24 Haziran'da Zafer "Cumhur İttifakı"nın Oldu ve Erdoğan İlk Turda Seçildi MHP, SEÇİMLERİN BÜYÜK KAZANANI OLDU

31 Ağustos 2018 15:52 Evin GÖKTAŞ
Okunma
1440
24 Haziranda Zafer Cumhur İttifakının Oldu ve Erdoğan İlk Turda Seçildi MHP, SEÇİMLERİN BÜYÜK KAZANANI OLDU

24 Haziran'da Zafer "Cumhur İttifakı"nın Oldu ve Erdoğan İlk Turda Seçildi
MHP, SEÇİMLERİN BÜYÜK KAZANANI OLDU
EVİN GÖKTAŞ
Türkiye, yeni sistemin ilk seçimi için sandık başına gitti. 1 Kasım 2015'te gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından Türkiye, üç yıl geçmeden yeniden parlamento seçimine gitti. Bu defa 600 sandalyeli TBMM için oylama yapıldı.
Seçmen ilk kez, aynı zarfta hem Cumhurbaşkanı’nı hem de milletvekillerini seçti. Seçim ilk turda tamamlandı.
 Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık %52 .50 ile tekrar Cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan böylece yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Bu seçimde, Cumhurbaşkanı adaylarının yanı sıra partiler de Meclis için yarıştaydı. Mecliste 5 parti grup kurmaya yetecek koltuk elde etti. AK Parti yaklaşık %42.50  ile milletvekilliği seçimini birinci tamamladı. CHP %22.48 ile ikinci, HDP %11.70 ile üçüncü, MHP% 10.90 ile dördüncü ve İP de %9.89 ile beşindi parti oldu.
Nüfusa kayıtlı yaklaşık 59 milyon seçmenin 50 milyonu oy kullandı. Kullanılan oylardan 49 milyonu geçerli sayıldı. Seçime katılım oranı %86 olarak gerçekleşti.
Türkiye demokrasi tarihinin en kritik seçimlerine AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin oluşturduğu "cumhur ittifakı" damga vurdu.
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin ilk seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile MHP'nin kurduğu cumhur ittifak iki cephede birden zafere ulaşmayı başardı.
Cumhur ittifakı, 24 Haziran Seçimlerinde %52.65 ve 342 milletvekili alarak seçimlerden birinci çıktı. İttifak içinde AK Partinin oyları %41.85, MHP’nin de %10.90 oldu. AK Parti 292, MHP 49 milletvekili çıkardı. 1 Kasım Seçimlerinde AK Parti %49, MHP %11. 9 oy almıştı.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için sandık başına giden seçmenler Türkiye'nin yeni sisteme geçişini onayladı. Erdoğan, %52.65 ile yeni dönemin ilk Cumhurbaşkanı olarak Beştepe'deki yerini perçinledi.
Cumhur ittifakında yer alan AK Parti 64 ilde birinci sırada yer alırken, MHP de Türkiye genelinde oylarını büyük ölçüde artırdı. MHP’nin özellikle de doğu ve güneydoğudaki oylarında önemli oranda artış kaydedildi.
Milletvekili Genel Seçiminde verilen oylara bakıldığında MHP'nin 1 Kasım'daki oyunu büyük oranda koruduğu rakamlara yansıdı. MHP, "Selçuklu Hilali" olarak bilinen Konya, Aksaray, Kırıkkale, Niğde, Kayseri, Yozgat, Tokat başta olmak üzere Orta Anadolu'da oy oranlarını artırarak varlığını pekiştirdi. MHP, 1 Kasım'da kıl payı kaçırdığı veya sandalye alamadığı illerde milletvekili çıkarmayı başardı. Tokat, Aksaray ve Yozgat'ta birer milletvekili çıkardı.
Yarışın diğer tarafında ise CHP adayı Muharrem İnce partisinin oylarını 7 puana yakın bir farkla geçerek %30.64 alırken, İP'in adayı Meral Akşener 7.29’da kaldı. Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP adayı Selahattin Demirtaş %8.40 oy alırken millet ittifakının üçüncü partisi SP'nin adayı Temel Karamollaoğlu da %0.89 oy ancak alabildi. Partilere göre dağılımda ise CHP %22.48, İP %9.89, SP %1. 33 HDP %11. 70, VP de %0.23 oy alabildi.
Bu sonuçlarla AK Parti parlamentoda çoğunluğu sağlayacak 301 milletvekili sayısına ulaşamayarak 291'de kaldı. CHP 146, MHP 49, HDP 67, İP de 47 milletvekili çıkardı.
