Bahçeli'den, 8 Askerimizin Şehit Edildiği İdlib Saldırısına Sert Tepki: "ESAD, KANLI SALDIRISINDAN DOLAYI PİŞMAN EDİLMELİDİR"

15 Şubat 2020 10:26
Okunma
1408
Bahçeliden, 8 Askerimizin Şehit Edildiği İdlib Saldırısına Sert Tepki: ESAD, KANLI SALDIRISINDAN DOLAYI PİŞMAN EDİLMELİDİR

Bahçeli'den, 8Askerimizin Şehit Edildiği İdlib Saldırısına Sert Tepki:

"ESAD, KANLISALDIRISINDAN DOLAYI PİŞMAN EDİLMELİDİR"

 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı DevletBahçeli, İdlib'de rejim güçleri tarafından 8 askerimizin şehit edilmesi ileilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye millî güç unsurlarını derhâl ve devasabir şuurla harekete geçirmeli, ateş nerede yanıyorsa orayı söndürmeli, fitne vemusibet nereyi kavramışsa orayı kesip atmalıdır. Esad, kanlı saldırısından dolayıpişman edilmelidir." dedi.

Açıklamasında, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib'inuzun süredir bölgesel gerilim ve çatışma ortamının ağırlık merkezlerindenbirisi olduğuna dikkat çeken Bahçeli, şunları kaydetti:

"Sınır hattımızın Suriye yakasında insani ve vicdanifelaketler seriye bağlanmış, katliamlar dehşet verici bir seviyeyetırmanmıştır. Rusya ve İran destekli Esad rejimi tamamıyla kontrolden çıkmış,resmen şiddet ve cinayet makinesi hâline dönüşmüştür. 4-5 Mayıs 2017 tarihindeTürkiye, İran ve Rusya’nın katılımlarıyla yapılan Astana Zirvesi’nde İdlib veçevresi 'Gerginliği Azaltma Bölgesi' ilan edilmiş, ateşkes rejiminin tesisiiçin irade gösterilmiş, inisiyatif alınmıştır. Ne var ki, zalim Esad ateşkeskararlarını her seferinde çiğnemiş, sivillere yönelik saldırılarına devametmiştir. Ardından 17 Eylül 2018’de yine Türkiye, Rusya ve İran arasındadüzenlenen Astana Zirvesi’nde çatışan taraflara ait bütün silahların 10 Ekim’deİdlib silahsızlandırma bölgesinden çekileceği kararlaştırılmıştır. Buna ilaveolarak bu bölgedeki denetimlerin Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacağı,ayrıca sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemlerinhayata geçirileceği kayıt altına alınmıştır. Bu kapsamda Türkiye bölgesel huzurve güvenliğin inşasına hizmet amacıyla 12 adet ateşkes gözlem noktasıoluşturmuştur. Ancak ne Rusya ne de Suriye/İran; Astana zirve kararlarına, Soçimutabakat süreçlerine riayet etmemiş, saygı duymamış, gerekli olan sağduyu vesamimiyeti göstermemiştir. Suriye’de siyasi çözüm arayışları her seferindeçuvallamış, Cenevre görüşmelerinden de bugüne kadar makul ve müsterih birnetice çıkmamıştır. Anlaşılmaktadır ki, Astana, Soçi ve Cenevre süreçlerininanlam ve inandırıcılığı artık kalmamıştır. Rusya bir yanda masalarda uzlaşmapozları verirken, diğer yanda Suriye rejimini kışkırtmış, askeri operasyonlarateşvik etmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Rusya’nın dürüstlükten mahrumsiyasi uygulamalarını ibretle ve esefle takip etmektedir. Suriye’de istikrarıntemin edilmesinden ziyade bölgesel ve tarihsel emellerine odaklanan Moskovayönetimi güvensiz ve ikiyüzlüdür. Günlerdir Esad rejimi ile Rusya’nın İdlib’deyoğunlaşan saldırı ve tacizleri tüm gerçeklerin bir kez daha teyidine imkânsağlamıştır. Esad ile Putin’in tezahür eden hedeflerinin sulh, sükûnet vesuhulet olmadığı açıktır.

