Milletvekili Erkan Haberal'dan, Hayvan Hakları Yasası’nda değişiklik öngören kanun teklifi BİR HAYVANI ÖLDÜREN KİŞİYE 3-7 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLSİN

10 Eylül 2018 13:52 Evin GÖKTAŞ
Okunma
1316
Milletvekili Erkan Haberaldan, Hayvan Hakları Yasasında değişiklik öngören kanun teklifi BİR HAYVANI ÖLDÜREN KİŞİYE 3-7 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLSİN

Milletvekili Erkan Haberal'dan, Hayvan Hakları Yasası’nda değişiklik öngören kanun teklifi
BİR HAYVANI ÖLDÜREN KİŞİYE 3-7 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLSİN
EVİN GÖKTAŞ
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Erkan Haberal, nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişinin 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılması için kanun teklifi hazırladı.
Haberal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında hazırladıkları 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını söyledi. Söz konusu teklifle ilgili bilgi veren Haberal, hayvanlara uygulanan şiddetin kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Hayvanseverliği ile tanınan ve evinde birçok hayvan besleyen Haberal, şiddete maruz kalan hayvanları gördüğünde âdeta yıkıldığını söyledi.
Şimdiye kadar sokaktan kurtardığı 100'ü aşkın köpek ve kediyi beslediği öğrenilen Haberal, teklifle ilgili şu bilgileri verdi:
"Daha önceki yasada bir 'ev' ve 'süs' hayvanı kavramı vardı. Biz ‘süs’ kelimesinin bu yasadan çıkartılmasını talep ettik. Petshop ve türevi mağazalardan satış yapılmasını yasaklıyoruz bu teklifimizle, gerekçemizde sadece bakanlıkça üretim ruhsatı verilmiş işletmelerde biz hayvan satışının yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyiz. Bu yasa teklifiyle yunus parkların kaldırılması var. Hürriyeti bağlayıcı cezai yaptırımlar getirdik. Sahipli veya sahipsiz hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan veya eziyet eden ya da bu hayvanı haklı bir neden olmaksızın öldüren kişi 4 aydan 4 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır. Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürenler 2 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.”
Hayvan haklarıyla ilgili konuların aynı zamanda bir eğitim sorunu olduğunu belirten Haberal, herkesin hayvan sever olmasını beklemenin doğru olmadığını dile getirdi. Haberal, "Ancak herkesten beklediğimiz şey, hayvanlara saygılı davranmalarıdır." diye konuştu.
Kanun teklifinin makul ve uygulanabilir olduğunu ifade eden Haberal, yasadan "süs hayvanı" tanımlamasının çıkartılmasını öngördüklerine dikkati çekti.
Haberal, şunları kaydetti:
"Hayvan bakımevleri açılmasının devletin iznine bağlanmasını öngörüyoruz. Hasta ve iyileşme ihtimali olmayan hayvanların uyutulması, en az 2 veterinerin kararı ve bakanlığın izniyle mümkün olacak. Petshop ve türevi mağazalardan hayvan satışının yapılmasını yasaklıyoruz. İl, ilçe belediyelerinde hayvan bakımevleri ve hayvan hastanelerinin kurulmasını öngördük. Küçük ilçelerde devlet bunların kurulmasına destek olacak. Yunus parkları kaldırılacak."
Kedi ve köpeği çok seven gerçek bir hayvan severin, en azından ilk hayvanını sokaktan sahiplenmesi gerektiğini vurgulayan Haberal, hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan, haklı neden olmaksızın öldürenlere 4 aydan 4 yıla kadar hapis cezası öngördüklerini, mevcut yasada öngörülen para cezalarının da artırılmasını düzenlediklerini bildirdi.
Haberal, bir soru üzerine, sahip olduğu 6 köpek ve 3 kediyi sokaktan sahiplendiğini söyledi.
HABERAL'DAN ABD'YE SERT TEPKİ
Haberal, basın toplantısında bir gazetecinin "ABD ile yaşanan Rahip Brunson tartışması var, ne diyorsunuz? Bu tehdidi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna karşılık, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı söylenen bütün bu tehdit niteliğindeki sözlerin karşısındayız, her zaman devletimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
"Bir pazarlığının da söz konusu olduğu iddia ediliyor, ne diyorsunuz?" sorusuna Haberal, "Biz bu pazarlıkları bilmeyiz. Biz bu konuşmaları da bilmeyiz. O iddiaların da hiçbirine vâkıf değiliz." cevabını verdi.
TBMM'NİN EN HAYVANSEVER VEKİLİ
Sokaktan kurtardığı 100'den fazla köpek ve kediye bakan Haberal, milletvekili olmadan önce bir gazeteye verdiği röportajında, "Seçilirsem eğer Mecliste hayvan hakları ile ilgili çalışmalar yürüteceğim." demişti.
Röportajında, hayvan sevgisinin çok güçlü olduğunu dile getirerek, hayvanları sevmeyenlerin insanları da sevmeyeceğini ifade eden Haberal, sokakta yaşayan köpek ve kedilerin özel ilgi alanı olduğunu, arkadaşları ile beraber sokaktan kurtardıkları 100'ü aşkın köpek ve kediye baktıklarını belirtmişti.
Haberal, her gün köpekleri kendi elleri ile beslediğini bu köpeklerin büyük bir bölümünün Başkent Üniversitesi kampüsü içinde bulunduğunu dile getirmişti.
Hayvanların alınıp satılmasına karşı olduğunu vurgulayan Haberal, pek çok cins köpek ve kedinin satın alındıktan sonra bakılamayınca sokaklara atıldığına, sokakların cins kedi ve köpekle dolu olduğuna dikkati çekmişti.
"Hayvan hakları için Mecliste yapacak o kadar çok şey var ki." diyen Haberal, bu konudaki düşüncelerini şöyle dile getirmişti:
"Ben, barınaklara karşıyım. Erkan Haberal olarak barınak yapısına karşıyım. İyi duygularla iyi düşüncelerle ortaya çıkmış bir şey ama alıyorsunuz 4-5 tane sokak köpeğini ufacık bir yere koyuyorsunuz. Belediyeler onu yapmaya çalışıyor ama o hayvanlar orada aç kalıyor, birbirini yiyorlar. Doğru dürüst, veteriner ilgisi olmuyor. Gönüllüler ordusu var Ankara'da. Ankara şanslı bir şehir aslında. Çankaya, Çayyolu'nda gerçekten emekleri yadırganmayacak insanlar var. Çok ilgi gösteriyorlar. Çok uğraşıyorlar ama sosyal koşullar elverişli değil."
Toplumda hayvanlarla ilgili zihniyetin değişmesi gerektiğini dile getiren Haberal, "Hayvan barınakları değil hayvan yaşam alanlarının oluşması lazım. Bir defa hayvan sevenlerin hepsinin, hayvanları bir mal olarak, gösteriş olarak ya da 'Ben hayvan seviyorum.' demek için değil, bir canlı olarak görüp, evin bir ferdi olarak görüp, bir birey olarak görüp davranmaları lazım." görüşüne yer vermişti.