AK Parti listelerinden giren BBP'den ise sadece Genel Başkan Mustafa Destici milletvekili seçilebildi. AK Parti listelerinde yer alan BBP'liler parlamentoya girme şansı elde edemedi.
Seçimlere İP listesinden giren DP Genel Başkanı Gültekin Uysal da Afyonkarahisar'da liste başı olarak seçilmeyi başardı. BBP'li Destici ile DP'li Uysal, partilerini TBMM'de temsil edecekler.
ERDOĞAN: TÜRKİYE'NİN AYDINLIK GELECEĞİNE BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ
Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasıyla Türkiye, 1923'ten beri uygulanan parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine sistemine resmen geçmiş oldu.
Kesin olmayan seçim sonuçlarının ardından ilk açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. 
Tüm rakiplerine teşekkür eden Erdoğan "Her ne kadar Mecliste arzu ettiğimiz sonuca ulaşamadıysak bunu da cumhur ittifakı ile aşarız. Kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sonuçlarına gölge düşürmeyeceğini ümit ediyorum." dedi.
Erdoğan AK Partinin parlamentoda istenilen sonucun elde edilemediğini ama bu durumun cumhur ittifakıyla çözüleceğini bildirdi.
Seçimleri takip ettiği Huber Köşkü'nün önünde toplanan kalabalığa hitap den Erdoğan şunları söyledi:
"Şu anda gelen bütün neticeler gayet olumlu, güzel ve parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamadıysak da elimizden gelen bütün gayretlerimizle onu da cumhur ttifakı olarak çözmeye çalışacağız. Milletimiz şahsımıza Cumhurbaşkanlığı vazifesini ve yürütme görevini verdi. Cumhur ittifakı ve AK Partiye Meclis çoğunluğunu vermek suretiyle büyük bir sorumluluk verdi. Sandık güvenliği ve oy kullanma özgürlüğü Türk demokrasisinin gücüdür. Seçime katılan tüm Cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarını tebrik ediyoruz. Kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sonuçlarına gölge düşürmeyeceğini ümit ediyorum. Milletimizin bize ve bütün dünyaya önemli bir mesajı olarak görüyorum. Ülkemize hâlâ şaşı bakanları bu sonuçları okumaya davet ediyorum. Milletimizin demokrasi zaferini tebrik ediyorum. Artık seçim döneminde yaşanan gerginlik ve kırgınlıkları geride bırakıp geleceğe yoğunlaşma zamanı. Demokrasiye olan bağımlılığımızı hak ve özgürlüklere yönelik kararlarımızı önümüzdeki dönemde güçlendireceğiz. Geçtiğimiz 16 yılda vesayet güçleri ile cuntacılarla yaptığımız mücadelede demokraside geriye gidiş asla söz konusu olmayacaktır. Bu ülkede kimsenin inancından kıyafetinden dolayı horlanmasına özgürlük alanının kısıtlanmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizi güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizden aldığımız destekle ülkemizi terör örgütleri vasıtasıyla tehdit etmeye çalışanlara cevap vereceğiz. 24 Haziran'da milletimiz sadece Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçmedi. Yeni yönetim sisteminin mimarisi için uzun süredir hazırlık yapıyoruz. Yeni sistemi süratle ve en ideal şekilde hayata geçireceğiz. Gayemiz ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır. Ülkemizi geleceğe taşımak için gece gündüz çalışacağız. Reform ihtiyacımız hiç bitmeyecektir. Yeni yönetim sistemimizin ihtiyacı olan değişiklikleri Meclisin iş birliği ile yapacağız. Yargımızın bağımsızlığı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Milletimizin bize verdiği ülkeyi yönetme emanetini canımızdan önde tutarak devam edeceğiz. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri hâline getirmeden bize durmak dinlenmek yok. Demokrasi bayramımıza oylarıyla katkıda bulunan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye'nin aydınlık geleceğine giden yolda milletimizle birlikte yürümeye devam edeceğiz."