KATİLLER DÖKTÜKLERİKANIN BEDELİNİ ŞU YA DA BU ŞEKİLDE ÖDEMELİDİR

MHP Lideri Bahçeli, açıklamasında katillerin döktüklerikanın bedelini şu ya da bu şekilde ödemeleri gerektiğini vurgulayarak, şuifadelere yer verdi:

"İdlib’de çatışmaların engellenmesi amacıyla bölgeyeintikal ettirilen takviye askerî birliğimize Esad güçlerinin topçu saldırısı,nihai olarak dört kahramanımızın şehit, birisinin ağır olmak üzere dokuzkahramanımızın da yaralanması bardağı taşıran son tahrik damlasıdır. Üstelikaskerlerimizin yer alacakları alanların koordinatları muhatap ülkelerlepaylaşılmasına rağmen bu saldırının yapılması sadece alçaklık ve ahlaksızlıkdeğil, aynı zamanda düşmanlıktır. Türkiye bu hunhar provokasyonun cevabınımisliyle vermiş, azimle, inançla ve cesaretle de vermeye devam etmektedir.Katiller döktükleri kanın bedelini şu ya da bu şekilde ödemelidir. Esad rejimiyıkılmadan, bu zorba cezasını bulmadan Suriye’ye huzur ve güvenlik kesinliklegelmeyecektir. Diğer yandan siyasi ve diplomatik girişimlerimizin yanı sıraaskeri caydırıcılığımız da sonuna kadar kullanılarak İdlib ve çevresi Türkiyedüşmanlarına zindan edilmelidir. İdlib mutabakatını bozan veya ihlal edentarafın Türkiye olmadığı meydandadır. Bunun yanında sınırlarımıza dayanan on binlercesığınmacının müsebbibi Suriye ve destekçisi Rusya’dır. Türkiye millî güçunsurlarını derhâl ve devasa bir şuurla harekete geçirmeli, ateş neredeyanıyorsa orayı söndürmeli, fitne ve musibet nereyi kavramışsa orayı kesipatmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Ukrayna ziyareti öncesi bu saldırının vukubulması bir başka şaibeli ve soru işareti taşıyan kuşkulu durumdur. Rusya’nınUkrayna ile sancılı ve sorunlu ilişkileri bilinmektedir. Ukrayna ziyaretineİdlib’den karşılık veriliyorsa Türkiye-Rusya ilişkilerinin mana ve muhtevasızehirlenmekle kalmayacak, iki ülke arasındaki diyaloglar bu gidişle soğumayaterk edilecektir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlu bulunduğu gözlemnoktalarının ve etrafının güvenliği mutlaka temin edilmeli, Esad kanlısaldırısından dolayı pişman edilmelidir. Milliyetçi Hareket Partisi olarakalınacak her millî tedbire ve bekamızı muhafaza edecek her karara destekvermekle birlikte, zulmün ve zulmet kuşatmasının imanla yarılacağına yürekten inanıyoruz.Türkiye dostluğu değerli, düşmanlığı ise tehlikeli bir ülkedir. Barış ve huzurarayan mazlumları arkasında Türk milleti vardır. İdlib’de oyun kuran, vahşetsenaryosu yazan, stratejik hedefleri uğruna insan canına ve tarihsel mirasakasteden kim varsa karşılarında Türkiye’yi bulacaklardır. Bu duygu vedüşüncelerle, İdlib’de katil Esad güçlerinin saldırısıyla şehit olanevlatlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan evlatlarımıza acil şifalar,milletimize, silah arkadaşlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Unutulmasın ki,birimiz bin olur, bir ölür bin diriliriz, çünkü biz Türk milletiyiz."