teşkilat mensuplarımız bütün programlara yüksek oranda katılmıştır. Gerek eğitim alan teşkilat mensuplarımız gerekse aynı anda çok sayıda teşkilat mensubumuza hitap edebilmiş olma imkânı elde eden eğitimcilerimiz faaliyetten çok memnun olduklarını belirtmişlerdir.
Eğitimde esas olan “yüz yüze eğitim”dir. Özellikle de siyasi bir teşkilatlanma içerisindeyseniz her türlü faaliyetinizi yüz yüze gerçekleştirmeniz, halkla iç içe olmanız esastır. Ancak, bütün dünyayı olumsuz manada etkileyen Kovid-19 salgını siyasi partilerin eğitimlerini de aksatmıştır. Uzaktan eğitim sistemi sayesinde çevrim içi olarak müzakere edilebilmiş, bilgi paylaşımında bulunulabilmiş, var olan birlik ve beraberliğimiz kuvvetlendirilmiştir.
 “Hayat Boyu Eğitim.” diyoruz. Her alanda başarılı olabilmek, gelişebilmek için eğitimin süreklilik arz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bilgi üreten, kendini yenileyen ve geliştiren, ekip fikriyle üretebilen ve hareket edebilen, analiz ve sentez yapabilen kişilerle çalışmak teşkilatın başarısını artırır. Muazzam bir siyasi parti olan MHP için de durum böyledir. Bu sebeple, Sayın Genel Başkanımızın açtığı yolda, zatıâlilerinin destekleriyle Parti İçi Eğitim Siyaset ve Liderlik Okulumuzda bu çalışmalarımızı sürekli hâle getireceğiz inşallah.
Biraz da yüz yüze yapılan “Siyaset ve Liderlik Okulu”nun 16. Dönem çalışmalarından bahsedelim.
Küresel salgın dolayısıyla ara vermek zorunda kaldığımız Milliyetçi Hareket Partisi Siyaset ve Liderlik Okulumuz’un eğitim çalışmalarına Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin talimat ve destekleriyle 6 Kasım 2021 Cumartesi günü yeniden başladık. Sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyene dikkat edilerek 16. Dönem yüz yüze eğitim çalışmalarımızı 25 Aralık 2021 tarihi itibariyle tamamladık. Okulumuzun açılmasına müteakip öğrencilerimiz ile yakından ilgilenme fırsatı bulduğumuz ilk ders gününde öğrencilerimizin Genel Merkezimizde yüz yüz eğitime başlamış olmaktan dolayı heyecanlarını ve mutluluklarını görmek bizleri sevindirmiş, bu durum daha sonraki eğitim çalışmalarımız için şevklendirici bir güç olmuştur. Öğrencilerimiz verilen derslerin içerikleri ve okulumuzun koşullarından dolayı memnuniyetlerini ifade etmişlerdir. Siyaset ve Liderlik Okulunda MHP’nin kuruluşu ve teşkilatlanmasından Türk tarihine, Türk kültüründen Türk dünyasına, Türk hukuk sisteminden yargıya,  güncel politikalardan dünyadaki gelişmelere, sosyal medyanın etkili kullanımından etkin iletişime kadar geniş bir perspektifte yer alan konularda dersler verilmiştir. Eğitim çalışmaları Genel Başkan Yardımcılarımız, MYK ve MDK üyelerimiz ve alanında uzman akademisyenlerimiz tarafından yapılmıştır. MHP Siyaset ve Liderlik Okulu 16’ncı Dönem mezuniyet töreni 08.01.2022 tarihinde liderimizin teşrifleri ile divan üyelerimizin, Milletvekillerimizin, MYK-MDK üyelerimizin, il-ilçe başkanlarımızın, yöneticilerimizin ve değerli misafirlerimizin katılımlarıyla sağlık koşullarına dikkat edilerek coşkulu bir şekilde gerçekleştirilmiştir.


 
Siyaset ve Liderlik Okulunuzun öğrenci profili ve mezunlarınızın siyasetle olan münasebetleri konusunda neler söylersiniz?
Siyaset ve Liderlik Okuluna Türkiye’nin her yerinden katılım söz konusu olup mezun olanların %20’si kadın, %80’i erkektir. Okula kabul koşulları arasında “en az lisans mezunu olma” şartı mevcuttur.  Bu öğrencilerimizin %57’si lisans, %34’ü yüksek lisans, %9’u doktora derecesine sahiptir. 16’ıncı Dönem mezun öğrencilerimiz yeni mezun olduğu için henüz bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Geride bıraktığımız 15 dönemi incelediğimizde; Siyaset ve Liderlik Okulundan mezun olan 524 kişinin %18’i (92 kişi) siyasete girmiştir. Siyasete girenlerin %51’i (yarıdan fazlası) milletvekili adayı veya aday adayı olmuştur.  %23’ü parti il-ilçe yöneticiliği, %9’u MYK (Merkez Yönetim Kurulu) ve MDK (Merkez Disiplin Kurulu) üyeliği, %7’si belediye meclis üyeliği/adaylığı yapmış ya da yapmaktadır.
17’nci. Dönem “Siyaset ve Liderlik Okulunun hazırlık çalışmaları konusunda neler söyleyeceksiniz?
1 Kasım-31 Aralık 2021 tarihleri arasında 17’nci Dönem için on-line başvuru yapılmış, başvurusu bulunanlarla Ocak 2022 tarihi sonuna kadar “ön görüşme” ve “mülakat” yapılarak okula kabul edilecekler belirlenecektir. Mart ayı başında da eğitim çalışmalarımız başlayacaktır. Siyaset ve Liderlik Okuluna yapılan yüzlerce başvuru, partimize ve okulumuza olan yoğun teveccühün bir göstergesidir. Bu da bizleri ziyadesiyle memnun ederken bir yandan da sorumluluğumuzu artırmaktadır.
 


 

MHP ve eğitim konusunda son sözleriniz, vermek istediğiniz mesaj ne olacaktır?
Şüphesiz ki eğitim-öğretimin bütünselliği içerisinde; yüksek ahlak, şuur ve çalışkanlık doğrultusunda, ilme ve gençliğe verilen değer bizim için çok değerlidir. Kurulduğu günden bu yana Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılarımızın, Siyaset ve Liderlik Okulu Koordinatörlerimizin ve Eğitim birimindeki çalışma ekibimizin katkıları bize ilham kaynağı olmuştur. Saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Beyefendi’ye eğitim çalışmalarımıza ve hassaten de “Siyaset ve Liderlik Okulumuza” verdikleri destekten dolayı şükranlarımızı arz ederiz. Geleceğin “Müreffeh Türkiye”si Bilge Lider’imizin 13 yıldır ilmek ilmek dokuduğu, her bir öğrencimizin eğitimiyle alakadar olduğu, gençliğe, eğitime ve ilme verdiği değer ile taçlanacak; Kızıl Elma yolunda müstesna kadrolar anlam    kazanacaktır.