SAYIN BAHÇELİ’YE VE TÜM MHP’LİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Erdoğan, daha sonra geldiği Ankara’da ikinci bir konuşma daha yaptı. Partisinin genel merkezindeki balkon konuşmasında Erdoğan, toplanan partililere hitaben şunları söyledi:
"Bu seçimin galibi demokrasidir, millî iradedir, milletimizin kendisidir. Amerika'daki oylara bakıyorum, oradan ana muhalefete bayağı oy gelmiş. Halep oradaysa arşın sandıkta.  Vandallara ve ihanet çetelerine karşı koyduk, ellerini ovuşturarak Türkiye'nin diz çökmesini bekleyenlere derslerini hep birlikte verdik. Dün darbecilerin tanklarını, toplarını, uçaklarını, helikopterlerini, silahlarını çıplak elleriyle durduran bu millet, bugün aynı ellerle istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır. Şahsıma, ittifakıma ve partime güvenen tüm kardeşlerime, milletime şükranlarımı sunuyorum. Cumhur ttifakının bir diğer kanadı olan MHP'nin Genel Başkanı Sayın Bahçeli'ye ve MHP'nin tüm mensuplarına teşekkür ediyorum. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun sandığa giderek demokratik hakkını kullanan her vatandaşıma teşekkür ediyorum. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun yadigârı Alperenlere teşekkür ediyorum. Milletimizin sandıkta partimize verdiği mesajı da aldık. Önümüzdeki dönem, milletimizin karşısına tüm bu eksikliklerimizi tamamlayarak çıkacağımızdan emin olunuz. Yemin töreninin hemen ardından bakanlarımızı, bürokratlarımızı belirleyip programımızı uygulamaya başlayacağız. Türkiye bu seçimle, pek çok yeniliğin yanı sıra partilerin ittifak tecrübesini de yaşamıştır. Hemen yarından itibaren milletimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için koşturmaya başlıyoruz. Sandıkta bize verdiğiniz güçle ülkemizi 2023 hedeflerine inşallah hep birlikte ulaştıracağız. Kazanan Türkiye, Türk milleti, bölgemizdeki tüm mağdurlar, dünyadaki tüm mazlumlar olmuştur. Türkiye tercihini demokrasisine, hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaktan, reformlarını devam ettirmekten yana kullanmıştır. Terör örgütlerinin üzerine çok daha kararlı bir şekilde gideceğiz. Ülkemizin uluslararası alandaki itibarını daha yükseklere çıkartacağız. Türkiye tercihini PKK'dan FETÖ'ye kadar tüm terör örgütleriyle kararlı bir şekilde mücadele etmekten yana kullanmıştır. Bu sonuçlar ülkemize kem gözle bakan terör örgütlerinden küresel çıkar çevrelerine kadar herkesin karşısında dimdik durulacağının ifadesi.”
İNCE, "ADAM KAZANDI." DEDİ
Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci bitiren CHP'nin adayı Muharrem İnce oyunu memleketi Yalova'da kullandı. Yalova'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan %58. 8 oy alırken İnce %38. 8'de kaldı. Seçim sonuçlarına CHP'liler itiraz etti. Ancak İnce, seçim sonrasında partililerine sakin olmaları çağrısı yaparken gecenin ilerleyen saatlerinde ise seçim sonuçlarını kabul etti. İnce Fox TV'ye yaptığı kısa açıklamada "Adaletsiz bir seçim oldu ama sonuçları kabul ediyorum." dedi. İnce, Fox TV’den İsmail Küçükkaya’ya attığı bir tvitle "Adam kazandı." ifadesini kullandı.
İnce, daha sonra yaptığı açıklamada, attığı bu tvitin hata olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“İsmail Küçükkaya'ya arkadaşça mesaj attım. Vatandaşlarımızın bunu tvitle değil benden öğrenmesi gerekirdi. Bir hatam oldu. Her şey netleşsin öyle açıklama yapacaktım. Demek ki gazetecilerle dost olurken daha dikkatli olmak gerekiyormuş. Hata benim öyle bir şey yazmamam gerekiyormuş. Özür diliyorum onun için. Medyanın karşısına çıkacaktım. Oy çalmışlardır. 10 milyon çalmışlar mıdır? Hayır. Seçim sonucunu kabul ediyorum. Arada 10 milyon fark var. Kaçtığımız yok, tehdit edildiğimiz yok. Tvitlerle öğrenilmesi şık olmamıştır, o konuda bir hata oldu."
MHP, 24 HAZİRAN'IN BÜYÜK KAZANANI OLDU
24 Haziran'ın en büyük sürprizine MHP imza attı. Tüm anketlerde kasıtlı ve bilinçli olarak baraj altı gösterilen MHP, %11. 2 oy alarak cumhur ittifakının zaferinde önemli bir yer edindi. Son seçimde 40 olan milletvekili sayısına 9 daha ekledi.
24 Haziran Seçimlerinde MHP, bazı illerde milletvekilliklerini kaybetse de çıkardığı yeni milletvekilleriyle 49 sandalyeye ulaştı. MHP; Adana'da 2, Afyon'da 1, Ankara'da 5, Antalya'da 1, Bursa'da 2, Erzurum'da 1, Eskişehir'de 1, Elâzığ'da 1 Gaziantep'te 2, Hatay'da 2, Mersin'de 2, İstanbul'da 7, İzmir'de 2, Kayseri'de 2, Konya'da 2, Kütahya'da 1, Manisa'da 1, Kahramanmaraş'ta 1, Sakarya'da 1, Samsun'da 1, Sivas'ta 1, Tokat'ta 1, Trabzon'da 1, Yozgat'ta 1, Aksaray'da 1, Kırıkkale'de 1, Iğdır'da 1, Osmaniye'de 1, Düzce'de 1, Şanlıurfa'da 1, Ordu'da 1 milletvekili çıkardı.
MHP; Ankara'da 1, Kayseri'de 1, Konya'da 1, Gaziantep'te 1, Hatay'da 1 sandalye artırırken, Trabzon, Eskişehir, Tokat, Elâzığ, Yozgat, Kütahya, Düzce, Şanlıurfa, Sivas, Ordu, Aksaray, Kırıkkale, Iğdır'dan olmak üzere 18 yeni milletvekili çıkarmayı başardı. MHP büyükşehirlerde 36 milletvekiline ulaştı.
Bu arada Bahçeli'nin Ülkü Ocakları Genel Başkanı iken milletvekili yaparak bir ilke attığı Mersin adayı Olcay Kılavuz, Meclise girdi. Kılavuz'un ocak genel başkanlığını yeni bir isme devretmesi bekleniyor. Bahçeli'nin avukatı Yücel Bulut Tokat'tan, danışmanı İsmail Özdemir ise Kayseri'den milletvekili seçildi.
MHP'de; Adana'dan Ayşe Sibel Ersoy, Ankara'dan Nevin Taşlıçay, İstanbul'dan Arzu Erdem, Konya'dan Esin Kara milletvekili seçildi. Ankara 1. Bölge'den Eski Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu Meclise giremedi. MHP, anket şirketlerini de yanılttı. Anket şirketlerinin seçim öncesinde MHP'yi %4 veya %7 bandında göstermesine Bahçeli sert tepki göstermiş ve bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasını istemişti. MHP, anketleri altüst ederek seçimin sonucunu da belirleyen parti oldu.
BAHÇELİ: SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’I YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim zaferi konuşmasında yeni dönemde kurulacak hükûmette yer alacaklarının da sinyalini verdi. Konuşmasında tarihî bir gün yaşadıklarını ifade eden Bahçeli, şunları söyledi:
"Bugün cumhur ittifakının zaferini gururla, onurla, müsterih bir vicdanla idrak ve ifade ediyoruz. Çok şükür Türk milletinin kutlu iradesi sandıkta tecelli etmiştir. Türkiye bugün itibarıyla resmen Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçmiştir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. MHP, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın arkasında tavizsiz durmuştur. Partimiz bütün engelleri aşarak, bütün oyunları bozarak, karanlık senaryoları parçalayarak MHP bugün tarihî bir başarıya imza atmıştır. Hedefimiz millî birlik ve dayanışmanın güçlenmesidir. Elimizi taşın altına koymaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Yapıcı, uzlaşmacı tavrımızı sonuna kadar muhafaza edeceğiz. Millî ve yerli duruşun tam hâkim olması için tüm gücümüzle çalışacağız. Terörle mücadelenin başarıya ulaşması, sosyal ve ekonomik meselenin milletimizin arzuları doğrultusunda nihayete ermesi, kardeşlik bağlarımızın daha da güçlenmesi, Türkiye'nin bölgesel ve küresel kuşatmadan tamamen kurtulması hususunda cumhur ittifakına düşen sorumluluk çok daha fazladır. MHP yeni sistem içinde vazifesini ifa edecektir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı yürekten tebrik ediyorum."
YENİ SİSTEMDE YÜRÜTMENİN BAŞI CUMHURBAŞKANI OLACAK
Yeni sistemle birlikte yürütmenin başı artık Cumhurbaşkanı olacak ve belirleyeceği Bakanlar Kurulu vasıtasıyla ülke yönetimi sağlanacak. 600 milletvekiliyle temsil edilen Meclis yasama görevine devam edecek.
Yeni modele göre, bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek.
Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilecek. "Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" adıyla hizmet verecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adı altında toplanacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise "Tarım ve Orman Bakanlığı" çatısı altında bir araya getirilecek.
Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı da birleştirilerek, "Dışişleri Bakanlığı" çatısı altında toplanacak.
Yeni sistemde; Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu adlarıyla 9 kurul oluşturulacak.
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak 4 ofis kurulacak.
Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanılmasında, dijital dönüşümle toplum hayatının kolaylaştırılması ve hizmet kalitesinin artırılmasında, Türkiye'nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol oynayacak.